Apple-Watch-horlogebandjes

‘Apple sterk afhankelijk van fabrikanten voor Apple Watch-onderdelen’

Apple koopt veel onderdelen van de Apple Watch bij slechts één toeleverancier en is daardoor sterk afhankelijk van ze geworden.

Apple-Watch-horlogebandjesApple heeft voor veel onderdelen van de Apple Watch slechts één toeleverancier ingeschakeld. Dat zou de reden zijn, waarom de Apple Watch zo moeilijk leverbaar is, denkt investeringsfirma UBS. Zij haalden de Apple Watch uit elkaar om een beter idee te krijgen van de toeleveranciers die onderdelen voor het horloge leveren. Bij veel onderdelen heeft Apple geen back-up achter de hand, als een toeleverancier niet snel genoeg kan produceren of niet de gewenste kwaliteit kan leveren.

Het is ongebruikelijk dat Apple zo sterk afhankelijk van bepaalde fabrikanten is. LG Display is de enige leverancier van het OLED-scherm, terwijl TPK als enige de touchsensor levert. De S1 system-in-package wordt uit losse onderdelen samengesteld door USI Shanghai. Broadcom levert als enige de draadloze chip, Maxim levert de hartslagmeter en ADI de controller voor het touchpaneel. Bij de Taptic Engine is er wel sprake van twee fabrikanten, namelijk AAC en Nidec.

apple-watch-heart-rate-sensor

De situatie bij de Apple Watch is ongebruikelijk, vindt analist Nicholas Gaudois. Meestal schakelt Apple meerdere fabrikanten in. Dat drukt niet alleen de prijs, maar geeft Apple ook meer flexibiliteit als er problemen optreden in het fabricageproces.

De introductie van de Apple Watch verliep dan ook totaal anders dan we van de iPhone gewend zijn. CEO Tim Cook zorgde er in zijn vorige rol als COO voor dat de toeleveringsketen soepel draaide zodat er in korte tijd miljoenen iPhones geproduceerd konden worden. Bij de Apple Watch was de eerste voorraad al snel uitverkocht en waren bepaalde modellen pas na verloop van tijd leverbaar. Vandaag werden bijvoorbeeld pas de eerste stalen Apple Watch-modellen met speciale bandjes verzonden naar klanten. Dat Apple zoveel vertraging oploopt, zal ook te maken hebben met nieuwe technologie en nieuwe onderdelen, die nog niet eerder op deze schaal zijn toegepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2015, 20:00
Categorie iDevices
Onderwerp apple watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.