Apple Watch auto

Nederlander komt in actie: ‘Apple Watch in auto dragen moet legaal zijn’

Nederlander Menno Swart wil voor de rechter staan, omdat hij een Apple Watch in de auto draagt. Zo hoopt hij de wet te verduidelijken.

Apple Watch autoJe las het vorige maand al op iCulture: strikt gezien zou je geen Apple Watch in de auto mogen dragen. Het horloge kan immers worden gezien als een telefoon, en die mag je in de auto sowieso niet vasthouden. Je riskeert daarom een boete van 230 euro. De Nederlandse verslaggever Menno Swart vindt dat onredelijk en hoopt daarom een proefproces uit te lokken. Dan kan de rechter bepalen hoe de Apple Watch in het verkeer behandeld moet worden.

Justitie heeft alleen op basis van huidige wetten gezegd wat er kan gebeuren. Er is nog niemand met een Apple Watch of andere smartwatch in de auto vervolgd, waardoor er nog geen praktijkvoorbeelden zijn van wat er kan gebeuren. Dat hoopt Swart in een proefproces te veranderen. Dan moet hij wel eerst door een agent worden betrapt terwijl hij de Apple Watch in de auto gebruikt.

Swart gebruikt Facebook om medestanders te vinden voor zijn proefproces. Daar vertelt hij ook precies wat hem zo dwarszit. De wet zou namelijk niet alleen slaan op het gebruik van de Apple Watch in de auto, het dragen van het horloge mag ook niet:

Van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu mag je geen ‪Apple Watch dragen tijdens het autorijden. Het gebruik als horloge (zonder te bellen, gewoon dragen en af en toe kijken hoe laat het is) is dus (voorlopig) strafbaar! Dat kan natuurlijk niet.

Gaat het Swart lukken om een rechtszaak uit te lokken? Wij zijn benieuwd. Hopelijk komen we dan ook meer te weten over Apple Watch-gebruik achter het stuur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2015, 16:23
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.