Apple Edge Caching

Apple wil content dichter bij gebruikers opslaan met Edge Cache

Apple Edge Cache is een nieuwe dienst, waarbij content dichter bij de gebruikers wordt opgeslagen. Een film staat dan bijvoorbeeld op de server van een internetprovider bij jou in de buurt.

Apple Edge Cache

Stel dat iedereen bij jou in de buurt naar die ene nieuwe film op Apple TV+ wil kijken. Normaal moet het dan van de dichtstbijzijnde Apple-server worden gestreamd en wordt het beschikbaar gesteld via Akamai, of een van de andere contentdistributiediensten die Apple gebruikt. Apple Edge Cache moet dat gaan verbeteren, door internetproviders in te schakelen. Die providers moeten zich er wel speciaal voor aanmerken, want het werkt alleen via partners.

Cloudflare is een bekende aanbieder van dergelijke edge cache-diensten. Apple wil voor Apple Edge Cache de bestaande ISP-netwerken en -servers gebruiken. De content kan dan alvast op een server bij de ISP worden klaargezet, zodat het snel gestreamd kan worden. Dit staat bekend als edge caching. Het is sneller en betrouwbaarder en de latency ligt een stuk lager. Netflix en Amazon gebruiken het al voor het aanleveren van content en nu stapt ook Apple erin. Een nieuwe webpagina die sinds deze week flink is uitgebreid, beschrijft de mogelijkheden:

Your customers deserve the best content delivery experience possible. Apple Edge Cache (AEC) is Apple supplied and managed hardware for deployment within our ISP partners networks to deliver certain Apple content directly to our shared customers.

Apple levert dus de hardware, dat vervolgens bij de internetprovider komt te staan. Er is minder infrastructuur nodig om dezelfde groep gebruikers te bedienen. Providers die mee willen doen moeten minimaal 25 Gbps Apple-dataverkeer aan kunnen tijdens piekmomenten. Het netwerk moet ook ten dienste staan van de eindgebruiker en niet zozeer de netwerkbeheerder. Apple beheert de apparatuur en verbindt deze met Apple Edge Cache via 100 GE of meerdere 10 GE-verbindingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 februari 2020, 11:22
Categorie Diensten
Onderwerp server

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.