De beste iPhone- en iPad-games van 2013: juli – september

Infinity Blade III, Plants vs. Zombies 2, FIFA 14, Deus Ex, Worms 3 en Call of Duty Strike Team: geweldige iPhone- en iPad-games op rij.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Beste iPhone iPad Games zomer 2013Wat hebben Plants vs. Zombies 2, Limbo, Call of Duty: Strike Team, Infinity Blade III, Deus Ex en FIFA 14 met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal uitgeroepen tot Game van de Week in de iOS game-update op iPhoneclub! In dit artikel zetten we alle Game van de Week-winnaars van het afgelopen kwartaal op rij. Bij elkaar ben je zo verzekerd van heel wat uren speelplezier.

Week 27: Limbo

GU WO Limbo iPhone kisten hangenHet begint nog onschuldig. Je zet de eerste stappen als een zwart silhouet in een bos met alleen maar grijstinten. Er is geen achtergrond van hoe je er komt, er is geen muziek, er is zelfs geen bliepje als je springt. Limbo speelt als een platformspel, maar pakt je in met een onvergelijkbare sfeer. Je loopt vanaf de zijkant bekeken door de eerste schermen heen. Versleept een bootje, zoekt een kist waar je op kan staan, loopt verder en dan… PATS. Een rattenval klapt dicht zodra je er over loopt en de dood volgt onherroepelijk. Het is een voorteken. Limbo verheft ‘luguber’ tot kunst, en gooit je in moordtempo dood met allerlei valstrikken die je hart sneller doen kloppen. Reuzenspinnen, rollende stenen, knoppen die pletten, rap stijgend water: Limbo voert ze op in scenario’s die je niet voor mogelijk houdt. Waarin je vaak maar een fractie van een seconde hebt om een puzzel – want zo mag je de ‘losse’ schermen best noemen – op te lossen en te overleven. Situaties die je alleen overleeft dankzij de snaarstrakke besturing, die perfect van de Xbox en PlayStation is overgezet naar het touchscreen. Limbo verlangt afzondering, in het donker, met koptelefoon op, om er nóg meer in meegenome te worden. Een onvoorstelbaar puur en beklemmend spel.
Downloaden: Limbo (€4,49, universeel, iOS 6.0+)

Week 28: Deus Ex: The Fall

Deus Ex screenshotIn verhouding tot andere games op de iPhone en iPad duurt het even voor je mag spelen in Deus Ex: The Fall. Een introfilmpje toont een dreiging die over de wereld heerst en de klopjacht op jou. Gaat dan naar jou toe, als je praat met een compagnon met eveneens een prijs op haar hoofd. En het volgende moment ga je met een groep handlangers op missie en word je uit een vliegtuig naar de daken van je eerste missie gegooid. Nog voordat je een stap hebt gezet, laat Deus Ex zien en horen dat je te maken hebt met een iOS-game van een andere orde. Met een tikbesturing voor nieuwe spelers en een traditionele loop- en kijkbesturing voor de schietfanaten, kan iedereen uit de voeten met Deus Ex en kan iedereen ondergedompeld worden in een wereld waarin ‘genetisch geavanceerde’ personen de zondebokken zijn. Kan iedereen tegenstanders in een fraaie, futuristische 3D-wereld op zijn eigen manier benaderen: je kan vaker wel dan niet kiezen uit je eigen aanpak, of je nou wilt sluipen of voor de confrontatie gaat. En kan iedereen gesprekken aanknopen met andere personages in de spelwereld die je voor keuzes stellen – die later van invloed kunnen zijn op het spelverloop. Deus Ex: The Fall is de meest karakteristieke 3D-shooter die we tot nu toe hebben gezien op de iPhone en iPad, met fantastische beelden en geluiden, een solide besturing, innemende spelwereld en overtuigende verhaallijn. Een spel dat je als serieuze gamer op iOS niet mag overslaan.
Downloaden: Deus Ex: The Fall (€2,69, universeel, iPhone 4S+, iPod touch 5th gen, iPad, 5.0+)

Week 29: Breach & Clear

GU DO Breach and Clear iPad iPhoneAls een ondervertegenwoordigd spelgenre wordt aangedaan door een totaal nieuwe game, mogen de wenkbrauwen worden gefronst. Maar als een ondervertegenwoordigd spelgenre wordt aangedaan door een dijk van een nieuwe game, dan mogen ook de oren gespitst. Breach & Clear is een tactische simulatie voor iPhone en iPad, waarin je een groep speciale eenheden door gebouwen en omgevingen loodst waarin ze te maken krijgen met doelwitten, gijzelingen en valstrikken. Als speler heb je nogal een vinger in de pap over beslissingen die worden gemaakt. Niet alleen dirigeer je de eenheden naar andere plekken en voer je commando’s op die ze opvolgen; je bepaalt ook de uitrusting van je team en met welke wapens je strijders op pad gaan. Uiteindelijk is voor de spelvoortgang niks belangrijker dan de keuzes die je zelf tijdens het spelen maakt, en zo hoort het natuurlijk. Welke posities neem je in? Hoe flankeer je de vijand? Hoe bescherm je je teamgenoot in de rug? Hoe bestrijk je zoveel mogelijk richtlijnen als er spervuur nodig is? Breach & Clear leunt amper op een verhaal en schotelt het liefst zoveel mogelijk missies voor met complexe interieurs van gebouwen die je van elke kant kan benaderen. Nu zijn dat er nog 15, maar ontwikkelaar Gun. belooft de game uit te bouwen met meer missies, meer wapens en jawel: een online multiplayer modus waarin je het opneemt tegen een andere speler. Fire in the hole!
Downloaden: Breach & Clear (€2,69, universeel, iPhone 4+, iPod touch 5th gen, iPad 2+, iOS 5.0+)

Week 30: Prince of Persia: The Shadow and the Flame

Prince of Persia Shadow and the Flame iPad iPhoneAls je fan bent van de Prince of Persia-games, hoef je maar één ding te weten: na het teleurstellende Prince of Persia Retro en de remake Prince of Persia Classic is de besturing ditmaal uitstekend. Geen ongenadige dood meer omdat de prins een paar stappen te lang doorrent, of een val in het diepe omdat je de sprong niet goed aanvoelde. De remake van Prince of Persia: The Shadow and the Flame, is uitgekomen op de iPhone en iPad en voor de eerste keer wordt de Prins eer aan gedaan. De tweede prins ziet er fantastisch uit met haar 3D-beelden die je vanaf de zijkant bekijkt. Kerkers komen tot leven met hinten van blauw maanlicht, er zijn rode tempels en ondergrondse mijnen worden bijeen gehouden door balken. Ondertussen tref je overal mogelijkheden om dood te gaan. Stekels, vijanden die je uitnodigen voor een zwaardgevecht, onder je weg vallende vloeren – maar toch vooral stekels. De prins heeft een balk met levensenergie en je hebt niet meer te maken met een straffe tijdslimiet, maar het spel vergt nog steeds je opperste concentratie en kunnen. Dankzij de prachtige opzet van de kerkers, precieze besturing en de fantastische sfeer, komt er voor het eerst in de tijd van Prince of Persia op de iPhone en iPad, geen frustratie bij kijken. The Shadow and the Flame is innemend goed.
Downloaden: Prince of Persia: The Shadow and the Flame (€2,69, universeel, iPhone 4+, iPod touch 4th gen, iPad 2+, iOS 4.3+)

Week 31: The Drowning

The Drowning iPad iPhone shooter headerEen 3D-shooter voor even tussendoor. Weinig verhaal, geen doorlopend avontuur, maar schieten in snackbites. Dat is wat The Drowning op de iPhone en iPad brengt. Het is een gratis te downloaden spel waarin je binnen afzienbare tijd de behoefte voelt aan betere wapens die je sneller bij elkaar spaart als je geld voor het spel neerlegt, maar wél een spel waar je je graag even op stort. Je hebt in het begin al missies waarin je zoveel mogelijk kills haalt en missies waarin je een basis verdedigt tegen indringende ‘Drowning’ en die spelen op een strand bij zonsondergang, een brug bij dauw of een industrieterrein waarvan de buizen en leidingen nog glimmen van de regen. Ook de vijanden zelf van The Drowning zien er overtuigend uit, al worden ze nooit echt horror-achtig eng omdat ze simpelweg in zulke grote getale op je afkomen. Het zorgt wel voor een flinke portie actie en daar is de game op afgestemd. Je kan voor een ‘traditionele’ 3D-shooterbesturing kijken met een stick links en kijken en schieten rechts, maar The Drownings eigen manier werkt al snel beter. Je kijkt met veegbewegingen, draait om met een knopje centraal onderin, beweegt met een tik op de ondergrond en vuurt een gericht schot door op de plekken om je doelwit heen met beide vingers te tikken. Het gaat wel eens fout en zeker met de beweeglijke Drowning is frustratie niet uitgesloten, maar eerlijk is eerlijk: het hoort wel bij de vibe, de adrenaline van jezelf even tussen zombie-achtige tegenstanders begeven en ze twee minuten lang omver te knallen. Om daarna gewoon weer even de iPhone of iPad weg te leggen. Schietvertier voor tussendoor.
Downloaden: The Drowning (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Week 32: Worms 3

Worms 3 screenshotKamikaazzeeeee! De leukste wormpjes in de wereld van de games zijn terug op de iPhone en iPad en de kenner weet dan al lang dat lachbuien om de hoek zijn. Twee of meer spelers zetten een team van roze vechtlustige wormpjes op die vervolgens de missie krijgen elkaar zo grof mogelijk af te maken op het speelveld. Worms 3 is net als haar voorgangers een strategiegame die je van de zijkant bekijkt. Elke beurt mag je een dodelijke actie uitvoeren met één van je wormpjes. Zo loop, spring en slinger je een baan naar het gebied van de tegenstander. Staat het vizier goed, dan kan je in de resterende tijd een aanval wagen. Of die lukt, is altijd spannend – en dat maakt Worms natuurlijk zo geslaagd. Schapen die moeten exploderen stuiteren soms zó voorbij de tegenstander, raketten moet je vaak tegen de wind in richten en clusterbommen doen jou soms net zo goed schade als de vijanden. De geluidjes en de geluksfactor maken elke beurt van elke speler leuk in Worms 3. De kroon op het spel is echter de AirPlay-functie. Als je een Apple TV hebt, kan je de nieuwste Worms op de tv spelen en geef je de iPhone of iPad door aan de volgende speler. Die voert zijn actie uit en die is vervolgens voor iedereen zichtbaar op tv. Wanneer was het spelletje voor het laatst zo huiskamervriendelijk?
Downloaden: Worms 3 (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Week 33: Plants vs. Zombies 2

Zet verschillende soorten planten neer en houd de zombies in alle soorten en maten tegen in hun zoektocht naar je huis. Waar zou je zijn zonder de zonnebloem, die voor zonnekracht voor de andere planten zorgt? Voor het plantje dat ontploft als iemand er op stapt en al die andere zaadjesschieters? Stiekem waren we bang dat Plants vs. Zombies 2 in de week van verschijning de Game van de Week-titel niet mee zou kunnen pakken. Het eerste deel staat nog steeds hoog in een hoop persoonlijke favorietenlijstjes, maar er werd nogal gevreesd voor het freemium-verdienmodel. De game is gratis uit de App Store te downloaden, maar in ruil daarvoor zijn er wel in-app aankopen die je spelvoortgang kunnen beïnvloeden. Bijzonder genoeg is Plants vs. Zombies 2 echter zonder een cent uit te geven een ontzettend leuke game. In-app aankopen laten je sneller door de voortgang van het spel springen, door nieuwe werelden en planten te ontgrendelen, maar al deze dingen kun je ook gewoon doen door het spel veel en goed te spelen. Daag jezelf uit om nooit een in-app aankoop te doen en je zult vanzelf zien dat Plants vs. Zombies 2 een ontzettend prikkelende game is – eentje die misschien wel saaier wordt zodra je er wat geld in investeert.
Downloaden: Plants vs. Zombies 2 (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 5.1+)

Week 34: Terraria

Terraria iPhone iPad screenshotEen thuisgevoel creëren in een andere wereld. Dat was de grote kracht van Lego, dat was de grote kracht van Minecraft en ook met een dimensie minder steekt het zo in elkaar. In Terraria ligt er een enorme platte wereld aan je voeten om te ontdekken. Boven de grond naar links en rechts, maar vooral naar onderen met de schep. Je graaft en graaft naar nieuwe grondstoffen voor instrumenten om mee te werken, nieuwe materialen waarmee je een huis kan bouwen en… naar dreiging. Je in het begin zo nederige stulpje vormt een steeds veiligere thuisbasis voor de wereld die steeds meer nieuwe vijanden en zelfs eindbazen voorschotelt. Terraria telt 75 monsters, 5 eindbazen, 10 computergestuurde personages, 25 soorten blokken en ruim 250 materialen om mee in de weer te gaan. Normaal zijn dat soort cijfertjes opvulling. Een doel dat je toch niet bereikt. Maar niet in Terraria. In Terraria is het een streven om ze allemaal te ontdekken, een streven dat wordt verbloemd door de gedachte dat je nog even dat betere wapen moet bereiken om nog even dat volgende decorstuk voor je woning te kunnen halen. Weet waar je aan begint. Die kleine vijf euro haal je er gevoelsmatig wel uit…
Downloaden: Terraria (€4,49, universeel, iOS 5.1+)

Week 35: Call of Duty: Strike Team

Call of Duty Strike Team plannenLet op: Call of Duty: Strike Team is niét de explosieve oorlogsgame die we kennen van pc en spelcomputers. Het biedt wel het bekende loop- en schietwerk in allerlei militaire operaties, maar mengt het met een drone die in de lucht hangt waardoor je een tactisch element voorhanden hebt. Vanuit de drone stuur je soldaten naar andere posities, geef je elkaar dekking en geef je commando’s voor missiedoelen als hacken en stil tegenstanders uitschakelen. De game geeft zelf een indicatie wat in welke situatie handiger is, maar je krijgt de vrijheid van spelen: zelf schieten of dronen. Je gaat erop af als Rambo, schiet een paar tegenstanders neer en blijkt dan overrompeld te worden. Wat dan? Dat schakel je terug naar de drone en positioneer je de troepen zo dat je – met zweethanden en versnelde hartslag – de situatie nog enigszins op orde kan stellen. De schietactie van Strike Team wordt flink begeleid door een automatisch richtsysteem dat helaas niet te minimaliseren is, maar als je voor de gedachte openstaat dat een Call of Duty een andere game kan zijn dat een achtbaanrit van explosies, valt het kwartje. Voor de pure Call of Duty-ervaring, mag je nog steeds uitwijken naar Modern Combat 4: Zero Hour. Voor een afwisselende actiegame met fraaie omgevingen en een goede besturing, ben je hier aan een goed adres.
Downloaden: Call of Duty: Strike Team (€5,99, universeel, iPhone 4S+, iPod touch 5th gen, iPad 2+, iOS 6.0+)

Week 36: First Touch Soccer

GU MA First Touch Soccer 2014 header iPadEen opsomming volstaat bijna al om First Touch Soccer 2014 te ‘verkopen’. Het voetbalspel is gratis te downloaden, beschikt over echte licenties en je kan ermee in de Nederlandse competitie ballen. Maar daarmee is het beste nog niet gezegd: het spelletje speelt ook nog eens heel aardig op iPhone en iPad. Met een moderne one touch-besturing of traditionele knoppen en een ‘analoge stick’ in beeld schiet, pass, ren en verdedig je en dat gaat alleraardigst. De actie kan soms wat sneller en schieten is lang niet altijd makkelijk, maar de nauwkeurigheid die vereist is voor passen en schieten zet een gevoel van controle en eigen input neer dat we nog niet eerder zagen bij een voetbalgame op een touchscreen. First Touch Soccer 2014 is van meet af aan ontworpen voor de iPhone en iPad – en dat merk je. Ook in opzet, waarin je standaard een managermodus speelt waarin je met een club moet voldoen aan een van bovenaf opgelegde doelstelling. Je bepaalt de selectie, de transfers, opstelling en tactiek, kan trainen en scouten en dompelt je zodoende echt onder in een team. Dat andere speltypes zoals een vriendschappelijke wedstrijd of toernooi een eenmalige in-app aankoop van 4,49 euro vergen is jammer, maar daar staat tegenover dat je First Touch Soccer 2014 gratis downloadt en zo voor nop een erg leuk voetbalspel op de iPhone of iPad hebt.
Downloaden: First Touch Soccer 2014 (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Week 37: Infinity Blade III

Infinity Blade III eindbaas draakInmiddels is het niet vernieuwend meer, vechten met vegen. Na de eerste twee Infinity Blades hebben superhelden, freemium-games en allerlei andere actiespellen het vechtsysteem letterlijk overgenomen en is het nieuwe er wel van af. Dat lijkt het grootste bezwaar tegen Infinity Blade III: het is alwéér vechten met vegen. Maar er is een verschil tussen de trendsetter en haar navolgers. Infinity Blade III vecht geweldig soepel. Het is een visueel spektakel waarin video’s en vechten naadloos op elkaar aansluiten en het is door het belang van pareren door in tegenovergestelde richting van je tegenstander te vegen, ook een stuk uitdagender dan in de concurrentie. Maar het is vooral de entourage in Infinity Blade III die zo goed is. Het slotstuk van de trilogie legt nog meer de nadruk op het verhaal dan de vorige delen en zet daardoor een nóg mooiere wereld neer, met een prikkelende verhaallijn en nu zelfs een blik op de toekomst. Er zijn nu twee vechtersbazen – naast Siris ook Isa – en maar liefst zeven werelden om te betreden en om in te knokken. Daarnaast heb je constant toegang tot dagelijkse uitdagingen en competitieve online missies en is er altijd wat te doen in het spel. Infinity Blade III is groter, mooier en beter. En garde.
Downloaden: Infinity Blade III (€5,99, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 6.0+)

Week 38: FIFA 14

FIFA 14 NL touchbesturing op iPadWat kan het snel gaan. Twee weken geleden riepen we First Touch Soccer 2014 nog uit tot Game van de Week. Het voetbalspel was immers voorzien van alle belangrijke licenties, een gratis managerspeltype en additionele speltypes als je bijbetaalde. En nu is hier FIFA 14. Een voetbalspel voorzien van belangrijke licenties, gratis managerspeltype, additionele speltypes tegen bijbetaling en gameplay dat gewoon op een hoger plan staat dan First Touch. Wat heet: als je kiest voor de tikbesturing is FIFA 14 toegankelijk en leuk voor nieuwe spelers, maar met de klassieke besturing met pook en actieknoppen op het scherm, kan je ongelooflijk de diepte in met het spel. Passes, dieptepasses, steekpasses, vooropgezette een-tweetjes, schuine voorzetten, strakke voorzetten, schoten met lobjes: zolang je aanvalt, zijn de besturingsmogelijkheden in FIFA 14 ongekend en laat de game de concurrentie ver achter zich. Tegelijk blijkt de Ultimate Team Modus die je als enige gratis kan spelen in FIFA 14, een klap op de vuurpijl. Het speltype waarin je een team moet maken van spelers, trainers en acties die je met spelkaarten krijgt toebedeeld, vormt een leuke uitdaging om een zo goed en vooral ook zo hecht mogelijk team te maken. Omdat de toernooien waar je met je team aan meedoet wedstrijden op verschillende spelniveau’s bevatten, is een wedstrijd de ene keer ook gewoon beduidend lastiger dan een andere keer – net echt. Dat het spel qua uiterlijk amper is veranderd ten opzichte van FIFA 13 en de menu’s hier en daar wat onlogisch in elkaar zitten, zien we graag door de vingers in deze prachtige touch-representatie van the beautiful game.
Downloaden: FIFA 14 (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2013, 11:28
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.