Huisdier herkennen met Foto's-app

Apple gebruikt externe fotodiensten om AI-modellen te trainen

Apple heeft deals met Shutterstock en Photobucket gesloten om hun AI-modellen te trainen. En ze zijn niet de enige, want veel meer technbedrijven hebben soortgelijke afspraken met externe fotodiensten gemaakt.

Update 9 april 2024: Behalve Shutterstock zou Apple ook een deal met Photobucket willen sluiten om AI-modellen te trainen. Dit meldt Reuters. Photobucket is een dienst waar je foto’s kunt opslaan. Voor $5 per maand krijg je 1 terabyte opslag en dat heeft ondertussen al geleid tot een collectie van meer dan 13 miljard foto’s en video’s. Dit is een verschil met eerdere praktijken van sommige andere bedrijven, waarbij info van het web ongevraagd werd gebruikt. Ook andere bedrijven zoals Meta en Google zouden nu betalen voor gebruik van materiaal.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 7 april 2024.

Apple zou een licentie op miljoenen Shutterstock-afbeeldingen hebben genomen om de eigen AI-modellen te kunnen trainen. De deal zou volgens Reuters al eind 2022 zijn gesloten en kost Apple rond de 50 miljoen dollar. Daarnaast zou Apple gesproken hebben met verschillende uitgevers voor het trainen van grote taalmodellen (LLM’s), waaronder Conde Nast en NBC. Maar ze zijn niet de enige: ook Google, Meta en Amazon hebben soortgelijke deals lopen voor het trainen van hun AI-engines met behulp van Shutterstock-afbeeldingen, video- en muziekbestanden. Volgens de Chief Financial Officer van Shutterstock zijn er de afgelopen maanden ook overeenkomsten gesloten met kleinere bedrijven.

Shutterstock werkt sinds eind 2022 ook samen met OpenAI om toegang te geven tot de collectie van miljoenen foto’s en andere afbeeldingen, die voorzien zijn van metadata. In ruil daarvoor kreeg Shutterstock toegang tot de AI-tools van OpenAI, zodat gebruikers bijvoorbeeld bestaande foto’s met kunstmatige intelligentie konden manipuleren. De afspraken tussen Shutterstock en OpenAI lopen nog tot 2029.

Maar Shutterstock is niet de enige die fotocollecties exploiteert: concurrent Freepik heeft deals lopen met twee grote techbedrijven. Het gaat om ongeveer 200 miljoen foto’s, waarvan de licentiekosten ongeveer $0,02 tot $0,04 per stuk bedragen. Freepik is in gesprek met meer bedrijven; mogelijk zit ook Apple daarbij.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

De verwachting is dat Apple in juni tijdens WWDC 2024 een aantal belangrijke aankondigingen zal doen om AI-technologie in allerlei apps en diensten te integreren. Hoewel vaak wordt gedacht dat Apple achterloopt, wordt er al jarenlang geïnvesteerd in deep learning en machine learning. Apple zou ons kunnen verrassen met functies die een stuk verder gaan dan wat je in iOS 17 vindt. Apple verbeterde daarin de voorspellende tekstfuncties en zorgde ervoor dat Siri beter in staat is om zinnen te vertalen.

Bekijk ook

Apple geeft duidelijke hint: WWDC 2024 draait om AI

De geruchten gingen al dat de WWDC van dit jaar in het teken zou staan van AI en nu heeft Apple dit zelf ook overduidelijk laten doorschemeren. Dit is wat Apple daar zelf over zegt.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.