Apple Bruce Sewell

Apple in beroep over terugbetalen van belasting

Apple gaat in beroep tegen 13 miljard euro die ze van de Europese Commissie moeten terugbetalen vanwege vermeende Ierse overheidssteun.

Apple gaat in beroep tegen de uitspraak dat ze 13 miljard euro aan belastingvoordeel moeten terugbetalen. De Europese Commissie besloot afgelopen augustus dat Apple onterechte overheidssteun van Ierland heeft gekregen, maar Apple gaat niet akkoord. De Ierse regering trouwens ook niet.


Apple Bruce Sewell

Apple gaat deze week officieel beroep aantekenen tegen het besluit, omdat het vindt dat ze onterecht worden aangepakt. “Apple is een gemakkelijk doelwit omdat het voor krantenkoppen zorgt”, zegt Bruce Sewell (foto), Apple’s hoofdjurist. Sewell denkt dat commissielid Margrethe Vestager, die het onderzoek naar Apple leidde, er vooral persoonlijke bekendheid als nationaal boegbeeld aan wil overhouden.

‘Onderzoek niet goed uitgevoerd’
Ook vindt Apple dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd, omdat Ierse belastingexperts niet serieus werden genomen door de Europese Commissie. “De Ieren lieten een gerespecteerde Ierse belastingdeskundige zijn standpunten op papier zetten maar de Commissie ging er niet eens op in. Het is waarschijnlijk niet eens gelezen” meent Sewell.

Tot slot vindt Apple het bedrag van 13 miljard euro onredelijk hoog is.

Belastingvoordelen

Apple zou met Ierland illegale afspraken hebben gemaakt over belastingvoordelen. Daardoor zou Apple onterecht overheidssteun hebben ontvangen van de Ierse regering. De afgelopen maanden heeft de Europese Commissie onder leiding van de Deense Margrethe Vestager onderzoek gedaan naar de gang van zaken.

Tim Cook liet eerder in een open brief op de website van Apple weten dat zijn bedrijf niets fout heeft gedaan en dat hij verwacht dat het besluit wordt teruggedraaid. “We hebben nooit om speciale deals gevraagd en die hebben we ook nooit gekregen”, vindt Cook. Toch zou Apple recent nog bij nieuwe investeringen in India wel hebben gevraagd om extra overheidssteun.

Overigens is discussie over Apple’s belastingbeleid niets nieuws. In 2013 schreven we dat Apple aan de Amerikaanse Senaat moest uitleggen waarom ze volgens eigen zeggen niet aan belastingontwijking doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2016, 9:16
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, ierland
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.