Apple Store offline vanwege voorverkoop iPhone 5c in eerste groep landen

De online verkoop van de iPhone 5c in onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is van start gegaan.

iPhone 5c blauwDe Apple Store is zojuist offline gegaan, zodat Apple zich kan voorbereiden op de pre-order van de iPhone 5c in de eerste groep landen. De voorverkoop geldt alleen voor de iPhone 5c (niet de iPhone 5s) en start alleen in de Verenigde Staten, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Al deze online Apple Stores, inclusief die in Nederland en België, zijn nu offline. Behalve bij Apple kun je je iPhone 5c ook pre-orderen bij de operators Verizon, T-Mobile, AT&T en Sprint en bij de winkelketens Walmart, Best Buy, Target en Radio Shack. De verkoop start om 9:00 uur Nederlandse tijd.

Klanten die vanuit één de genoemde landen rechstreeks bij Apple bestellen, moeten nog een week geduld hebben. De eerste iPhone 5c-exemplaren worden volgens Apple vanaf 20 september geleverd, de datum waarop de winkelverkoop ook begint. De genoemde operators en winkelketens verzamelen al wel pre-orders maar kunnen te maken krijgen met een kleine voorraad. Bij winkelketens zoals Walmart en Best Buy moet je fysiek naar de winkel gaan om je pre-order te kunnen plaatsen. De werkwijze is bij elke aanbieder anders; zo moet je bij Best Buy een $50 cadeaukaart kopen om je plaats in de wachtrij te reserveren. Op 20 september moet je vervolgens zelf naar de winkel gaan om te kijken of jouw gewenste toestel aanwezig is. Best Buy neemt ook pre-orders aan voor de 8GB-versie van de iPhone 4S, die eveneens nieuw is. Verder varieert het aanbod per aanbieder. AT&T vraagt net als Apple $99 voor de iPhone 5c, op voorwaarde dat je een tweejarig contract afsluit. T-Mobile USA vraagt slechts $0, maar verwacht wel dat je maandelijkse bedragen van $22 betaalt om het toestel af te kopen. In Canada zijn TELUS, Bell, Roger en Fido gestart met iPhone 5c pre-orders.

Bestel je de iPhone online bij Apple, dan heb je een afleveradres nodig in het betreffende land. In Duitsland bestellen en in Nederland laten afleveren is dus niet mogelijk.

Apple Store UK iPhone 5c

Waarom de iPhone 5s niet meteen in pre-order te bestellen is, heeft tot veel speculatie geleid. Eén theorie, die regelmatig bij nieuwe Apple-producten opduikt, is dat het product te complex is om te maken. Met name bij de vingerafdruksensor Touch ID zouden toeleveranciers moeite hebben om voldoende probleemloos werkdende sensoren op te leveren. Daardoor zou Apple maar beperkte voorraden van de iPhone 5s hebben, die ze liever niet allemaal via pre-order verkopen. Dat hangt samen met een andere theorie, namelijk dat Apple liever wil dat er volgende week donderdag flinke wachtrijen bij de winkel staat. Door de iPhone 5s exclusief te houden voor de winkelverkoop, zullen de die-hard Apple-gebruikers (die toch in meerderheid voor de iPhone 5s kiezen) straks weer massaal in de rij staan. Er is nog een derde theorie, namelijk dat Apple in de week tussen nu en 20 september wil dat alle aandacht naar de iPhone 5c gaat. Dat is het toestel waar Apple voor de komende tijd het meeste van verwacht en die qua verkoopaantallen de iPhone 5s moet overtreffen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de iPhone 5s- en iPhone 5c-verkoop van start zal gaan in Nederland en België. Normaal gesproken laat Apple bij een keynote weten wanneer de tweede golf landen aan de beurt is, maar ditmaal werd alleen de eerste groep landen genoemd.

We horen in de reacties regelmatig lezers klagen dat de nieuwe iPhones pas in december in Nederland en België verkrijgbaar zullen zijn. Dat is een misverstand. Tijdens de keynote heeft Apple alleen gezegd dat rond december de iPhone in 100 landen verkrijgbaar moet zijn. Dat wil dus niet zeggen dat je tot december moet wachten. Meestal hanteert Apple een uitrolplan, waarbij nieuwe iPhones steeds in een nieuwe groep landen beschikbaar komt. De VS, Duitsland en Frankrijk horen bij de eerste golf, Nederland en België zaten tot nu toe altijd bij de tweede golf en landen zoals Zuid-Afrika en Turkije komen vaak later aan de beurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2013, 8:01
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen apple store, iPhone 5c

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.