Apple komt in actie tegen naamkapers in de App Store

Apple gaat in actie komen tegen ontwikkelaars die namen van apps reserveren, maar er niets mee doen. Ontwikkelaars krijgen na 90 dagen een waarschuwing om alsnog een app te uploaden.

app storeApple gaat actie ondernemen tegen ontwikkelaars die alvast een paar mooie namen voor apps hebben gereserveerd, maar nog geen applicatie hebben uitgebracht. In de App Store mag elke naam maar éénmaal voorkomen. Een voorbeeld: heeft iemand al My Movies geregistreerd, dan kunnen anderen die niet meer gebruiken. Je kunt er omheen door een app My Movies for iPhone Pro te noemen of er iets anders aan vast te plakken, bijvoorbeeld My Movies Rack. Apple heeft ontwikkelaars nu een e-mail gestuurd, die al meer dan 90 dagen een naam geregistreerd hebben. Het gaat om ontwikkelaars die nog geen app met de gekozen naam hebben aangeleverd.


De ontwikkelaar krijgt een maand de tijd om alsnog een applicatie te uploaden. Daarna valt de naam vrij voor andere ontwikkelaars.

Als geregistreerde ontwikkelaar kun je allerlei namen reserveren voor apps die je ooit wil maken. Op zich is dat een goede praktijk: mensen kunnen alvast een naam reserveren en hebben daarna alle tijd om de app te ontwikkelen, terwijl ze zeker weten dat ze straks de gekozen naam kunnen gebruiken.
Maar de ontwikkelaars reserveerden ook app-namen om het voor de concurrentie lastiger te maken. Net als met domeinnamen zijn de beste namen al bezet. Als twee ontwikkelaars hetzelfde idee hebben om een database-applicatie te maken en beide van plan zijn om de app iDatabase te noemen, gaat de naam niet naar de ontwikkelaar die als eerste zijn app klaar heeft, maar naar de ontwikkelaar die als eerste de naam registreerde. Het zou zelfs al hebben geleid tot de verkoop van app-namen, net als bij domeinnamen het geval is. Er geldt overigens wel een voorbehoud voor merknamen: je kunt bijvoorbeeld niet ‘Facebook’ reserveren, maar wel Facebook Friends Photo of Facebook Chat.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.