Tile Style aan een tas

‘Apple’s tracker werkt met ARKit om spullen terug te vinden’

Er zijn nieuwe details ontdekt over de Tile-concurrent die Apple volgens geruchten aan het ontwikkelen is. Apple heeft mogelijk een manier gevonden om augmented reality te gebruiken voor het offline tracken van spullen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

‘Apple-tracker werkt met augmented reality’

Tile is een plastic blokje die je aan een tas, sleutelbos of ander belangrijke spullen kunt vastmaken. Via Bluetooth houdt de Tile verbinding met je iPhone en kan bijvoorbeeld waarschuwen als je zonder huissleutels of portemonnee van huis vertrekt. Bovendien kun je spullen terugvinden door de Tile een geluidje te laten afspelen. Apple zou intern bezig zijn om iets soortgelijks te ontwikkelen en nu zijn er nieuwe details ontdekt. Apple zou plannen hebben om augmented reality te gebruiken. Je kunt dan in de nieuwe Find My-app rondkijken in je omgeving en krijgt een ster-achtig icoon te zien op de plek waar je zoekgeraakte item zou moeten liggen. Vervolgens kun je er naartoe lopen door de iPhone in de hand te houden. Hieronder is een afbeelding te zien van de ster, die in de code is teruggevonden.


ARKit ster voor trackingHet Tile-achtige accessoire duikt al maandenlang in de geruchten op, maar is nog steeds niet officieel. Wel kondigde Apple tijdens WWDC 2019 nieuwe mogelijkheden aan, namelijk het tracken van apparaten als ze offline zijn. Offline zoeken is onderdeel van iOS 13 en macOS Catalina en is gekoppeld aan de Find My-app. Hiermee kun je apparaten vinden, zelfs als ze niet meer met internet zijn verbonden of als ze in slaapstand staan.

Hiervoor is een achtergrondproces actief, dat Search Party heet. Deze stuurt met tussenpozen een Bluetooth-signaal, dat door elk apparaat met iOS 13 of macOS Catalina kan worden opgepikt om de locatie door te geven. Zo kan iemand anders je ongemerkt helpen om je MacBook op te sporen. Als de MacBook in slaapstand staat wordt er nog steeds af en toe een Bluetooth-signaal uitgezonden. Met encryptie en wisselende publieke sleutels zorgt Apple dat je locatie-informatie niet te achterhalen is. Ook weten mensen die (ongemerkt) meewerken niet wie jij bent en waar jouw MacBook ligt.

Find my WWDC

De Tile-trackers werken al op een soortgelijke manier. Heb je zo’n plastic label aan je tas vastgemaakt, dan helpen andere Tile-gebruikers in de buurt ongemerkt om jouw tas te lokaliseren. Op een kaart kun je vervolgens zien waar je moet gaan zoeken. Dit lijkt op Zoek mijn iPhone, maar het werkt ook voor jassen, tassen en andere voorwerpen omdat je de Tile eraan vastmaakt. Bij Tile moet je nog wel zelf op zoek naar het voorwerp, terwijl Apple van plan lijkt om je er met augmented reality naartoe te leiden. Dit werkt natuurlijk alleen goed als ook op korte afstand de locatiebepaling nauwkeurig is, liefst tot op een paar centimeter.

Find My: MacBook zoeken

Behalve het terugvinden van je MacBook en iPhone lijken er bij Apple ook plannen te zijn om een Tile-achtig accessoire uit te brengen met dezelfde offline mogelijkheid om spullen terug te vinden. In de code van iOS 13 zijn aanwijzingen gevonden dat Apple’s accessoire gekoppeld (oftewel ‘leashed’) is met een iPhone, iPad of Apple Watch zodat je een waarschuwing krijgt als je buiten het bereik komt. Dit voorkomt dat je je jas of tas ergens laat liggen. Tile biedt ook een soortgelijke dienst, maar doet dit alleen tegen betaling als je Premium-lid bent.

Het offline zoeken is automatisch geactiveerd als je dit najaar gaat upgraden naar iOS 13. Daarvoor moeten Zoek mijn iPhone en Bluetooth wel ingeschakeld zijn. Je kunt dit op toestellen met de iOS 13 beta al controleren door te gaan naar: Instellingen > jouw Apple ID > Zoek mijn > Zoek mijn iPhone/iPad > Schakel ‘Offline zoeken’ in.

Zoek Mijn iPad offline gebruiken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.