Tile Sport review

Als het om Bluetooth-trackers gaat is Tile de eerste waar veel mensen aan denken. Tile is een succesverhaal van Kickstarter en verkoopt tegenwoordig de Bluetooth-trackers rechtstreeks aan consumenten. Je hoeft dus niet maandenlang te wachten tot je tracker op de deurmat ploft. De nieuwste modellen zijn Tile Sport en Tile Style, die opvallen door hun nieuwe design en veel grotere bereik. Wij hebben de Tile Sport uitgebreid getest en in deze review lees je onze ervaringen.


Tile Sport Bluetooth tracker

Tile bestaat al heel wat jaren. Op de iCulture-redactie hebben we ze sinds de Kickstarter-campagne al gebruikt, van de normale Tile (een minimalistisch wit blokje) tot recentere modellen zoals de Tile Mate en de superplatte Tile Slim. Afgelopen augustus werden de Tile Sport en Style aangekondigd, twee trackers met een nieuw uiterlijk die twee keer zo luid zijn en een twee keer zo groot bereik hebben. En dat is knap, want het gaat om apparaatjes met een kleine batterij.

De Tile Sport kost rond de 35 euro voor een losse tracker, terwijl je voor een dubbelpak rond de 60 euro betaalt.

Design Tile Sport

We hebben gekozen voor de Tile Sport, omdat we deze donkergrijze variant het mooist en meest neutraal vinden en omdat deze waarschijnlijk ook het meest in de smaak valt bij iCulture-lezers. Bovendien is dit model extra stevig en bestand tegen extreme omstandigheden zoals kou en vocht.

Tile Sport

De andere uitvoering met de naam Tile Style is wit met goud en past beter aan een Michael Kors-tas dan aan de rugzak van een Apple-fan. Het design is meteen ook de grootste ‘vernieuwing’ van deze trackers, die eerder in minimalistisch wit plastic waren uitgevoerd. Deze nieuwe modellen zien er meer uit als een mode-accessoire. De Tile Sport is iets dikker, is tweekleurig en heeft een diagonaal ribbelpatroon.

Door het wat robuustere uiterlijk met stalen frame ziet deze tracker er wat minder kwetsbaar uit. Dat klopt ook volgens de specificaties van de fabrikant: deze nieuwe uitvoering heeft een IP68-waarde en is water-, stof- en vuilbestendig. Onder water overleeft de tracker het een uur op een diepte van 1,5 meter. Ze zijn dus ook buitenshuis te gebruiken, terwijl eerdere modellen alleen spatwaterdicht waren.

Tile Sport sleutelhanger

Je kunt de Tile vastmaken aan allerlei spullen. Thuis hebben we er meer dan twintig, die bijvoorbeeld aan tassen en sleutelbossen hangen, maar ik heb er ook eentje in de jaszak van een dure Burberry-jas gestopt en eentje in de bagagebak van onze scooter. Je zult wel zelf moeten zorgen voor een ring of karabijnhaak om de tracker vast te maken, want die krijg je er niet bij. Vooral bij de Tile Style zal het lastig zijn om een goudkleurige ring te vinden die er ook nog mooi uitziet.

De Tile Sport meet 40 x 40 x 6mm en weegt 14 gram, terwijl de iets compactere Tile Style 37 x 37 x 6mm meet met een gewicht van 9 gram.

Spullen terugzoeken via de Tile-app

Via de gratis app hou je in de gaten waar je spullen zijn. Zoek je bijvoorbeeld je sleutelbos, dan tik je op de knop in de app en er gaat een geluidje af. Die is bij de Tile Sport twee maal zo luid, al hoorden we niet direct een duidelijk verschil met de gewone Tile. Nou is dat op het gehoor moeilijk te horen, dus pakten we een decibelmeter erbij. Die gaf bij beide een uitslag van 90 decibel. Omdat de decibelschaal logaritmisch is hadden we geen verdubbeling in cijfer verwacht, maar toch wel ietsje meer verschil.

Hoe dan ook: zowel de oude als de nieuwe maken genoeg herrie om in een huis van twee verdiepingen op zoek te gaan. Je gaat af op je gehoor en je vindt binnen een minuutje je zoekgeraakte sleutelbos. Bij deze nieuwe Tiles kun je het geluidsvolume aanpassen, voor het geval je superscherp gehoor hebt. Verder kun je kiezen uit acht ringtones.

Is de Tile binnen bereik, dan zie je een knop ‘Find’ om het geluid af te laten gaan. Buiten bereik kun je de laatst gevonden locatie bekijken en op basis van het kaartje proberen om in de juiste richting te lopen.

 

Leuk is dat je met de Tile ook de gekoppelde iPhone kunt terugvinden. Sta je met je sleutelbos bij de deur en ben je je iPhone kwijt, dan hou je even de knop van de Tile ingedrukt en je iPhone gaat een geluidje afspelen. Dit is een goed alternatief voor een geluidje afspelen via Zoek mijn iPhone of (mijn favoriete methode): een geluidje afspelen via de Apple Watch. Ik gebruik die functie minstens een keer per dag en het is wel zo handig dat het nu ook met de Tile kan.

Tile Sport-app

Ben je iets kwijt, dan helpen alle Tile-bezitters mee om je kostbare bezit terug te vinden. Dit gaat ongemerkt en zonder dat je privacy in gevaar komt. Alle Tiles communiceren met elkaar, dus als iemand met een Tile langs jouw zoekgeraakte rugzak fietst zal deze een stil signaal naar de Tile-servers sturen. Je krijgt dan een seintje dat je rugzak ergens is opgedoken en je kunt op de kaart zien waar dat is. Je weet niet welke Tile-gebruiker je heeft geholpen (privacy, weetjewel) maar je weet wel waar je moet zoeken.

Je moet natuurlijk net geluk hebben dat er een Tile-gebruiker langsfietst, op de plek waar jouw zoekgeraakte spullen liggen. Maar als je de wereldkaart van Tile-gebruikers bekijkt, dan zitten we in West-Europa wel goed:

Tile-wereldkaart

Andere mogelijkheden van Tile Sport

Een leuke vernieuwing bij deze Tiles is dat ze nu samenwerken met digitale assistenten, al hebben we daar nog niets aan. Het werkt namelijk alleen met Google Assistant en Amazon Alexa en die worden in Nederland nog nauwelijks gebruikt. Hiervoor moet je je Tile wel een naam geven. Concurrent TrackR had al een tijdje Alexa-ondersteuning. Dat beide niet met Siri werken komt omdat Apple maar een beperkt aantal toepassingen vrijgeeft voor accessoires van derden. Bluetooth-trackers zitten daar niet bij.

Bereik van de Tile

Tiles gebruiken een ultra-low power Bluetooth-chip, die ervoor zorgt dat de batterij minstens een jaar meegaat. Grootste nadeel vind ik zelf dat de batterij niet verwisselbaar is. De fabrikant heeft helaas niet gekozen voor een verwisselbare knoopcelbatterij; zodra de batterij leeg is, is je tracker voorgoed onbruikbaar geworden. Daardoor is het een wegwerpproduct. Je kunt de tracker gelukkig wel terugsturen voor recycling, waarbij je wat korting krijgt op je volgende aankoop. Als je slim bent koop je meteen een pak van 2 of meer, zodat je wat goedkoper uit bent. De losse prijs van €35 vinden we namelijk wat aan de hoge kant, ook al zit er een hoop technologie in. Er zijn goedkopere trackers van Chinese merken, maar die halen het qua gebruiksgemak niet bij Tile.

Tile Sport aan tas

Het nadeel van accessoires met laag energieverbruik is dat het bereik vaak vrij kort is. Je zult dan door je huis moeten lopen om te zorgen dat de Tile binnen bereik is. Gelukkig zitten we in een vrij groot kantoorgebouw, zodat we goed konden testen of het beloofde bereik van ruim 50 meter een beetje klopt. Op ongeveer 30 stappen (20 meter) verloor de Tile de verbinding met de iPhone, dus bij tussenmuren moet je rekenen op een wat korter bereik. Een afstand van meer dan 50 meter krijg je waarschijnlijk alleen voor elkaar als er vrij zicht is.

Score

8.1

Tile Sport

Tile Sport

€34,99

Voordelen +

  • Robuuste uitvoering, met stalen frame
  • Veel gebruiksgemak
  • Beter bereik dan eerdere trackers
  • Luidere speaker, al hoorden wij niet zoveel verschil
  • Waterbestendig, overleeft onderdompeling in water
  • Onopvallend design, past aan elke sportieve tas of rugzak

Nadelen -

  • Wegwerpproduct, batterij is niet verwisselbaar
  • Werkt alleen met Alexa en Google, niet met Siri
  • Geen ring of haak meegeleverd

Conclusie Tile Sport review

Bluetooth-trackers zijn een makkelijke manier om zicht te houden op je dure spullen en Tile is misschien wel de bekendste fabrikant. Wat ons betreft is de Tile Sport de beste die het bedrijf op de markt heeft gebracht: deze nieuwe tracker ziet er niet alleen leuker uit, maar is technisch ook verbeterd, met een groter bereik, betere waterbestendigheid en een luidere speaker. Een tegenvaller is dat Tile geen bijpassende ring of haak meelevert. Vooral bij de wit-gouden Tile Style zal het lastig zijn om een passende goudkleurige ring te vinden.

Tile Sport verpakking

Tile Sport kopen

De Tile Bluetooth-trackers zijn bij diverse winkels verkrijgbaar, waarbij je kunt kiezen uit verpakkingen met één of twee stuks:

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 23 oktober: Kaartje met community map van Tile toegevoegd, om een indruk te geven van het aantal gebruikers in Europa.