Koffietentje

Foursquare voelt de hete adem van Google Maps

Foursquare laat je nu lijsten doorzoeken, terwijl Google Maps aan een eigen functie werkt om favorietenlijstjes te maken.

Ben je in een vreemde stad, dan kan Foursquare je moeiteloos de weg wijzen naar een leuk koffietentje of een lunchadres. Foursquare weet welke plekken trending zijn, maar kan je ook verwijzen naar een gezellig wokrestaurant, voor als je indruk wilt maken op je schoonouders. Foursquare levert die data ook aan andere partijen, waaronder Apple Kaarten. Maar er is toenemende concurrentie van Google Maps op komst.

Koffietentje Foursquare

Foursquare en Google Maps: lijsten

Google Maps bracht eerder dit jaar al de Google Trips-app uit waarmee je suggesties krijgt wat je tijdens een weekendje weg kunt doen. Momenteel zijn ze bezig met een nieuwe functie, waarbij je lijstjes kunt maken van favoriete plekken. Je kunt restaurants, hotels en andere plekken voorzien van een ster en lijstjes maken van plekken waar je nog naartoe wilt. Voor Foursquare is dat een bedreiging: daarin vind je immers ook lijstje van de beste sushi-restaurants en koffietentjes. Met een nieuwe zoekfunctie voor lijsten willen ze er iets aan doen.

Op zich komt Foursquare’s zoekfunctie betrekkelijk laat, als je bedenkt dat ze al in 2014 ervoor kozen om een stadsgids te worden. Het inchecken op locaties verhuisde naar de aparte app Swarm. Een slimme zet was dat niet, want Swarm zakte gaandeweg in de ranglijsten en wordt nu alleen nog maar gebruikt door een groepje early adopters die willen vastleggen waar ze zijn geweest. Kom je bijvoorbeeld voor de tweede keer in Praag, dan kun je via Foursquare wat je de vorige keer in Praag hebt gedaan. De Foursquare-app zelf is een stuk populairder en doet het nog steeds goed in de App Store en in Google Play. Apple heeft Foursquare in de App Store gemarkeerd als ‘onmisbaar’ (al geldt dat lang niet voor alle apps die ze op die manier aanprijzen).

Foursquare lijsten doorzoeken

Nog wel zelf filteren
We probeerden de nieuwe zoekfunctie even uit en het levert wel wat leuke resultaten op. We zochten bijvoorbeeld op plekken waar je met kinderen naartoe kunt en dat leverde een lijstje op van 15 café’s en speelplekken waar kinderen welkom zijn. Een zoektocht naar pho, de bekende Vietnamese soep, liet zien dat sommige lijstjes makkelijk te herkennen zijn aan hun naam (‘Ramen, Noodles & Pho Frenzy’) maar dat je soms wat extra moeite moet doen. Een zekere Paul Oakenfold heeft een lijstje naar zichzelf genoemd, maar daaruit is niet af te leiden of hij een pho-liefhebber of -kenner is. Het lijstje ‘Amsterdam’ is gemaakt door iemand met de onhandige naam Patrick Pho en bevat alles wat deze toerist wilde bezoeken, van Holland Casino en Heineken Experience tot Vondelpark, maar geen pho-restaurant. Je moet dus nog wel zelf wat werk doen om de zin en onzin te filteren.

Foursquare zoeken door lijsten

Je vindt de lijsten via de knop onderin de app. Met het vergrootglas rechtsboven doorzoek je de lijsten. In de VS heeft Foursquare ook zelf lijsten gemaakt, bijvoorbeeld van de beste pizza, de hipste cocktailbars en de beste nieuwe restaurants.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2017, 14:00
Categorie Apps
Onderwerpen foursquare, google maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.