Apple verdient geen 30% maar 40% in Europese App Store

Ontwikkelaars die zich op de Europese markt richten, betalen 40% aan Apple in plaats van de beloofde verhouding 30/70. Als je in de Amerikaanse App Store koopt zijn zowel gebruiker als ontwikkelaar gunstiger uit.

App StoreOntwikkelaar Stephan Osseweijer (bekend van iStart) heeft iets opmerkelijks ontdekt: de befaamde 30% die Apple inhoudt op de verkoop van elke iPhone-applicatie blijkt in de EU helemaal niet te kloppen. Bij de verkoop van iPhone-applicaties in Europese landen incasseert Apple maar liefst 40% van alle verkopen.


Het volgende overzichtje maakt duidelijk hoe de verhoudingen liggen:

iPhone-applicatie in US App Store

  • Consumentenprijs: $2,99
  • Inkomsten verkoper: $2,10
  • Apple’s deel: $0,89
  • Percentage: 29,77%

iPhone-applicatie in EU App Store

  • Consumentenprijs: €2,39
  • Inkomsten verkoper: €1,45
  • Apple’s deel: €0,94 (zou eigenlijk €0,71 moeten zijn)
  • Percentage: 39,33%

Kortom: in de Amerikaanse App Store geldt ongeveer de 30/70 verhouding, terwijl het in de Europese App Stores eigenlijk eerlijker zou zijn als Apple van een 40/60-verhouding zou spreken. De percentages wisselen door afrondingsverschillen, maar zijn altijd in het nadeel van ontwikkelaars die zich op de Europese markt richten. Nog een voorbeeld: bij een Amerikaanse applicatie van $9,99 ontvangt Apple $2,99 (29,93%) terwijl dezelfde EU-applicatie van €7,99 Apple €3,13 (39,17%) oplevert. In andere regio’s zoals UK, Japan en Australië liggen de verhoudingen weer anders. Apple hanteert bij retailproducten altijd al prijzen waarmee je in regio’s buiten de VS ongunstiger uit bent, maar dat het ook voor ontwikkelaars geldt blijkt pas als je de prijzentabel van Apple eens nauwkeuriger analyseert.

Er is dus nóg een reden om in de Amerikaanse App Store te kopen: je betaalt minder voor de applicatie en de ontwikkelaar ontvangt meer. Ga maar na: koop je een applicatie van $9,99/€7,99 dan de ontwikkelaar in de Amerikaanse App Store $7,00 en in de Europese App Store maar $6,00 (= €4,83).

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 november 2008 om 17:35
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.