apple-watch-sportfuncties

Apple moet uitleg geven over privacy van gezondheidsdata

Apple moet bij de Amerikaanse toezichthouder FTC uitleg komen geven over privacygevoelige gezondheidsdata in HealthKit en de Apple Watch.

apple-watch-sportfunctiesApple moet bij de Amerikaanse toezichthouder FTC uitleg komen geven over het feit dat ze gezondheidsdata van gebruikers verzamelen. De Federal Trade Commission wil zeker weten dat de data van de Gezondheid-app en de Apple Watch niet zonder toestemming van de eigenaar wordt misbruikt. Volgens twee bronnen van Reuters hebben Apple-vertegenwoordigers de afgelopen maanden meermaals een bezoek gebracht aan de FTC, om erover te praten.

Het doel van de gesprekken is, om zekerheid te krijgen dat Apple de data niet verkoopt aan derde partijen zoals marketingbedrijven en ontwikkelaars. Maar volgens Apple is er niets aan de hand: ze zeggen in een reactie dat ze zich zelfs gesterkt voelen door de steun van de instanties. En volgens Apple-woordvoerster Trudy Muller werkt Apple wereldwijd met toezichthouders zoals de FTC samen. “We designed HealthKit with privacy in mind”, vindt Muller.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de gesprekken met de FTC zullen eindigen in een formeel onderzoek. Apple heeft als externe adviseur Marcy Wilder ingehuurd, een advocaat gespecialiseerd in privacygevoelige gezondheidsdata. Ook zouden er plannen zijn om in eigen huis een functionaris aan te stellen die zich volledig op privacy en gezondheid gaat richten.

Apple heeft het HealthKit-platform ontwikkeld om apps data te laten uitwisselen op het gebied van gezondheid en sport. Je geeft daarbij zelf aan welke informatie je met Apple en met ontwikkelaars wilt delen. Richtlijnen voor HealthKit leggen vast dat ontwikkelaars een privacybeleid moeten formuleren, geen gezondheidsdata in iCloud mogen opslaan en de data niet mogen gebruiken voor reclamedoeleinden en datamining. De FTC is vooral geïnteresseerd in de Apple Watch, omdat die constant de hartslag van een gebruiker meet en veel gezondheidsinformatie bevat. Veel van die data is geen medische informatie en valt dus niet onder privacyregels zoals de Amerikaanse HIPAA, de Health Insurance Portability and Accountability Act.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 november 2014, 23:17
Categorie Apple
Onderwerpen gezondheid, healthkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.