drync wijn scannen

Handige iPhone-apps voor in het restaurant

Ontdek deze handige apps voor in het restaurant! Met deze iPhone en iPad-apps maak je mooie foodfoto's, noteer je welke wijn je hebt gedronken, hoeveel calorieën je hebt gegeten of zoek je op hoe je in een vreemde taal om de rekening vraagt.

drync wijn scannen
In de iCulture Vakantiespecial hebben we al eerder aandacht besteed aan apps waarmee je restaurants kunt vinden. Er zijn zelfs apps waarmee je op zoek gaat naar burgers, patat en andere snacks. In deze gids bespreken we apps voor ‘foodies’: mensen die graag in een restaurant alles willen weten en vastleggen. Als je eenmaal in een restaurant zit, kun je de iPhone gebruiken om je maaltijd te fotograferen, een eetdagboek bij te houden en te noteren welke heerlijke wijn je hebt gedronken. De iPhone komt ook van pas als je in het Frans om een extra kommetje mayonaise wil vragen. Daarna leggen we de iPhone natuurlijk even weg.

Lekkerste gerechten vastleggen

Evernote food filtersEchte ‘foodies’ zijn volgens ons het beste af met Evernote Food. Net als de standaard Evernote notitie-app is Evernote Food uitgevoerd met handige tabbladen die boven elkaar zijn gepositioneerd. Je kunt recepten verkennen, bladeren door restaurants en je eigen kookboek raadplegen. Op vakantie is het onderdeel ‘Mijn maaltijden’ heel bruikbaar. Hier zie je een overzicht van de maaltijden die je hebt genuttigd. Druk je op de plusknop, dan voeg je een maaltijd toe.

Voeg ook een locatie toe, plak er labels aan en zet er een notitie bij. Je kunt kiezen uit verschillende keukens, bijvoorbeeld Italiaans of Aziatisch. Maar de app houdt ook rekening met andere horeca-varianten, bijvoorbeeld een konditorei of koffiebar. Evernote Food is vooral gericht op het voor jezelf vastleggen van herinneringen aan lekkere maaltijden. Voor het delen van maaltijdfoto’s wordt Instagram veel gebruikt.

In Evernote Food kun je bij elk gerecht een foto opslaan. Om te zorgen dat het er appetijtelijk uitziet, zijn er filters die speciaal op foodfotografie zijn gericht. Je kunt eventueel de afbeelding roteren en meerdere foto’s van één gerecht maken, die je daarna in de juiste volgorde plaatst. De foto’s worden mooi weergegeven met een openingsplaat bovenaan en daaronder in het klein de rest. Via de deelknop kom je bij Twitter en Facebook terecht om je exotische maaltijd met de rest van de wereld te delen. Het handige van deze app is dat hij heel specifiek is te gebruiken voor maaltijden fotograferen en registreren, maar hij wel onderdeel uitmaakt van de Evernote-dienst. Als je de normale Evernote-app opstart, zijn de gerechten ook meteen terug te vinden.

Update: Evernote Food is niet meer verkrijgbaar in de App Store

Calorieën tellen

Mijn Eetmeter dagmenuOp vakantie zijn de verleidingen groot en eet je vaak wat minder bewust. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je met zware obesitas de terugreis inzet. Ook in een restaurant of op een terras kun je best even checken hoeveel calorieën je naar binnen werkt. In Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum kun je voedingsmiddelen opzoeken en bijhouden wat je nuttigt. Met de Nederlandstalige app kies je uit een lijst met etenswaren en drankjes, bepaal je de hoeveelheid en plaats je het op de pagina. Doe je dit elke dag, dan kun je in een overzicht zien hoeveel van bepaalde voedingsstoffen hebt binnengekregen, zoals vitamines, mineralen, vetten of koolhydraten. Het invoeren en bijhouden van je eetgedrag werkt prima in deze app. Er zitten zelfs slimmigheidjes in, zoals vaste eet- of drinkgewoontes standaard laten invoeren en een offline modus voor onderweg.

Naast Mijn Eetmeter zijn er natuurlijk nog andere leuke apps, zoals Foodzy, dat een meer speelse benadering kiest en kan worden gekoppeld met de Fitbit-armband en een Withings-weegschaal.

Wijnflessen scannen

Vivino Wine Scanner iPhoneAls goed geïnformeerde tafelaar weet je thuis precies welke wijn je drinkt. Maar de kans bestaat dat er op een Italiaans terrasje of in een Frans bistrootje een fles op tafel komt die je niet helemaal kunt plaatsen. Met de Vivino Wine Scanner kun je iets doen wat bijna sciencefiction lijkt: je scant de fles en de app vertelt je welke wijn het is en hoeveel de fles bij de slijter kost.

Daarna geef je een beoordeling en kun je eventueel invoeren welke prijs je zelf betaald hebt en waar je de fles hebt gescand. In het overzicht zie je op welke plek in de ranglijst deze wijn staat en lees je notities van andere Vivino-gebruikers. De app geeft zelfs aanbevelingen welke gerechten bij de wijn passen. Ben je een echte wijnfanaat, dan kun je met de betaalde versie van de app of een in-app aankoop van €4,49 je eigen wijnverzameling aanleggen.

Lees ook: Beste iPhone-apps voor wijn en wijnliefhebbers

Allergieën en intoleranties

Voedselintoleranties iPhoneAls je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, moet je op vakantie extra opletten. Je eetpatroon is anders en bent iets minder alert, dus een foutje is zo gemaakt. Met Voedselintoleranties kun je meer dan 700 voedingsmiddelen opzoeken en worden gespecialiseerde onderwerpen behandeld die voor deze doelgroep nuttig zijn, zoals histamine intolerantie. Helaas staat sommige content nog wel in het Engels in de app, maar de functionaliteit maakt een hoop goed. Zo kun je met een regelaar de mate van intolerantie instellen, waarna de app met kleuren aangeeft welke voedingsmiddelen gevaar opleveren. Extra handig is dat de app geen internetverbinding nodig heeft.

Lees ook: Apps voor speciale dieetwensen: vegetarisch, glutenvrij en meer

Taalgids om uit je woorden te komen

100% taalgids - woordenlijstEen gerecht bestellen in een land waar je de taal niet spreekt kan altijd nog door op de kaart te wijzen. Maar wat als je de rekening wilt vragen of het toilet zoekt? Met een taalgids ben je vaak uit de brand geholpen, bijvoorbeeld met de Franse, Duitse of Spaanse versie van de 100% taalgidsen-app. In deze app koop je alleen de talen die je nodig hebt via een in-app aankoop. Elke taal kost slechts €0,99 maar helpt je wel meteen uit de brand in het Grieks, Turks, Portugees, Braziliaans Portugees of een van de andere talen. In deze app staan standaardzinnen die je kunt laten uitspreken. Bij onderdelen als Menukaart en Eten & drinken kies je zinnetjes om drankjes te bestellen of een tafel te reserveren. De tekst komt in beeld als je het zelf wilt proberen of kun ze laten uitspreken als je er zeker van wilt zijn dat je begrepen wordt. Gaat het alleen om een bepaalde taal, dan kun je in de App Store nog wel wat alternatieven vinden. Zo is er de app Translate Italian Dishes, waarmee je meer dan 6.000 Italiaanse begrippen rondom eten en drinken kunt laten vertalen.

Lees ook: Beste taalgidsenapps voor iPhone en iPad

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 5 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsafbeelding: Ralph and Jenny/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Apps
Onderwerpen restaurant, vakantiespecial, voeding, wijn
Devices iPad, iPhone
Software iOS