16-inch MacBook teardown

16-inch MacBook Pro teardown bewijst: het oude toetsenbord is terug

Uit de teardown van iFixit blijkt dat Apple voor de 16-inch MacBook Pro weer terug is bij het oude toetsenbord, de variant die minder problemen gaf. iFixit is er snel bij met deze teardown en vertelt de geconstateerde veranderingen.

Teardown 16-inch MacBook Pro

Bij de nieuwe 16-inch MacBook Pro is iedereen natuurlijk reuze benieuwd naar het toetsenbord. Eerder waren er al enkele hands-on ervaringen online verschenen en nu heeft iFixit het apparaat ook onderhanden genomen. Volgens Apple is dit nieuwe toetsenbord beter van kwaliteit en de teardown van iFixit bevestigt dat. Het schaarmechanisme is vrijwel gelijk aan dat van het Magic Keyboard, dat sinds 2015 verkrijgbaar is.

Identiek aan Magic Keyboard

De switches van het 16-inch keyboard zijn gelijk aan die van het losse toetsenbordje. Zodanig zelfs, dat de toetsen onderling verwisselbaar zijn. De toetsen hebben ook meer travel, wat inhoudt dat je ze dieper kunt indrukken. Het gaat om ongeveer 0,5mm meer. De kapjes op de toetsen zijn 0.2mm dikker, vergeleken met het vorige vlindermechanisme. Verder zijn de clips die de kapjes op hun plaats houden sterker gemaakt, zodat je ze gemakkelijker kunt verwijderen en verwisselen, zonder dat alles afbreekt.

16-inch MacBook teardown

Gebruikers zijn ook enthousiast over de omgekeerde T voor de pijltoetsen en de terugkeer van de Escape-toets. iFixit gaat nog een uitgebreidere teardown van de laptop doen, maar wilde eerst kijken naar het toetsenbord. Ook krijgen we een beter zicht op het nieuwe thermische systeem en de 100 Wh accu.

Mocht je de 16-inch MacBook Pro willen kopen, dan kun je terecht bij Apple en bij je lokale winkel, zoals Amac en bij online winkels zoals Bol.com.

Meer externe schermen aansluiten
Ook goed om te weten: uit een nieuw supportdocument blijkt dat je tot vier 4K-schermen of twee 6K-schermen kunt aansluiten op de vier Thunderbolt 3-poorten op de laptop. Het gaat om:

  • Twee 6K displays met een resolutie van 6016 x 3384 op 60Hz
  • Twee 5K displays met een resolutie van 5120 x 2880 op 60Hz
  • Vier 4K displays met een resolutie van 4096 x 2304 op 60Hz
  • Eén 5K display van 5120 x 2880 op 60Hz en drie 4K displays van 4096 x 2304 op 60Hz

16-inch MacBook schermen

Dit is een sprong vooruit ten opzichte van de 15-inch MacBook Pro die het vervangt. Die kon namelijk vier externe 4K-schermen aan, naast het standaard ingebouwde Retina-scherm. Het lukte hiermee echter niet om 6K-schermen aan te sluiten. Daardoor is het 15-inch model niet geschikt voor Apple’s Pro Display XDR die in december uitkomt. De 16-inch MacBook is er wel geschikt voor. Je kunt ook meerdere LG UltraFine 4K en 5K displays aansluiten.

Goed om te weten: de Thunderbolt 3 poorten aan beide kanten zijn niet exact hetzelfde. Links en rechts worden verschillende businterfaces gebruiken. Sluit je een 6K, 5K of multi-kabel 4K-scherm aan dan moet je voor elk scherm een andere bus gebruiken.

macOS display refresh rate

De 16-inch MacBook Pro is ook Apple’s eerste laptop die een aanpasbare verversingsgraad (refresh rate heeft). Je kunt makkelijk ertussen wisselen, wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld videobewerkers. Je kunt dan de refresh rate van je beeldscherm afstemmen op de frame rate van de video. je kunt daarbij kiezen uit 47.95, 48, 50, 59.94 en 60 Hertz.

Meer info over de iFixit teardown vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.