Sociaal netwerk App.net stopt in maart 2017

Het sociale netwerk App.net stopt in maart 2017. Het lukte niet om een vriendelijker, betaald alternatief voor Twitter zonder reclame op te zetten.

Heb jij ooit betaald om lid te mogen worden van App.net? De dienst hoopte een vriendelijk alternatief voor Twitter te worden. Een plek waar minder trollen en andere negativo’s rond zouden hangen. Een plek waar de gebruikers het voor het zeggen hadden, niet de adverteerders. Helaas zijn de plannen niet gelukt: App.net trok onvoldoende gebruikers en gaat op 14 maart 2017 sluiten.

Stream voor iPhone, een App.net-app

App.net ontdekte al snel: gebruikers willen niet betalen

App.net was aanvankelijk betaald, maar de initiatiefnemers merkten al snel dat mensen liever reclames in beeld hebben dan dat ze geld uit eigen zak moeten betalen. App.net startte met geld van de community, dankzij een crowdfunding-actie waarmee ze een half miljoen dollar ophaalden. Inmiddels is het vijf jaar later en moeten bedenkers Dalton Caldwell en Bryan Berg concluderen dat het niet is gelukt.

App.net moest de sfeer terugbrengen uit de begindagen van Twitter, toen je nog met gelijkgestemden over interessante onderwerpen kon kletsen. Rond diezelfde tijd (2006-2007) was er nog een ander sociaal netwerk dat op Twitter leek, maar dat het ook niet heeft gered: Jaiku. Zij hadden nog het geluk dat ze werden overgenomen door een groot bedrijf, maar voor App.net lijkt het doek definitief te vallen zonder feestelijkheden.

Aanvankelijk vroeg App.net $50 om mee te mogen doen, later werd de prijs verlaagd naar $36 en uiteindelijk kon je gratis meedoen. Toch was er vanaf het begin al scepsis. Misschien dat een paar early adopters bereid waren om te betalen voor een sociaal netwerk, maar de grote massa in ieder geval niet.

Logo van Netbot voor App.net

Heel veel App.net-apps voor iPhone

Er was geen officiële iOS-app voor App.net, maar je kon wel gebruik maken van allerlei apps van derden zoals Nettelator (van de makers van Twittelator Neue) en Netbot (van de makers van Tweetbot). Er waren nog meer apps voor App.net waar je tegenwoordig niets meer van hoor, zoals Stream (zie foto bovenaan dit artikel), Cate, Felix en Watercooler.

Er was uiteindelijk zoveel aanbod aan apps, dat we een overzicht maakten van de beste apps voor App.net (spoiler: de winnaar was Riposte). Niet dat het heeft geholpen: in 2013 verlegde App.net de koers naar nieuwskanalen maken en in 2014 ontsloegen ze alle medewerkers. App.net ging door met alleen de oprichters, als een soort hobby naast een andere betaalde baan.

Concept voor App.net iPhone-app

App.net werd een ‘hobby’

App.net probeerde nog meer dingen, zoals cloudopslagdienst voor de nog resterende gebruikers. Aanvankelijk was er veel interesse van ontwikkelaars, die door Twitter werden dwarsgezeten in hun groei. Externe Twitter-apps mochten maar een beperkt aantal gebruikers toelaten, waardoor gebruikers wel gedwongen werden om de officiële Twitter-app te gebruiken. Die had uiteraard geen limiet.

Appontwikkelaars zoals die van Nettelator, Felix en Watercooler hadden extra gebruikers naar App.net moeten lokken, maar dat lukte niet. “Uiteindelijk kwamen we niet uit het kip-of-ei-probleem tussen appontwikkelaars en adoptie door gebruikers”, meldt oprichter Caldwell. Aanvankelijk waren er genoeg ontwikkelaars geïnteresseerd, maar ze brachten niet voldoende gebruikers mee.

Vanaf 14 maart 2017 werkt App.net niet meer. Je hebt nog tot die datum om je berichten veilig te stellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2017, 12:00
Categorie Apps
Onderwerpen sociaal netwerk, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.