apple-music-platenspeler

‘Apple betaalt muzieklabels 0,2 cent per nummer’

Apple gaat artiesten zo'n 0,2 cent per nummer betalen, tijdens de gratis proefperiode van Apple Music. Dat is vergelijkbaar met andere streaming muziekdiensten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-music-platenspeler30 juni komt snel dichterbij, de dag waarop Apple Music officieel van start gaat. Heel wat mensen zullen zich aanmelden voor de gratis proefperiode van 3 maanden, al was het alleen maar uit nieuwsgierigheid. Apple heeft beloofd dat ze de artiesten zullen betalen tijdens de proefperiode. Er zijn nu details naar buiten gekomen waaruit blijkt hoeveel er precies wordt vergoed.

0,2 cent per nummer

Volgens de New York Times gaat Apple 0,2 cent per muzieknummer betalen, als een gebruiker muziek streamt tijdens de 90-dagen durende proefperiode van Apple Music. Dit is vergelijkbaar met vergoedingen van andere muziekstreamingdiensten tijdens proefperiodes, zeggen bronnen. Daarnaast betaalt Apple een kleiner bedrag aan uitgevers voor de songwriters-rechten.

Aanvankelijk wilde Apple helemaal niets betalen tijdens de relatief lange proefperiode, maar een open brief van Taylor Swift maakte daar een einde aan. Apple zwichtte voor de kritiek van Swift en Apple-topman Eddy Cue beloofde dat er alsnog betaald gaat worden tijdens het gratis luisteren. De belofte om toch te betalen was voor indie-labels reden om zich toch aan te sluiten: gisteren werd bekend dat ruim 20.000 indie-labels meedoen, waaronder het muzieklabel van Adele.

Beats-1-Billboard

Grote billboards op Times Square

Apple is ondertussen druk bezig om promotie te maken voor Apple Music. Op Times Square in New York pakten ze behoorlijk uit met een gigantische billboard voor Beats 1. Dit is het radiostation dat ook op 30 juni van start gaat en waar je 24 uur per dag naar kunt luisteren. Je hebt er geen abonnement op Apple Music voor nodig. De belangrijkste dj wordt Zane Lowe, die voorheen bij BBC Radio 1 werkte. Lowe is ook de persoon die bovenstaande foto via Twitter de wereld in stuurde. Het billboard is te zien op de gevel van het Marriott Marquis-hotel in New York.

beats-1-interview-eminem

Volgende week zal Lowe zijn eerste interview voor Beats 1 doen. Op een foto is te zien dat Eminem in de studio te gast is om vragen te beantwoorden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2015, 10:16
Categorie Apple
Onderwerpen apple music, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.