Apple Cork

Je Apple-factuur komt vanaf 5 februari uit Ierland

Vanaf 5 februari is de verhuizing van Apples internationale activiteiten van Luxemburg naar Ierland afgerond. Als consument merk je dat alleen doordat er voortaan 'Ierland' op je Apple-factuur staat.

Apple Cork
Als je volgende maand een factuur van Apple krijgt voor een aankoop in de Apple Store of App Store, dan zal je misschien opvallen dat er iets is veranderd. Met ingang van 5 februari 2017 komen Apples facturen niet meer vanuit Luxemburg, maar vanuit Ierland.

Apples internationale activiteiten, zoals de iTunes Store en de App Store, vallen vanaf die datum niet meer onder Luxemburgse wetgeving, maar onder die in Ierland. Nu staat op een factuur nog ‘Apple Distribution International, Luxembourg Branch’, maar vanaf die datum zal dat Ierland zijn. Als eindgebruiker merk je daarvan eigenlijk verder niets, behalve dus dat er voortaan Ierland in plaats van Luxemburg op je Apple-factuur staat.

Apple Luxemburg sluit op 4 februari 2017

Apple maakte de datum bekend in een e-mail aan ontwikkelaars. Vanaf 4 februari rondt Apple zijn activiteiten in Luxemburg officieel af en zijn alle activa ter waarde van zo’n 9 miljard dollar overgeheveld. Voortaan vallen die onder de (fiscale) wetgeving van Ierland. Het personeel van de dochtermaatschappij zal de internationale activiteiten voor meer dan honderd landen vanuit de campus in Holyhill uitvoeren. In september vorig jaar maakte Apple de overgang al aan ontwikkelaars kenbaar. Voor hun administratie is een dergelijke aanpassing wel belangrijk. Ontwikkelaarscontracten zijn toen al automatisch overgezet naar de nieuwe dochtermaatschappij in Ierland.

Je Apple-factuur komt nu nog uit Luxemburg

Kwetsbaar moment voor Apple
De verhuizing naar Ierland komt voor Apple wel op een kwetsbaar moment. Het bedrijf ligt onder vuur van de Europese Commissie. Volgens Margrethe Vestager, Europese Commissaris voor Mededinging, heeft de Ierse regering Apple een belastingkorting gegeven toen het zich in het land wilde vestigen. Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de regels en zou Apple daarmee illegale staatssteun hebben ontvangen van de Ieren. Vestager wil dat Apple 13 miljard euro aan achterstallige belastingen terugbetaalt. Apple en de Ierse regering zijn inmiddels beide in beroep gegaan tegen de beslissing.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2017, 10:18
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, ierland

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.