Augmented reality-bril van Sony

Tim Cook heeft hoge verwachtingen van augmented reality

Tim Cook heeft hoge verwachtingen van Augmented Reality (AR), de technologie die door de populariteit van Pokémon Go opeens een enorme boost krijgt.

Apple zal zeker investeren in AR-technologie, zo vertelde Tim Cook tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers voor FQ3 2016. Hij verwacht een “gigantische potentie” van deze oplossingen, die de digitale wereld met de realiteit combineren.


Augmented reality-bril van Sony

Apple en Augmented Reality

Toch heeft Apple nog steeds geen concrete producten aangekondigd. Andere fabrikanten doen dat wel, zoals Sony met de augmented reality-bril op de foto hierboven. Het gaat nog om een prototype, maar door de populariteit van Pokémon Go kunnen de ontwikkelingen opeens in een stroomversnelling raken. Toch is het nog maar de vraag of we van Apple ook brillen en andere hulpstukken kunnen verwachten. Op de vraag of dit het volgende computerplatform wordt antwoordde Cook:

Weet je, er zijn mensen die dit het nieuwe computerplatform willen noemen, we zullen zien. Ik denk dat er een tendens is om alles een nieuw computerplatform te noemen. Dat gezegd hebbende: ik denk dat AR groot kan worden. We zullen zien of dit het volgende computerplatform is, maar hoe dan ook: het wordt gigantisch.

Bestaande producten geschikt maken voor AR
Cook werd na afloop van het gesprek met analisten bekritiseerd omdat hij consequent de naam Pokéman hanteerde. Toch zagen we ook nu weer een typische Apple-reactie: Cook gaf voldoende voeding aan de geruchtenmolen, zonder daadwerkelijk iets te bevestigen. Recente overnames van VR- en AR-bedrijven maken duidelijk dat Apple inderdaad met iets bezig is. In het gesprek met analisten benadrukte Cook vooral dat ze willen zorgen dat producten goed werken met Augmented Reality.

Dus we investeren, en de belangrijkste prioriteit is om te zorgen dat onze producten goed werken met producten van andere ontwikkelaars zoals Pokémon. Dat is de reden waarom je zoveel iPhones in het wild ziet, die op Pokémon jagen.

Apple zal volgens schattingen zo’n $3 miljard verdienen aan Pokémon Go, maar het is natuurlijk niet de enige AR-ontwikkeling die op dit moment gaande is. Wel laat de game goed zien wat er met huidige technologie mogelijk is. “We hebben een hoop geïnvesteerd en zullen blijven investeren hierin”, aldus Cook. “We hebben hoge verwachtingen in AR op de lange termijn. We denken dat er mooie toepassingen voor consumenten en grote commerciële kansen voor zijn.” Maar wat Cook betreft wel het liefst als onderdeel van Apple’s ecosysteem en niet als een apart platform.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.