Gerucht: Apple wil NFC in iPhone in iOS 12 verder openstellen

Bedoeld voor OV-chipkaarten en hotelkamers

Volgens een nieuw gerucht wil Apple in iOS 12 de NFC-chip in de iPhone openstellen voor meer toepassingen van bepaalde ontwikkelaars, zoals vervoerbedrijven en hotelketens.

Apple zou plannen hebben om in iOS 12 het gebruik van de NFC-chips in iPhones open te stellen. Dat zou het gemakkelijker maken om de iPhone te gebruiken als OV-chipkaart of voor het openen van hotelkamers. Volgens The Information wil Apple de chip openstellen voor toepassingen van externe ontwikkelaars. Sinds 2014 beschikt de iPhone over een NFC-chip (gemaakt door het Nederlandse bedrijf NXP), maar die kan alleen gebruikt worden voor toepassingen van Apple zelf, met name Apple Pay.


Met de komst van iOS 12 zou een selecte groep ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om zelf toepassingen voor NFC te ontwikkelen. Je hoeft dan alleen je iPhone bij een scanner te houden om bijvoorbeeld de deur van een hotelkamer te openen of om ergens in te checken, zoals in het openbaar vervoer. Je hoeft daarvoor geen app op het scherm te openen en hoeft ook geen extra bevestiging te geven. Met Android-toestellen is het al langer mogelijk om NFC-toepassingen van derden te gebruiken, bijvoorbeeld voor betalingen en reizen met het OV. Erg aangeslagen is dat nog niet en de proef met OV-inchecken in het openbaar vervoer door Translink is zelfs afgeblazen omdat de ingebruikname te ingewikkeld bleek.

iOS 11 NFC tags lezen

In iOS 11 biedt Apple externe ontwikkelaars overigens al de mogelijkheid om NFC-toepassingen te maken voor de iPhone. Zo werd afgelopen week bekend dat de authenticatiesleutel YubiKey met iPhones gebruikt kan worden. Ook is de glucosemeter FreeStyle LibreLink via NFC uit te lezen. Het daarvoor benodigde CoreNFC Framework van iOS 11 is echter beperkt. Er kan alleen informatie uit de chip worden gelezen, het is niet mogelijk om data weg te schrijven.

Apple zal op 4 juni iOS 12 onthullen. Op die dag krijgen we ook een eerste blik op de nieuwe functies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.