iCloud

Apple gaat iCloud-beveiliging snel fors aanpakken

Apple gaat de beveiliging van iCloud binnenkort fors verbeteren. Dit belooft Tim Cook in een interview.

iCloudApple gaat binnenkort de beveiliging van iCloud flink aanscherpen. Dit vertelde Apple-CEO Tim Cook in een interview met Wall Street Journal, naar aanleiding van de recent uitgelekte foto’s van beroemdheden.

Cook stelt in het interview dat Apple’s servers niet zijn gehackt. Eerder zei Apple iets vergelijkbaars in een officiële reactie. De accounts werden binnengedrongen door de geheime vragen van beroemdheden te raden, of door met phishing de juiste wachtwoorden te bemachtigen. Dit soort praktijken kan Apple echter ook tegengaan door de beveiliging beter aan te scherpen, aldus Cook.

Apple gaat op twee manieren iCloud beter beveiligen: met notificaties en met verbeterde tweestaps-verificatie.

Notificaties en e-mails

Probeert iemand in te loggen met je iCloud-account op een nieuw apparaat, dan ontvang je binnenkort een pushnotificatie en e-mailbericht. Een vergelijkbare e-mail wordt op het moment al verzonden als iemand op een nieuw apparaat bijvoorbeeld een app koopt, maar het gebruik van de berichten wordt fors uitgebreid. Een notificatie wordt bijvoorbeeld ook verzonden als een iCloud-backup wordt gedownload. In de e-mail staan instructies om weer controle over je account te krijgen, zodat je de mogelijke hacker kunt tegenhouden.

Deze functionaliteit wordt binnen twee weken beschikbaar gesteld.

Tweestaps-verificatie

Apple gaat de bestaande beveiliging via tweestaps-verificatie ook verbeteren. Op het moment kun je een account beveiligen door een mobiel apparaat aan te koppelen, zodat je een code in een sms of pushbericht nodig hebt om in te loggen. Hierdoor heb je alleen met jouw iPhone toegang tot je account. Gisteren bleek alleen dat deze code niet vereist is om een backup te downloaden of een Fotostream te bekijken. Volgens Apple wordt tweestaps-verificatie binnenkort gebruikt voor meer diensten, waarmee vermoedelijk ook backups en foto’s worden gedekt. Daarnaast gaat Apple gebruikers actiever wijzen op deze beveiligingsmethode.

De verbeterde tweestaps-verificatie is aanwezig in iOS 8, wat later deze maand verschijnt. De exacte datum waarop iOS 8 beschikbaar komt wordt vermoedelijk onthuld op Apple’s grote evenement op 9 september.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2014, 7:50
Categorie Diensten
Onderwerpen icloud, tim cook, tweestapsverificatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.