We weten eindelijk hoeveel Apple Park nu echt waard is

Nog niet de duurste
Apple Park is een van de duurste gebouwen ter wereld. Hoe duur blijkt nu uit een waardebepaling van de gemeente Santa Clara, die vanwege de belasting op onroerend goed moest worden vastgesteld. Apple Park is behoorlijk duur, maar is bij lange na nog niet het duurste gebouw ter wereld.

Voor de echt dure gebouwen moet je namelijk in het Midden Oosten zijn: de $15 miljard kostende Abraj Al Bait-torens, een mega-hotelcomplex met zeven wolkenkrabbers in Saoedi-Arabië. Waarom er zoveel hotelkamers nodig zijn wordt duidelijk als je bedenkt wat ernaast te vinden is: de Al-Masjid al-Haram, oftewel de grote moskee in Mekka. Met een waarde van $100 miljard is dit het duurste gebouw ter wereld. In Frankrijk is de thermonucleaire reactor ITER ook veel waard: die heeft $25 miljard gekost. Apple’s hoofdkantoor komt meer in de buurt van de dure casino- en hotelcomplexen, zoals Marina Bay Sands in Singapore, Wynn Palace in Macau en Cosmopolitan in Las Vegas. One World Trade Center ($3,8 miljard) in New York komt ook in de buurt.


Slechte investering?
Als je naar de cijfers kijkt is Apple Park op het eerste gezicht een slechte investering geweest voor Apple. In 2013 werd geschat dat de totale kosten om het complex te bouwen in de buurt van de $5 miljard moesten liggen. Maar dat waren schattingen door buitenstaanders, die vaak zelf niet in staat waren een inspectie uit te voeren.

Santa Clara County heeft nu de waarde van het complex bepaald en komt niet verder dan $3,6 miljard. Neem je ook de waarde van de meubels, computers en machines mee, dan kom je op $4,17 miljard. Toch kan het nog steeds gunstig voor Apple uitpakken, want de werkelijke marktwaarde zou een stuk hoger kunnen liggen. Mocht Apple ooit in de financiële problemen komen (wat hoogst ongeloofwaardig is) dan zouden ze het complex waarschijnlijk voor tientallen miljarden kunnen verkopen. De lap grond waarop het gebouw staat is overigens ‘maar’ $160 miljoen waard, dus de waarde heeft vooral te maken met de bouwwerken.

Apple Park Visitor Center: augmented reality-demo

Belastingaanslag van $40 miljoen
Omdat de belasting op onroerend goed rond de 1% ligt levert het Apple een aanslag op van $40 miljoen per jaar. Apple kan dit bedrag nog aanvechten, meldt de San Francisco Chronicle.

Apple Park Visitor Center in Cupertino

Het gebouw zelf heeft een vloeroppervlak van 260.000 vierkante meter, maar er zijn nog andere factoren die meespelen bij het bepalen van de waarde, zoals het gebruik van dure materialen, het bijzondere design en de ingewikkelde glasconstructies zorgen ervoor dat het niet zomaar een kantoor is. “Elk onderdeel in het gebouw is op maat gemaakt”, aldus een ambtenaar van Santa Clara County die werkzaam is op de afdeling waar de waarde van onroerend goed wordt bepaald. Apple Park is bedacht door Steve Jobs, Jony Ive en de architecten van Foster+Partners.

Apple Park Visitor Center: binnenkijken

Apple was in 2017-2018 de grootste belastingbetaler in Santa Clara County: er ging $56 miljoen naar de lokale overheid. Het gaat daarbij om meerdere gebouwen en kantoren, verspreid over een wat groter gebied. Voor Apple zijn dergelijke bedragen makkelijk te betalen: in het meest recente kwartaal werd $58 miljard omzet en $11,5 miljard winst geboekt.

Apple Park is meer dan twee keer zoveel waard als Salesforce Tower ($1,7 miljard), het hoogste gebouw in San Francisco. Apple’s hoofdkwartier heeft maar vier verdiepingen, maar wel veel meer vloeroppervlak. Dergelijke gebouwen gaan maar zelden in de verkoop. Wel interessant om te noemen is dat het duurste gebouw dat ooit in New York verkocht werd, ook iets te maken heeft met Apple. Het gaat om het GM Building aan Fifth Avenue in New York. Die is verbonden met de bekende Apple Store met glazen kubus, die momenteel al ruim 900 dagen gesloten is vanwege een renovatie. Op plek twee vinden we een ander techbedrijf: Google betaalde $2,5 miljard voor Chelsea Market, een winkel- en kantorencomplex aan de westkant van Manhattan.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.