Apple zoekt zonnecellen-expert voor mobiele apparaten

Apple zoekt een thin film-expert voor het ontwikkelen van zonnecellen in mobiele apparaten. Mogelijk bedoeld voor een iWatch of iPhone met veel langere batterijduur.

sharp_solar_thin_filmApple heeft plannen om zonnecellen in toekomstige mobiele producten te integreren, zo blijkt uit een vacature. De nieuwe man of vrouw gaat samenwerken met toeleveranciers in Azië om thin film-toepassingen te ontwikkelen. Ook gaat de medewerker technische ondersteuning bieden bij het maken van prototypes in de fabriek. Dat er daadwerkelijk aan producten wordt gedacht blijkt uit een ander punt: de Thin Films Engineer gaat samenwerken met operationele teams om de fabriek op te tuigen.

Zonnecellen zouden in allerlei Apple-producten gebruikt kunnen worden, maar de meest veelbelovende kandidaat is een nog niet bestaand product: de iWatch. Samsung’s Galaxy Gear-horloge heeft een abominabele batterijduur van één dag, maar met zonnecellen kan Apple ervoor zorgen dat je helemaal niet meer via het stopcontact hoeft op te laden.

De beoogde medewerker moet uitgebreide kennis hebben van thin film-technologieën in de halfgeleiderindustrie of in de productie van zonneënergiecellen. In 2011 verschenen er Apple-patenten waarbij zonnecellen werden gebruikt in consumentenproducten. Eerder dit jaar verscheen een patentaanvraag waarin een methode werd beschreven om een aanraakgevoelige sensor te combineren met zonnecellen in het scherm van bijvoorbeeld een iPhone. En er was een patent waarin een polshorloge werd getoond met zonnecel als extra energiebron. Dat zou een uitkomst zijn, want huidige smartwatches kampen met het probleem dat een flinke batterij ze meteen erg dik maakt.

thin_film_zonnecel

Apple gebruikt trouwens ook zonnecellen in datacenters en in het nieuwe Apple-ruimteschipkantoor dat in Cupertino wordt gebruikt. In eerste instantie zou je kunnen denken dat de Thin Films Engineer nodig is om het gebruik van zonnecellen in de gebouwen te ondersteunen. Maar het feit dat de nieuwe medewerker gaat werken in Apple’s Mobile Devices-groep wijst erop dat het eerder om kleine, draagbare producten gaat.

Er zijn al bedrijven die experimenteren met het inbouwen van zonnecellen in horloges en andere kleine consumentenelektronica, maar als Apple een toekomstige iPhone of iWatch zou uitbrengen met fenomenale batterijduur en geïntegreerde zonnecellen, dan zou dat als een enorme innovatie worden gezien. Het is te verwachten dat andere fabrikanten dan snel zullen volgen. De iPhone-aankondigingen van afgelopen dinsdag leidden immers al tot een reeks aan me too-reacties: HTC werkt aan een gouden HTC One en overweegt vingerafdrukscanners in toekomstige smartphones en Samsung was er als de kippen bij om te melden dat zij óók smartphones met 64-bits processor gaan uitbrengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2013, 10:46
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp zonnecellen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.