Telegram: WhatsApp-concurrent voor grote bestanden en groepen

WhatsApp's nieuwste concurrent heet Telegram Messenger; een Russische app die hoge snelheden, grote groepen en dataverzendingen belooft.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Telegram Messenger iPhone VK.comJe hebt wel even nodig om de verschillen tussen WhatsApp Messenger en het nieuwe Telegram Messenger te zien. Maar die zijn er wel. De nieuwe iPhone-app Telegram Messenger is afkomstig van de oprichter van VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland dat sterk op Facebook lijkt. Nu haakt Pavel Durov opnieuw in op een bekend uiterlijk, maar er zijn wat verschillen. Telegram heeft een wat ‘flatter’ uiterlijk dan WhatsApp en lijkt daardoor wat moderner, de app moet sneller zijn en de cijfers zijn indrukwekkend. Een groepsgeprek mag uit 100 deelnemers bestaan en je kan bestanden tot en met 1 gigabyte versturen.

Grote bestanden en groepen

WhatsApp maakte het onlangs nog mogelijk langere video’s te versturen, maar dat is nog wel even andere koek dan videobestanden van één gigabyte. Telegram zegt dat de grote bestanden en de hoge snelheid van de applicatie te realiseren zijn door steeds servers in de buurt op te zoeken. Daardoor kunnen bestanden snel overgebracht worden en zou er minieme tijd nodig zijn om berichten over te brengen.

Telegram geeft ook daadwerkelijk een snelle indruk: meteen nadat je aan de stipjes ziet dat je gepsrekspartner typt, zie je diens bericht verschijnen. Daar zit niet even een klein rustmoment tussen zoals in bijvoorbeeld WhatsApp of Google Hangouts – iets wat we voorheen nog niet eens als rustmoment opmerkten. Ook een locatie of afbeeldingen versturen gaat en voelt snel. Het is natuurlijk wel de vraag of de snelheid kan standhouden als er meer gebruikers op Telegram actief worden.

Telegram Messenger berichtenlijst Telegram Messenger chatten

Onduidelijk verdienmodel

Voordat je met Telegram aan de slag kan, vul je persoonsgegevens als je naam in en geef je je telefoonnummer op om een code toegestuurd te krijgen waarmee je toegang krijgt. Je telefoonnummer bepaalt dus je account. Daarna kan je echter nog niet meteen aan de slag. De app raadpleegt je adresboek om andere personen via iMessage of SMS uit te nodigen en pas als er één iemand op je uitnodiging ingaat, kan je de app gebruiken. Je staat dus best wat informatie af voordat je de app gebruikt en daarvoor kan je jezelf achter de oren krabben. De applicatie is namelijk geheel gratis te gebruiken en belooft dat het gratis blijft én dat je niet overvallen zal worden door advertenties. Tegelijk kan je wel ongelimiteerd grote bestanden versturen die in de cloud op de servers van Telegram (VK.com?) bewaard kunnen worden. We hebben de vraag uitstaan wat het verdienmodel van de app is.

Telegram selling point Telegram Messenger achtergronden

Niet meteen overstappen

Telegram Messenger loopt op de snelheid na niet over van de toegevoegde waarde ten opzichte van WhatsApp. De applicatie laat je als bijzonderheid alleen afbeeldingen direct vanaf het web versturen. Het gaat niet mee in concurrenten als WeChat, KIK Messenger of MessageMe met games spelen, tekeningen op elkaars foto’s, stickers of elkaar geluidsfragmenten versturen. Met de hoge instapdrempel erbij, is er voorlopig nog niet al teveel reden over te hollen van WhatsApp – dat bovendien wel een duidelijk verdienmodel heeft.

Downloaden: Telegram Messenger (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2014, 17:09
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen instant messaging, messageme, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.