Apple doet niet mee aan nieuw kijkwijzersysteem voor apps

Apple en Google doen niet mee aan een ratingsysteem voor apps. De Amerikaanse CTIA wilde dit kijkwijzer-systeem invoeren, om aan te geven welke apps geschikt zijn voor kinderen.

esrb-ratingsApple en Google doen niet mee aan een ratingsysteem voor apps. De Amerikaanse CTIA was van plan zo’n ratingsysteem in te voeren, waarmee je kunt zien of een app geschikt is voor kinderen. Het systeem is vergelijkbaar met het kijkwijzer-systeem voor televisieprogramma’s in Nederland. Aan de hand van icoontjes zie je of een app geschikt is voor jonge kinderen en of er geweld, drugs of ruw taalgebruik in voorkomen. In een persbericht kondigden CTIA-The Wireless Association en de Entertainment Software Rating Board (ESRB) vannacht aan dat ze toch een nieuw systeem gaan invoeren voor mobiele apps. Zes app stores zullen daaraan meedoen, maar die van Google en Apple staan niet in de lijst.

Daarmee missen de organisaties de twee grootste aanbieders: in de App Store zijn 500.000 apps beschikbaar en in de Android Market 300.000 stuks. Beide softwarewinkels hebben al een eigen waarderingsysteem: in de App Store geldt bijvoorbeeld een 17+ rating bij apps die geweld, dubbelzinnige humor of andere kindonvriendelijke humor bevatten. Het systeem van de CTIA gaat de apps op een schaal van 5 punten beoordelen, van ‘Alle leeftijden’ tot ‘Volwassenen’. Ook daarbij wordt gekeken naar taalgebruik, seks en geweld. Omdat mobiele apps een steeds grotere bron van vermaak worden, vindt de CTIA het nodig om een ratingsysteem in te voeren. Ouders kunnen dan beter in de gaten houden wat hun kinderen aan het doen zijn op iPhones en iPads.

Apple wilde geen reactie geven, maar bij Google was wel iemand bereid om te praten. Google-woordvoerder Christopher Katsaros gaf als reactie, dat zijn bedrijf andere systemen steunt, maar dat ze een hoop moeite hebben gestoken in het ratingsysteem van de Android Market. En dat werkt goed. Volgens Google is het beter voor de gebruikers en de ontwikkelaars om gewoon vast te houden aan het huidige systeem. De partijen die wel meedoen zijn bijna allemaal operators: AT&T, Microsoft, Sprint, T-Mobile USA, U.S. Cellular en Verizon Wireless. Ook Blackberry ontbreekt dus, al geeft de CTIA aan dat er nog een paar partijen zijn die wel interesse hebben getoond, maar zich nog niet hebben aangesloten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 november 2011, 10:01
Categorie Apple
Onderwerpen apple, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.