Apple en IBM, Tim Cook en Ginny Rometty

Apple haalt steeds meer IBM-technologie in huis

Apple en IBM hebben een innige samenwerking, waarbij ze samen iOS-apps ontwikkelen. Minder bekend is dat Apple ook steeds meer IBM-technologie in huis haalt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Vroeger waren ze gezworen vijanden, maar tegenwoordig ligt de situatie heel anders. Apple en IBM hebben sinds een aantal jaren een nauwe samenwerking en dat gaat verder dan de verkoop van iPads. Apple haalt zelf ook steeds meer technologie van IBM in huis. Apple gebruikt hardware en software van IBM in de winkels en in de datacenters. IBM heeft een team van 25 medewerkers, dat zich volledig richt op de verkoop van technologie aan Apple. Dit jaar zullen ze naar verwachting zo’n 82 miljoen dollar aan IBM-technologie naar binnen schuiven bij Apple.

Apple en IBM, Tim Cook en Ginny Rometty

Apple draait op IBM-software

Bij de aankondiging van de samenwerking tussen Apple en IBM werd alleen gesproken over projecten die de bedrijven samen zouden oppakken. Er kwamen apps voor diverse bedrijfstakken en IBM probeert zakelijke klanten ervan te overtuigen dat ze iPads moeten gebruiken. Samen zijn er al meer dan honderd iOS-apps gemaakt, voor de vliegtuigindustrie, zorg en energiesector.

apple-ibm-vliegtuig

Maar er blijkt nog een andere kant aan de samenwerking te zitten, waar Apple en IBM niet openlijk over praten. Interne bronnen wilden er tegenover CRN wel over vertellen, maar alleen als ze anoniem zouden blijven. “IBM is bezig om een van de belangrijkste softwareleveranciers van Apple te worden”, aldus een bron.

Beide bedrijven wilden er via woordvoerders niets over zeggen. Overigens willen Apple en IBM in Nederland ook niets zeggen over de projecten die ze al hebben uitgevoerd.

IBM levert bijvoorbeeld de technologie achter Apple’s HealthKit, de oplossing voor medisch onderzoekers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Watson Health Cloud, een van de manieren waarop IBM de Watson-technologie in allerlei bedrijfstakken probeert in te zetten. Overigens werkt de samenwerking twee kanten op: IBM heeft Macs in huis gehaald en blijkt daar erg tevreden over. Vorig jaar werd bekend dat de Mac-gebruikers binnen IBM veel minder ondersteuning van de helpdesk nodig hebben dan pc-gebruikers. Ook hebben ze 200.000 iOS-apparaten aangeschaft voor het personeel.

‘IBM Watson nuttig voor Apple Car’

1984-ibm-reclameEn dat is nog maar het begin. Gevraagd naar de richting waarin de samenwerking zich ontwikkeld, zei een woordvoerder van IBM: “We hebben nog maar het topje van de ijsberg te pakken, wat de Apple-IBM-samenwerking kan opleveren.” Apple CEO Tim Cook en COO Jeff Williams zouden volgens bronnen bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in IBM’s Watson-technologie.

Steve Jobs en IBMZe willen het gebruiken voor data-analyse in het Apple Car-project, maar ook in de gezondheidszorg en industriële oplossingen voor klanten. Van de andere kant ondersteunt IBM’s SoftLayer de Swift-programmeertaal voor het bouwen van mobiele apps. De activiteiten van Apple en IBM sluiten zo goed op elkaar aan, dat ze bijna een fusie zouden moeten overwegen.

Dat had Steve Jobs niet gedacht, toen hij 35 jaar geleden zijn middelvinger naar Big Blue opstak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2016, 14:19
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, ibm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.