Zo wil Apple ervoor zorgen dat ze de komende jaren genoeg batterijvoorraad hebben

In bijna alle apparaten die Apple verkoopt, zit een batterij verwerkt. Maar hoe zorgt Apple ervoor dat ze genoeg batterijvoorraad hebben in tijden waarin ook auto's steeds vaker een batterij hebben? Een nieuw gerucht geeft antwoord.

Of je nu een iPhone, Apple Watch of Siri Remote gebruikt, in bijna alle Apple-apparaten zit een accu verwerkt. Een belangrijk ingrediënt van hedendaagse batterijen is kobalt, een soort metaal dat in de aardbodem voorkomt. Door de opkomst van onder andere elektrische auto’s, wordt dit onderdeel schaarser wat mogelijk gevolgen heeft voor de accuvoorraad. Apple lijkt daarom actie te gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat de voorraad batterijen voldoende blijft, zo meldt Bloomberg.

‘Apple koopt kobalt rechtstreeks bij mijnwerkers’

Apple zou namelijk voor het eerst direct in gesprek gegaan zijn met mijnwerkers om ervoor te zorgen dat ze op lange termijn genoeg voorraad kobalt hebben. Momenteel wordt de aankoop van kobalt nog geregeld door de bedrijven die de batterijen zelf maken, maar Apple zou dus van plan zijn om het heft in eigen handen te nemen. Apple wil hiermee het aankomende tekort voor zijn, onder andere door de groei van elektrische auto’s. Volgens Darton Commodities, een bedrijf dat gespecialiseerd is in kobalt, stijgt de vraagt naar het ingrediënt in 2030 tot ruim driehonderdduizend ton. Momenteel ligt de vraag op ongeveer 50.000 ton kobalt.

Grafiek van kobalt verbruik voor batterijen.

Apple is daarom nu op zoek naar contracten om duizenden tonnen kobalt per jaar veilig te stellen, voor vijf jaar of langer. De eerste gesprekken hierover startten ongeveer een jaar geleden. Of het Apple gaat lukken is echter nog geen zekerheid, dus het zou zomaar kunnen dat Apple op den duur alsnog met tekorten te kampen krijgt. Apple gaat met de deals direct de concurrentie aan met bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van accu’s. Ook automakers die vol inzetten op accu’s worden daardoor concurrenten van Apple.

Apple heeft momenteel een batterijprogramma lopen. Voor het gereduceerde bedrag van €29 kun je de batterij van je iPhone goedkoper laten vervangen. Omdat veel mensen van deze actie gebruikmaken, zijn bepaalde batterijen van sommige modellen minder goed leverbaar, waardoor je iets langer op een batterijvervanging moet wachten. Dit heeft dus nog niets te maken met het eventuele tekort aan kobalt.

Bekijk ook

Apple verhoogt tarieven voor iPhone-batterijvervanging in 2019

Presteert je iPhone-accu niet zo goed meer? Apple biedt je de mogelijkheid om de batterij te vervangen. In 2018 werd daarvoor een speciaal programma opgezet, maar ook in 2019 kun je nog je batterij voor een relatief schappelijke prijs laten vervangen. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.

De afgelopen tijd schreven we al vaker dat Apple van plan is om het ontwikkelen van eigen chips voor stroomverbruik. Onder andere de iPhone zou daardoor energiezuiniger worden. Apple maakt bovendien zelf steeds vaker eigen onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de Apple chips en processors, zoals de A-serie. Of ze uiteindelijk ook zelf eigen accu’s gaan produceren, moet de toekomst uitwijzen.

Bekijk ook

Zo gaat Apple zorgen dat je iPhone-accu langer meegaat

Apple wil zelf chips voor accubeheer en stroomverbruik voor de iPhone gaan ontwerpen, waardoor het toestel nog energiezuiniger zal worden. Maar daardoor raakt het Britse bedrijf Dialog wel een belangrijke klant kwijt.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.