Apple meldt dataverzoeken voor 24 Benelux-accounts

Apple heeft een rapport vrijgegeven, waarin ze aangeven hoeveel informatieverzoeken ze van de overheid en handhavende organen heeft gekregen. Ook Nederland en België staan in de lijst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone policeApple heeft een rapport uitgebracht, waarin ze aangeven hoeveel informatieverzoeken over personen en accounts ze in de eerste helft van 2013 hebben verwerkt. Het gaat om verzoeken van de Amerikaanse overheid en wethandhavingsdiensten in de periode januari tot en met juni 2013. In het lijstje staan 4 informatieverzoeken over Nederlanders en maar liefst 13 die betrekking hebben op Belgen. Het is voor het eerst dat Apple een dergelijk overzicht publiceert.


Bij één Nederlander werden privégegevens verstrekt, waarbij het gaat om een iTunes- of iCloud-accountnaam of daaraan gekoppeld adres. In uitzonderlijke gevallen kan het ook gaan om opgeslagen foto’s, e-mailberichten of andere persoonlijke data. Bij de overige drie Nederlanders weigerde Apple data af te geven, maar werd wel zogenaamde non-content data vrijgegeven. Het kan hierbij gaan om metadata. Overigens gaat het hier niet (alleen) om spionage-activiteiten door bijvoorbeeld de NSA, maar ook om opsporingsacties na berovingen of bij vermiste/gekidnapte personen. Politiediensten kunnen dan proberen om de recente correspondentie van het slachtoffer of de verdachte op te vragen om de zaak op te lossen.

Bij de Belgen werd in 13 verschillende verzoeken om gegevens van in totaal 20 gebruikersaccounts opgevraagd. Daarvan werd in slechts 4 gevallen gehoor gegeven. Hieronder zie je een fragment uit de tabel. De volledige tabel is in het Apple-rapport (pdf) te bekijken:

informatieverzoek

Het rapport bevat ook een tabel met het aantal opvragingen die betrekking hadden op devices (dus niet op personen). Aan de hand van het serienummer of IMEI-nummer kan bijvoorbeeld achterhaald worden wie een gestolen iPhone in gebruik heeft. Ook daarin zijn Nederland en België goed vertegenwoordigd: voor Nederland kwamen 61 informatieverzoeken binnen voor in totaal 229 apparaten. In 40 gevallen gaf Apple informatie vrij. Bij de Belgen waren er 64 informatieverzoeken voor 175 apparaten. Apple gaf over 41 apparaten informatie weg. Kijkend naar het totaal voor alle landen werd in 88% van de gevallen ingegaan op een verzoek om informatie over een apparaat.

device-request

Aan het einde van het rapport is te lezen dat Apple nog nooit een verzoek heeft gekregen op basis van sectie 215 van de Amerikaanse Patriot Act (de zogenaamde FISA-verzoeken waarover zoveel ophef is). Mocht dat wel gebeuren, dan verwacht het bedrijf zich ertegen te verzetten. Apple publiceert het rapport om meer openheid te geven over de manier waarop met persoonlijke informatie wordt omgegaan. Nog een interessant punt om te weten: persoonlijke informatie van EU-burgers valt onder de verantwoordelijkheid van Apple’s dochterbedrijf in Ierland en wordt ook door deze vestiging afgehandeld. Maar als het om persoonlijke data uit iTunes gaat, dan valt het onder Apple’s dochterbedrijf in Luxemburg waarbij Apple vanuit de VS de verzoeken afhandelt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 november 2013 om 15:13
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.