De beste iPhone-apps voor App.net

iCulture test acht iPhone-apps voor App.net, het gratis alternatief voor Twitter. Welke App.net app is het beste: Riposte, Netbot, Felix of een andere?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iCulture test App.net iPhone-apps
Dé concurrent voor Twitter is begonnen met een offensief. App.net (ook wel ADN) was aanvankelijk een betaald sociaal netwerk om korte berichten mee wereldkundig te maken, maar laat iedereen nu gratis een account aanmaken. Als je dat hebt gedaan met App.net Passpoort, gaat er een wereld voor je open aan iPhone-apps die speciaal voor App.net zijn gemaakt. Sommige zijn zelfs van een hoger niveau dan Twitter-apps. iCulture zoekt uit: de beste iPhone-app voor App.net.

Apps voor App.net

Als je onbekend bent met App.net, moet je weten dat de dienst is ontstaan als een reactie op Twitter en er daarom veel op lijkt. ADN is opgericht omdat Twitter aankondigde minder apps en toepassingen toegang te geven tot het sociale netwerk en het heft meer in eigen handen te willen nemen, zodat er geld kan worden verdiend met het sociale netwerk. App.net ageerde tegen het beeld van een Twitter-timeline vol reclame en kwam daarom met een betaald alternatief waarin vrijheid hoog in het vaandel staat. Het grote verschil is dat ADN vooral een code is waar ontwikkelaars mee aan de haal kunnen, en geen dichtgetimmerd platform. Dat het platform nu erg op Twitter lijkt met een timeline, mentions, hashtags en berichten die je kan quoten, kan over een jaar anders zijn. Dat ligt er deels aan welke keuzes de ontwikkelaars met de code maken. Op dit moment zijn dit de belangrijkste verschillen tussen App.net en Twitter:

  • De dienst is gratis tot 40 gevolgden. Als je meer mensen of bronnen wil volgen, moet je een betaald abonnement afsluiten.
  • Berichten zijn niet gelimiteerd tot 140 tekens, maar mogen 256 tekens bevatten.
  • Er is een globale timeline waarin je alle nieuwe berichten die op het netwerk zijn geplaatst ziet.
  • Privéberichten zijn geen vanzelfsprekendheid: die hebben sommige ontwikkelaars eigenhandig toegevoegd (maar werken wel samen ongeacht de app).

Gratis aanmelden voor app.net kan ook via deze directe link (met dank aan app.net). Je hoeft dan niet eerst App.net Passport te gebruiken. Je volgt via die link dan ook automatisch ons app.net account @iCulture.

De screenshots in dit artikel staan op chronologische volgorde van de apps.

Onze winnaar: Riposte

App.net iPhone-apps Riposte screenshotHij is gratis te downloaden en is voorzien van pushberichten, maar het is vooral de bediening die Riposte de winnaar van deze test maakt. De iPhone-app voor App.net maakt gebruik van een menu links en heeft geen balken of allerlei knoppen. Die heb je ook niet nodig: je bedient simpelweg met vegen naar links en rechts. Met elke veeg naar rechts, ga je terug naar de bovenliggende pagina. Met een tik op een bericht, zie je de opties beantwoorden, sterren, quoten, delen en vertalen – met een veeg naar links op een bericht, zie je de conversatie die eraan vooraf ging. Riposte heeft lekker veel opties ook zonder dat je naar Pro upgradet voor onder andere het opslaan van kladberichten en verschillende lettertypes. Zo kan je ook zonder die in-app aankoop van 4,49 euro de gekleurde categorieën in de menubalk terugbrengen naar stijlvol grijs, een lees-later dienst instellen, zijn er privéberichten en is er een rubriek Interactions met activiteit omtrent je account.
Sterk: Ideaal te bedienen met één duim, optimaal gebruik schermruimte, intuïtieve en overzichtelijke interface, pushberichten, interacties-overzicht, lees-later instellen, privéberichten, gratis.
Minder sterk: Pro-uitbreiding prijzig.
Downloaden: Riposte (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

2. Felix for App.net

App.net iPhone-apps FelixWerkelijk prachtig is Felix for App.net in haar fullscreen-modus. Met een pinch-to-zoom activeer je die en verdwijnen de menubalken en geven ze optimale schermruimte voor de ronde profielfoto’s en berichten ernaast. Een druk op een profielfoto levert dan antwoordmogelijkheden, markeren als favoriet en privébericht naar iemand versturen, en met een ronde knop rechtsonderin benader je de navigatiebalk met haar opties. Twee drukken voor de vorige pagina, één druk voor de menubalk die uitklapt. Felix heeft pushberichten en acht stijlvolle lettertypes, maar is minder handig met inline foto’s en ontbeert de handige veegbewegingen van Riposte.
Sterk: Prachtig minimalistisch uiterlijk, alle opties met knop rechtsonderin, pushberichten, privéberichten, veel opties.
Minder sterk: Prijzig, net iets minder snel dan Riposte, logische veegbewegingen missen.
Downloaden: Felix for App.net (€4,49, iPhone, iOS 6.0+)

3. Twiggy

App.net iPhone-apps Twiggy
No-nonsense. Dat is een goede omschrijving van App.net-app Twiggy, die qua uiterlijk doet denken aan Twitter-app Echofon. Net als Riposte, bedient de app grotendeels met veegbewegingen om terug te gaan naar bovenliggende pagina’s. Wel is er een traditionele menubalk onderin, waarin je de stream, mentions, zoekbalk en je profiel kan oproepen. Toegang tot de globale timeline heb je op de zoekpagina. Hij opent in een apart scherm zonder balk onderin, maar je kan er wel nieuwe berichten vanuit schrijven, antwoorden geven en conversaties zien. Pushberichten kan je activeren bij instellingen, waar verder ook opties staan voor de lettergrootte, foto’s opslaan, image previews en een lees-later dienst.
Sterk: Duidelijk van opzet en bediening, pushberichten, simpel.
Minder sterk: Globale timeline vereist extra druk, geen privéberichten.
Downloaden: Twiggy for App.net (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

4. Netbot

App.net iPhone-apps Netbot
Het App.net-broertje van de geroemde Twitter-app Tweetbot is niet de beste in zijn soort. Het is wel een volledige app, met privéberichten, pushberichten en mutefilters. De globale timeline vind je onder een extra knop op de zoekpagina, en net als in Tweetbot kan je met een handige balk berichten beantwoorden, quoten, als favoriet markeren, vertalen en meer. Daarnaast kan je zien wie een bericht hebben ‘gefavoriet’ en gequote. Ook worden kladberichten opgeslagen om later alsnog te plaatsen.
Sterk: De logische Tweetbot-interface, pushberichten, privéberichten, mutefilters, gratis.
Minder sterk: Globale timeline vereist extra druk.
Downloaden: Netbot for App.net (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

5. Nettelator for App.net

App.net iPhone-apps NettelatorNet als bij Tweetbot, is er ook een App.net-variant van Twittelator Neue. Nettelator heet die en hij heeft dezelfde uitbundige interface, met fotopreviews in de timeline, swipen tussen tabbladen en een vouw-beweging als je een pagina ververst. De beste mogelijkheid van de app is dat je extra timelines kan toevoegen om doorheen te swipen, op basis van een zoekopdracht bijvoorbeeld. Ook kan je berichten van meerdere accounts tegelijk versturen, kladberichten bewaren en privéberichten lezen. De globale timeline laat zich wel weer onder een extra druk pas zien.
Sterk: Extra timelines toevoegen, posten vanaf meerdere accounts, privéberichten, doorplaatsen naar Facebook, bijzonder uiterlijk.
Minder sterk: Uiterlijk is niet de snelste, geen pushberichten, globale timeline vereist extra druk, prijzig.
Downloaden: Nettelator for App.net (€4,49, iPhone, iOS 5.0+)

6. Spoonbill

App.net iPhone-apps SpoonbillDeze volledige App.net-app ontbeert pushberichten, maar biedt wel een automatisch ‘afspelende’ globale timeline zodat je op de hoogte blijft van de laatste berichten op het netwerk, zonder dat je wat doet. Je kan bladwijzers leggen op plekken waar je even wilt blijven hangen en met een tik op een bericht zie je in een balk daaronder alle instellingen als beantwoorden, quoten en later lezen via een ingestelde app. Niet de mooiste, wel lekker snel.
Sterk: Automatisch afspelende timeline met bladwijzerfunctie, veel instellingen, lekker snel, mutefilters, gratis.
Minder sterk: Niet moeders mooiste, geen privéberichten, geen pushberichten.
Downloaden: Spoonbill for App.net (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

7. AppNet Rhino

App.net iPhone-apps RhinoRhino was de eerste iPhone-app voor App.net, maar is sindsdien niet doorontwikkeld. Ja, je kan handig berichten inplannen om later te publiceren met Buffer, maar extra opties ontbreken. Je hebt net een tabblad met je eigen timeline, mentions, de globale timeline en je profielpagina, en daar houdt het op. Je tikt op berichten om een gespreksgeschiedenis te zien of om direct op iemand te reageren, of veegt een bericht naar rechts voor extra opties zoals quoten of als favoriet toevoegen. That’s it.
Sterk: Overzichtelijk, Buffer-integratie voor geplande berichten, gratis.
Minder sterk: Geen pushberichten, geen privéberichten, geen extra opties, kan niet overweg met meerdere accounts, geen handige veegbewegingen.
Downloaden: AppNet Rhino (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

8. Pika for App.net

App.net iPhone-apps PikaPika is zo simpel in visuele stijl, dat je de app binnen een vingerknip doorhebt. Alle opties staan bovenaan: stream, mentions, profielpagina, globale timeline en een nieuw bericht schrijven. Helaas zijn dat ook meteen de enige mogelijkheden in de applicatie. Geen privéberichten, geen pushberichten en zelfs geen instellingen. Wel gratis – maar daarin is Pika niet de enige.
Sterk: Simpel in bediening, gratis.
Minder sterk: Geen pushberichten, geen privéberichten, geen extra opties, kan niet overweg met meerdere accounts, geen handige veegbewegingen.
Downloaden: Pika for App.net (gratis, iPhone, iOS 5.0+)


De header van dit artikel is een promoscreenshot van de iPhone-app Nettelator.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!