drync wijn scannen

Handige iPhone-apps voor in het restaurant

Ontdek deze handige apps voor in het restaurant! Met deze iPhone en iPad-apps maak je mooie foodfoto's, noteer je welke wijn je hebt gedronken, hoeveel calorieën je hebt gegeten of zoek je op hoe je in een vreemde taal om de rekening vraagt.

drync wijn scannen

In de iCulture Vakantiespecial hebben we al eerder aandacht besteed aan apps waarmee je restaurants kunt vinden. Er zijn zelfs apps waarmee je op zoek gaat naar burgers, patat en andere snacks. In deze gids bespreken we apps voor ‘foodies’: mensen die graag in een restaurant alles willen weten en vastleggen. Als je eenmaal in een restaurant zit, kun je de iPhone gebruiken om je maaltijd te fotograferen, een eetdagboek bij te houden en te noteren welke heerlijke wijn je hebt gedronken. De iPhone komt ook van pas als je in het Frans om een extra kommetje mayonaise wil vragen. Daarna leggen we de iPhone natuurlijk even weg.

Lekkerste gerechten vastleggen

Foodie foodfoto app

Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende apps waarmee je je eten zo lekker mogelijk op de foto kunt zetten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de standaard Camera-app of Instagram, maar er zijn nog genoeg andere apps die je niet iets meer mogelijkheden geven om jouw eten te fotograferen.

  • Foodie - Camera for life (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Een van de apps die je hiervoor kunt gebruiken is Foodie. Deze app is helemaal ingericht op het maken van foodfoto’s. Je kunt een aantal filters over het eten leggen die je eten er nog lekker uit laten zien, deze filters hebben trouwens allemaal namen van verschillende gerechten.
  • VSCO: Foto en Video Editor (Gratis, iPhone/iPad/TV + IAP, iOS 14.0+) - Een andere app die je kunt gebruiken om je foto’s te bewerken, is VSCO. Deze app is niet gespecialiseerd in foodfoto’s, maar biedt wel een heel aantal mogelijkheden om je foto te bewerken. Je kunt aan de slag met de standaard filters, extra filters aanschaffen of zelf aan de slag met instellingen als belichting, contrast en helderheid.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ook dit is een fotobewerkingsapp en niet helemaal gericht op foodfoto’s, maar met Oggl kun je prima uit de voeten als het gaat om het werken van foto’s. Je hoeft met deze app niet bang te zijn dat je lekkere maaltijd er niet smakelijk uitziet wanneer je hem met al je vrienden wil delen.

Meer apps om foto’s te maken van je eten vind in je het onderstaande overzicht.

Bekijk ook

Deze foto-apps voor iPhone maken fotograferen nog leuker!

Maak jij veel foto's met je iPhone en iPad? Het wemelt in de App Store van de goede camera- en foto-apps. Je kan eigenlijk alle kanten op. Wij zetten de beste apps voor het maken, bekijken en leuk presenteren van foto's op een rij.

Calorieën tellen

Mijn Eetmeter dagmenu

Op vakantie zijn de verleidingen groot en eet je vaak wat minder bewust. Maar het is natuurlijk ok niet de bedoeling dat je helemaal los gaat op vakantie en met een rot gevoel terug naar huis gaat. Ook in een restaurant of op een terras kun je best even checken hoeveel calorieën er in het eten zitten. Er ook een aantal apps die je prima kunnen helpen om dit bij te houden, ook wanneer je op vakantie bent.

  • Mijn Eetmeter (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Dit is eigenlijk een soort eetdagboek. Je houdt bij wat en hoeveel je op een dag eet en de app vertelt je hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Ook krijg je te zien hoeveel suikers, koolhydraten, eiwitten en andere stoffen er in het eten zaten. Ook de schijf van vijf wordt erbij gehaald en de app laat je zien hoeveel je van elke categorie binnen hebt gekregen en wat de aanbevolen hoeveelheid is. De app is in het Nederlands en is gemaakt door het voedingscentrum.
  • MyFitnessPal: CalorieënTeller (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 14.0+) - Deze app bevat een database van meer dan 6 miljoen verschillende etenswaren van over de hele wereld. Je kunt hem dus prima op vakantie gebruiken. Via de scanner kun je eten toevoegen dat in een verpakking zit zo hoef je zelf niets meer te doen. Ook vind je een heleboel recepten in de app. Deze komen misschien niet compleet overeen met jouw recept, maar het geeft vaak wel een indicatie van hoeveel calorieën er in de maaltijd zitten.
  • Lifesum: Gezond Eten (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 13.0+) - Lifesum is een uitgebreide app die meer kan dan alleen het bijhouden van alles dat je op een dag eet. Je vindt er ook recepten en kunt zelfs hele dieetplannen samenstellen op basis van de door jou ingevoerde gegevens. Maar hij is ook prima voor het simpel bijhouden van alles dat je op een dag eet. Via de uitgebreide reportages zie je precies wat je op een dag eet.

Wijnflessen scannen

Vivino Wine Scanner iPhone

Als goed geïnformeerde tafelaar weet je thuis precies welke wijn je drinkt. Maar de kans bestaat dat er op een Italiaans terrasje of in een Frans bistrootje een fles op tafel komt die je niet helemaal kunt plaatsen. Met de Vivino Wine Scanner kun je iets doen wat bijna sciencefiction lijkt: je scant de fles en de app vertelt je welke wijn het is en hoeveel de fles bij de slijter kost.

Daarna geef je een beoordeling en kun je eventueel invoeren welke prijs je zelf betaald hebt en waar je de fles hebt gescand. In het overzicht zie je op welke plek in de ranglijst deze wijn staat en lees je notities van andere Vivino-gebruikers. De app geeft zelfs aanbevelingen welke gerechten bij de wijn passen. Ben je een echte wijnfanaat, dan kun je met de betaalde versie van de app of een in-app aankoop van €4,49 je eigen wijnverzameling aanleggen.

Ben je een echte wijnliefhebber? Dan kun je het onderstaande overzicht met allerlei apps voor wijnliefhebbers eens bekijken.

Bekijk ook

De beste wijn-apps voor de iPhone: deze moet je hebben

De beste iPhone-apps voor wijn en wijnliefhebbers: van Vivino tot Somm. Voor het scannen van wijn, wijninfo opvragen, proefnotities maken en meer.

Allergieën en intoleranties

Voedselintoleranties iPhone

Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, moet je op vakantie extra opletten. Je eetpatroon is anders en bent iets minder alert, dus een foutje is zo gemaakt. Met Voedselintoleranties kun je meer dan 700 voedingsmiddelen opzoeken en worden gespecialiseerde onderwerpen behandeld die voor deze doelgroep nuttig zijn, zoals histamine intolerantie. Helaas staat sommige content nog wel in het Engels in de app, maar de functionaliteit maakt een hoop goed. Zo kun je met een regelaar de mate van intolerantie instellen, waarna de app met kleuren aangeeft welke voedingsmiddelen gevaar opleveren. Extra handig is dat de app geen internetverbinding nodig heeft.

We hebben ook een speciaal overzicht gemaakt met apps voor mensen met speciale dieetwensen als vegetariërs, glutenvrij en andere dingen. Hieronder vind je het overzicht.

Bekijk ook

Beste apps voor bewust eten en specifieke eetwensen

Heb jij bijzondere eetwensen, wil je bewust eten of heb je een voedselallergie? iCulture zet de beste apps voor vegetariërs en mensen die glutenvrij, biologisch of gewoon lekker willen eten op een rijtje.

Taalgids om uit je woorden te komen

Taalgidsen apps voor op vakantie

Een gerecht bestellen in een land waar je de taal niet spreekt kan altijd nog door op de kaart te wijzen. Maar wat als je de rekening wilt vragen of het toilet zoekt? Je kunt natuurlijk gebruiken van apps als Google Translate, maar er zijn nog meer apps die je op vakantie kunnen helpen. Deze apps zijn vaak beter ingericht op reizen waardoor ze iets meer opties bevatten die van pas komen tijdens de vakantie.

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Dit is app die voor allerlei talen kunt gebruiken zoals Spaans, Frans, Italiaans en Duits. Maar de app bevat ook Mandarijn, Japans, Hindi en talloze andere talen. Je kunt er allerlei dingen mee zoals simpelweg gebruiken als woordenboek, maar er zit ook een quizmodes met flashcards in waardoor je zelf ook een taal kunt leren.
  • Taalgids: Leer veel talen (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Deze app heeft een vrij druk uiterlijk, maar de app wordt up-to-date gehouden en beschikt zelfs over een Apple Watch app. Net als TripLingo kun je deze app gebruiken om te vertalen, maar ook om een taal te leren. Waardoor hij niet alleen op vakantie van pas komt, maar ook thuis wanneer je een taal wil leren.

We hebben een compleet overzicht gemaakt het taalgids-apps die je op vakantie kunnen helpen. Bekijk hiervoor onderstaand overzicht.

Bekijk ook

De beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Met taalgidsen voor iPhone en iPad ga je goed voorbereid op vakantie of op reis. Welke taalgidsen voor iOS zijn goed? Met welke kun je een gesprekje voeren en welke bieden de beste vertalingen voor situaties op reis? Ook leggen we uit welke digitale aanwijswoordenboeken er zijn, zodat je zelfs in gebieden waar je het plaatselijke dialect niet weet toch duidelijk maakt wat je bedoelt.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 5 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsafbeelding: Ralph and Jenny/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!