16-inch MacBook meer geheugen voor video

16-inch MacBook Pro benchmarks bevestigen flinke sprong vooruit

Dezelfde processor, toch 8-10% sneller
Elke nieuwe MacBook is natuurlijk weer net iets beter dan de voorganger. Dankzij benchmarks van de 16-inch MacBook Pro staat het nu ook zwart op wit: er is een duidelijke verbetering ten opzichte van het 15-inch model, ook al zit er dezelfde processor in.

Max Bench heeft een video uitgebracht met benchmark-tests van de 16-inch MacBook Pro, die afgelopen week in de verkoop ging. Daarbij zijn flinke verbeteringen merkbaar ten opzichte van het 15-inch model. Zelfs als je kiest voor dezelfde 2,6 GHz six core i7 processor. Er zijn nog geen scores beschikbaar voor het model met i9 processor, aangezien die nog niet uitgeleverd wordt aan klanten.

16-inch MacBook Pro benchmarks

De testers gingen aan de slag met Cinebench R20 en keken naar kloksnelheden, verbruik en thermische prestaties. Ook testten ze de maximale snelheid van de fan (ventilator) en hoeveel herrie dit veroorzaakt. Met Geekbench 5 testten ze de processorprestaties, met Unigine Heaven de gameprestaties en met Metal de grafische kwaliteiten.

MacBook Pro benchmark

De nieuwe 16-inch MacBook Pro heeft een 28% verbeterde luchtcirculatie en een 35% grotere heatsink, in vergelijking met het model van 15-inch. Interessant is dat de processor piekt bij een kloksnelheid van 4,4 GHz, terwijl dat bij het eerdere model 4,17 GHz is. Beide processoren zijn identiek. Ook bij normaal gebruik ligt de kloksnelheid hoger, namelijk 3,35 GHz tegenover 3,06 GHz. De 16-inch MacBook Pro kreeg een score van 2.632 punten in deze benchmark, meer dan de 2.425 punten van het voorgaande 15-inch model. Dezelfde processor is nu 8-10% sneller, wat aantoont dat Apple toch nog wat optimalisaties heeft weten door te voeren. Ook opmerkelijk: de fans in het nieuwe model draaien langzamer rond en maken ongeveer 900 rotaties per minuut minder.

Op grafisch gebied was het verschil nog groter: de Geekbench 5 Metal-score van 21.328 ligt ver boven de eerdere score van 12.954. Daarbij moet wel worden gezegd dat de grafische chip (5300M vs. 555X) is verbeterd.

Mocht je de 16-inch MacBook Pro willen kopen, dan kun je terecht bij Apple en bij lokale winkels zoals Amac en bij online winkels zoals Bol.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.