Zeiss VR One bril

Gerucht: ‘Apple werkt met Carl Zeiss aan augmented reality-bril’

Apple zou met Carl Zeiss aan een augmented reality-bril werken, zo beweert de bekende blogger Robert Scoble. Dat zou verklaren waarom Zeiss op de CES geen nieuwe AR- en VR-producten liet zien.

Werkt Apple aan een eigen AR-bril, of toch niet? Voormalig Microsoft-blogger Robert Scoble zet opnieuw zijn reputatie op het spel, door te beweren dat Apple samenwerkt met lenzenfabrikant Carl Zeiss. Het plan zou zijn om een lichtgewicht AR-bril te maken die in 2018 op de markt komt.

Zeiss VR One bril

Apple en Carl Zeiss

Apple heeft de afgelopen jaren enthousiasme getoond over augmented reality (AR), machine learning en andere intelligente technologieën maar lijkt die kennis vooral te willen gebruiken voor diensten zoals Siri. Een eigen AR- of VR-bril lijkt niet op de planning te staan, maar toch denkt Robert Scoble meer te weten. Eerder beweerde Scoble dat Apple volgend jaar een volledig transparante iPhone op de markt wil brengen, zonder uit te leggen waar dan de batterij en andere componenten verstopt zouden moeten worden.

zeiss-virtual-reality-brilScoble baseert zich voor zijn huidige uitspraken op een medewerker bij Zeiss. Het zou ook verklaren waarom Zeiss dit jaar aanwezig was op de techbeurs CES, maar totaal geen optische lenzen voor AR, VR of mixed reality liet zien. Toch stond Zeiss op het beursgedeelte voor AR. Zijn theorie is dat Zeiss wel plannen had om lenzen te laten zien, maar dat de samenwerking met Apple ze dwong om alles stil te houden.

Zeiss heeft zelf een VR-bril met de naam VR One Plus (zie foto’s), waar we eerder al eens over hebben geschreven. Er zitten speciale lenzen in die het geschikt maken voor elke smartphone. Maar echt intelligent is het niet. In feite is het niet meer dan een skibril-achtige houder waar je je smartphone in steekt.

Zeiss VR One houder

Apple heeft wel oren naar augmented reality

Apple heeft in het verleden regelmatig interesse getoond in AR. CEO Tim Cook noemde de technologie meermaals veelbelovend, maar wilde niet in ingaan op speculaties dat Apple plannen heeft om ermee bezig te gaan. Afgelopen jaar zei Cook in een interview dat AR “enorm interessant” is en dat het een kerntechnolgie voor het bedrijf is. “Het is iets waar we achter de schermen druk mee bezig zijn”, aldus Cook. Ook benadrukte hij dat AR het “menselijk contact aanmoedigt, terwijl VR een drempel vormt” omdat je je daarmee volledig afschermt van je omgeving. Volgens Ming-Chi Kuo is Apple wel dingen aan het onderzoeken, maar hoeven we de komende twee jaar geen losse bril te verwachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2017, 9:33
Categorie Geruchten
Onderwerp augmented reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.