WeatherRun combineert hardlopen met weerdata, M7-chip, Pebble en SensorTag

WeatherRun is een hardloopapp voor iPhone, die ook het weerbericht vastlegt. Hoogteverschillen, luchtdruk, M7-, SensorTag- en Pebble-ondersteuning maken de app compleet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

weatherrun iphoneDe app WeatherRun is van alle markten thuis, als je de omschrijving in de App Store bekijkt. Je kunt ermee hardlopen, fietsen en wandelen. Hij meet hoogteverschillen, heeft een koppeling met het Pebble-horloge, ondersteunt de M7 motion coprocessor in de iPhone 5s en hij kan ook gegevens van de SensorTag van Texas Instruments inlezen (daarover later meer). WeatherRun combineert al die functies met maar één doel: je sportactiviteiten vastleggen met bijbehorende weerdata. Zo kun je na verloop van tijd zien bij welke weersomstandigheden je het best presteert.


Eigenlijk is WeatherRun een draagbaar weerstation, waarmee je ook nog kunt hardlopen. Hieronder zullen we per hulpmiddel (M7, Pebble en SensorTag) bespreken wat ermee mogelijk is. Heb je niet één van de genoemde accessoires of technologieën in huis, dan kun je WeatherRun nog steeds gebruiken maar ben je afhankelijk van informatie die de iPhone zelf kan inlezen.

WeatherRun en M7-chip

In een eerdere versie van WeatherRun was de app al aangepast voor iOS 7. Nu is in versie 2.2.1 ondersteuning voor de M7-chip toegevoegd, zodat je ook het aantal stappen per dag en per maand kunt zien. Ondersteuning voor de M7 motion coprocessor houdt in dat alle bewegingsdata energiezuinig worden vastgelegd. Het mooie van apps die de M7-chip ondersteunen, is dat ze ook data van voorgaande dagen kunnen inlezen, voordat je de app installeerde. Het belangrijkste voordeel is echter dat de M7-chip altijd en energiezuinig op de achtergrond actief kan zijn. Het voorkomt dat allerlei losse apps op de achtergrond elk hun eigen data verzamelen en daarbij je batterij leegtrekken. Je hoeft echter geen iPhone 5s met M7-chip te hebben om WeatherRun te kunnen gebruiken. De app heeft nog veel meer in z’n mars.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

WeatherRun en Pebble

Er is bijvoorbeeld een koppeling mogelijk met het Pebble-horloge. Op het schermpje van je horloge zien je statistieken, zoals afstand, duur en huidige snelheid. Je Pebble watch wordt daarmee een soort sporthorloge. De Pebble kan ook weerdata afbeelden, zoals temperatuur, windsnelheid, windrichting, hoogte, luchtdruk en luchtvochtigheid. Met de knoppen Start, Pause, Resume en Stop bedien je de Weather Run-app vanaf je horloge. Met de middelste knop van de Pebble wissel je tussen activiteiten en weer. Via het zijmenu (dat bij WeatherRun aan de rechterkant zit) kun je de Pebble-app installeren en instellen.

weatherrun-1 weatherrun-2

WeatherRun en SensorTag

De SensorTag van Texas Instruments (zie foto) is een Bluetooth Low Energy-ontwikkelkit waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Hij bevat een infrarood temperatuursensor, een luchtvochtigheidsmeter, kan de luchtdruk meten en bevat ook een accelerometer, gyroscoop en digitaal kompas. Voor ruim 30 euro kun je zelf met de SensorTag gaan knutselen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je iPhone pakken. Die heeft al een accelerometer, gyroscoop en digitaal kompas. Je mist dan wel de extra weersfuncties. De website Make heeft de SensorTag opengetrokken en gekeken wat er achter de knalrode behuizing zit verstopt. Wie meer wil weten over dit soort sensortoepassingen moet zeker het artikel even lezen. Er is ook een los verkrijgbare iPhone-app TI SensorTag verkrijgbaar waarmee je de data kunt inlezen.

Texas Instruments SensorTag

WeatherRun zonder hulpmiddelen

Heb je geen van deze drie extra accessoires/hardwareoplossingen, dan kun je WeatherRun natuurlijk ook als losse app gebruiken, maar dan ben je wel afhankelijk van de weerinformatie die de app beschikbaar stelt. Weerdata van andere landen dan de VS komt binnenkort beschikbaar. WeatherRun kan bijvoorbeeld op basis van de GPS-chip in de iPhone hoogteverschillen meten. De app heeft een aanpasbaar dashboard met cirkels die je naar eigen inzicht kunt verplaatsen. De grootste cirkel geeft de belangrijkste informatie aan. In beeld verschijnen afstand, snelheid, loopduur en afgelegde route. De app kan ook gesproken aanwijzingen geven en na afloop van de training deel je je data via Facebook, Twitter of e-mail. Een soort nieuwsticker aan de bovenkant van het scherm geeft de weersverwachting aan.

Een belangrijk minpunt van WeatherRun is dat het alleen Amerikaanse eenheden aankan. Wereldreizigers en andere mondaine types zullen er niet zoveel moeite mee hebben om je gewicht in lbs in te vullen, de snelheden in mph af te lezen en de temperatuur in graden Fahrenheit te bekijken. Maar ben je nogal gehecht aan de Europese eenheden en heb je geen zin om om te rekenen, dan is deze app minder geschikt. Ik kon in de instellingen geen mogelijkheid vinden om over te schakelen naar km/h, kg en graden Celcius. Voor mij is het geen probleem om de data af te lezen, maar voor anderen kan dat een onoverkomelijk probleem zijn.

Downloaden: WeatherRun (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.