tweetbot-icoon-groot

Tweetbot voor Mac verdwenen uit App Store [Update: terug]

Tweetbot voor Mac is verdwenen uit de Mac App Store. Er lijkt een verband met het beperkte aantal tokens dat Twitter toestaat voor apps van derden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tweetbot-icoon-grootTweetbot voor Mac is niet langer verkrijgbaar via de Mac App Store. Mensen die de app recent hebben gedownload, melden dat ze niet langer nieuwe Twitter-accounts kunnen aanmaken. Dat de app compleet is weggehaald uit de Mac App Store wijst erop dat er niet zomaar sprake is van een inlogfoutje bij Twitter zelf. De populaire app lijkt slachtoffer te zijn geworden van Twitter’s strenge limieten voor apps van derden.

Het altijd zo spraakzame Tapbots-ontwikkelteam heeft zelf nog geen opheldering gegeven. Twitter stelt beperkingen aan het aantal tokens dat ontwikkelaars van apps van derden mogen gebruiken. Zo willen ze voorkomen dat een concurrerende Twitter-app te populair wordt. Als het aantal tokens op is, mogen er geen nieuwe gebruikers meer bij.

Eerder gaf de ontwikkelaar dat de limiet voor Tweetbot aan het einde van 2014 zou worden bereikt en dat de app vanaf dan uit de App Store gehaald zou moeten worden. Maar Tapbots voor Mac-ontwikkelaar Todd Thomas liet via Twitter weten dat de limiet volgens hem nog niet is bereikt. Hij zou het gaan uitzoeken, wat een eenvoudig klusje zou moeten zijn.

Latere tweets laten doorschemeren dat Tweetbot inderdaad tegen een limiet aan is gelopen, maar dat ze goede hoop houden dat maandag alles weer normaal werkt, als de cijfers worden gereset:

Tapbots CEO Paul Haddad, die normaal gesproken graag commentaar geeft op ontwikkelingen in de Apple-wereld, is deze keer niet erg spraakzaam en stuurde een cryptische tweet de wereld in:

Eerder werd een andere ontwikkelaar ook al slachtoffer van Twitter’s beperkingen. De ontwikkeling van Twitterrific 5 voor Mac werd stilgezet omdat Twitter teveel beperkingen oplegt aan het aantal gebruikers van een app. Ontwikkelaars kunnen dan onvoldoende de ontwikkelkosten terugverdienen en hebben als enige optie een vrij hoge aankoopprijs te vragen. Maar dat zorgt ervoor dat de app geen vaste voet aan de grond krijgt. Dat is precies wat Twitter voor elkaar wil krijgen: ze zijn bang dat apps van derden populairder worden dan die van henzelf.

De tokens zijn nodig om te kunnen inloggen op je Twitter-account. Ze worden gebruikt voor authenticatie: om te voorkomen dat derde partijen jouw Twitter-naam en -wachtwoord in handen krijgen, wordt er gebruik gemaakt van authenticatie met tokens. De ontwikkelaar van een externe app krijgt daarbij van Twitter een seintje dat de ingevulde gegevens OK zijn, zonder dat hij zelf de gegevens te zien krijgt.

Update 26 januari, 21:50 uur: Tweetbot voor Mac is weer teruggekeerd in de Mac App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2015, 21:51
Categorie Apps
Onderwerpen tweetbot, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.