Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch Series 6 onderkant hartslagmeter

Zo meet je je hartslag sneller en nauwkeuriger met de Apple Watch

Met je vinger en de Digital Crown
De Apple Watch meet jouw hartslag en slaat dit op in de Gezondheid-app. Met de Hartslag-app en de Apple Watch Series 4 of nieuwer kun je sneller en nauwkeuriger je hartslag meten. Je doet dit via de Digital Crown. Wij laten je zien hoe dit werkt.

Beter je hartslag meten

De Apple Watch hartslagmeter is een optische hartslagsensor die werkt volgens fotoplethysmografie (meer info vind je op Wikipedia). Het groene licht van de sensor wordt geabsorbeerd en aan de hand daarvan bepaalt de Apple Watch hoeveel bloed er door je pols vloeit. Sinds de Apple Watch Series 4 kun je ook nog op een andere manier je hartslag meten, namelijk via elektroden. Dit zorgt voor een nauwkeurigere en snellere meting.

Geschikte apparaten voor nauwkeuriger hartslag meten

Deze tip is geschikt voor de volgende Apple Watch-modellen:

Het geldt dus niet voor de Apple Watch SE.

Apple Watch hartslag meten

Hartslag nauwkeuriger en sneller meten met Apple Watch

De elektroden op de achterkant van de Apple Watch worden onder andere gebruikt voor de ECG-functie. Sinds watchOS 5.1.2 maakt ook de Hartslag-app op de Apple Watch Series 4 gebruik van de elektroden. De elektroden sturen elektrische signalen naar je hart en door je vinger op de Digital Crown te plaatsen, vorm je een gesloten circuit tussen je hart en je armen.

Hierdoor zijn de metingen van je hartslag nauwkeuriger. Bovendien maakt de Watch dan niet elke vijf seconden een meting (zoals normaal gesproken bij de Hartslag-app), maar elke seconde. Deze snellere en nauwkeurigere meting maak je als volgt:

 1. Open de Hartslag-app op een geschikte Apple Watch.
 2. Tik op Huidige als dit scherm niet verschijnt.
 3. De Hartslag-app meet nu je hartslag via de optische hartslagsensor. Leg nu je vinger op de Digital Crown.
 4. Je zult merken dat de meting nauwkeuriger wordt en je hartslag veel vaker bijgewerkt wordt met de nieuwe metingen.

Op deze manier kun je beter gebruikmaken van de sensoren van de hartslagmeter in de nieuwste Apple Watch-modellen.

Meer tips om nauwkeuriger je hartslag te meten

We hebben nog meer tips om te zorgen dat je hartslag op de Apple Watch goed wordt gemeten:

 • Zorg dat de Apple Watch goed past. Niet te strak, niet te losjes. Het moet comfortabel voelen om te dragen, terwijl de sensoren toch hun werk kunnen doen. Tijdens een workout kun je je Apple Watch-band eventueel wat strakker dragen.
 • Draag de Apple Watch bovenop je pols. De hartslagmeter werkt alleen goed als je de Apple Watch bovenop je pols draagt, dus niet aan de onderkant.
 • Stel Cardioconditieniveaus in, zodat je nauwkeuriger kan meten hoe hard je hart moet werken tijdens een wandeling of hardlooprondje buitenshuis. Dit werkt vanaf de Apple Watch Series 3.
 • Ga niet sporten in spaarstand, want dan is de hartslagmeter uitgeschakeld. Dit geldt ook als je de hartslagmetingen uitschakelt via de Privacy-instellingen.
 • Kies de beste workout: Om te zorgen dat je hartslag en alle andere waarden zo goed mogelijk worden gemeten, moet je de juiste workout kiezen. Ga je hardlopen op een loopband, kies dan niet buiten hardlopen.
 • Sport niet bij te lage temperaturen. De kou zorgt voor verminderde bloedtoevoer, waardoor de hartslagsensor minder goed kan werken.
 • Maak regelmatige bewegingen. De hartslagmeter beter z’n werk doen als je steeds dezelfde beweging maakt, zoals bij fietsen of hardlopen. Bij de onregelmatige bewegingen van tennnis en boksen kunnen de resultaten wat minder nauwkeurig zijn. Eventueel kun je dan een externe hartslagmeter aansluiten op je Apple Watch, die via Bluetooth communiceert.

Bekijk ook

Cardioconditie op de Apple Watch: bekijk je fitheid en VO2 Max

Je kunt op de Apple Watch je cardioniveau bekijken. Ook krijg je een waarschuwing als je cardioconditie te laag is. In deze tip lees je wat dit betekent en hoe je dit instelt.

Andere factoren kunnen de werking van de hartslagmeter in de Apple Watch ook beïnvloeden. Zo kan inkt van een tatoeage het licht van de sensor blokkeren.

De Apple Watch gebruikt je hartslag in combinatie met persoonlijke data zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht om te berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. Zorg dus dat deze informatie correct is ingevuld in de Watch-app op de iPhone.

Andere hartslag-tips

Wil je meer tips over hartslag meten? Check dan deze artikelen:

Bekijk ook

Zo gebruik je de Hartslag-app en hartslagmeter in de Apple Watch

In deze gids lees je alles over de hartslagmeter in de Apple Watch. Hoe kun je je hartslag meten, hoe werkt de meter precies en waar vind je statistieken? En wat is er nieuw in de Hartslag-app in watchOS 10?