Vernieuwde NOS Journaal-app krijgt zapfunctie voor smart-tv’s

NOS heeft een vernieuwde NOS Journaal-app uitgebracht met zapfunctie voor smart-tv's. Je kunt het journaal en andere uitzendingen via de televisie afspelen zonder dat je een Apple TV nodig hebt.

nos journaal nieuwe appDe NOS heeft vandaag een vernieuwde NOS Journaal-app uitgebracht, met een nieuwe zapfunctie. Dat wil zeggen: met de iPhone-app kun je nog makkelijker de laatste NOS-uitzendingen terugkijken op je smart-tv, zonder dat je een Apple TV of ander AirPlay-apparaat nodig hebt. Hieronder leggen we uit hoe het precies werkt. Het voordeel van deze oplossing is dat je niet meer met de afstandsbediening door tv-menu’s hoeft te bladeren om on-demand naar het journaal te kijken. Voorlopig werkt deze functie alleen in de NOS Journaal-app voor iOS. NOS vertelde iCulture dat de functie ook in de algemene NOS-app zal worden ingebouwd, als het zappen goed werkt en gebruikers enthousiast zijn.


De laatste versie van de NOS Journaal-app dateerde alweer van november vorig jaar en zag er qua uiterlijk totaal anders uit, zoals op de screenshots hieronder is te zien. Links de oude app in grijstinten, rechts de vernieuwde NOS Journaal-app met veel zwart en een compactere weergave van de items. De afspeelknop is veel kleiner geworden en er staat geen logo meer bij het programma:

nos journaal oud nos journaal lijst nieuw

Over de vernieuwde app zegt Lara Ankersmit, hoofd Nieuwe Media van de NOS:

Aanleiding voor dit experiment is dat steeds meer mensen een smartphone hebben en een tv die is aangesloten op het internet: een smart tv. De smartphone krijgt een steeds centralere rol in het dagelijks leven en wordt al lang niet meer alleen gebruikt om te bellen. Met deze nieuwe toepassing spelen we in op deze ontwikkeling.

Journaal kijken op je smart-tv

Heb je een smart-tv in huis, dan kun je met deze vernieuwde iPhone-app het journaal kijken op de televisie. Je hebt er geen Apple TV voor nodig. We probeerden het uit om te kijken hoe het precies werkt.

nos journaal smart tv

  1. Installeer de vernieuwde app en start deze op.
  2. Zorg dat de iPhone en de smart-tv op hetzelfde (vaste of draadloze) netwerk zijn aangemeld.
  3. Bij het opstarten van de app verschijnt na een paar seconden onderin beeld automatisch de melding ‘Smart TV gevonden’. Is de tv niet geschikt of niet aangemeld op het juiste netwerk, dan verschijnt er geen melding.
  4. Tap op de melding ‘Smart TV gevonden’ en kies jouw tv uit het lijstje. Bij het testen met een Samsung-tv zagen we alleen de algemene naam [TV], dus verwacht niet dat je het exacte typenummer te zien krijgt.
  5. Op het tv-scherm verschijnt nu een melding (zie foto hieronder). Pak de afstandsbediening van de tv en klik op OK. Je kunt de tv gewoon op een willekeurige tv-zender laten staan (je hoeft dus niet te schakelen naar HDMI of andere bronnen).
  6. Kies een Journaal-uitzending uit en klik op de Play-knop. Het tv-beeld gaat even op zwart en de gekozen Journaal-uitzending begint af te spelen.
  7. Uitgekeken? Je kunt de Journaal-uitzending tussentijds stoppen door op de pauzeknop te drukken of door de app ‘hard’ af te sluiten. Je gaat dan weer terug naar de normale tv-programmering.

nos journaal app tvkijken

nos journaal zapfunctieDe zapfunctie is gerealiseerd in samenwerking met ZappoTV. Er zitten nog wat meer nieuwe functies in deze vernieuwde NOS Journaal-app. Voortaan vind je in de app ook de uitzendingen van NOS Studio Sport, NOS op 3 en bovendien livestreams zoals Champions League voetbal, Journaal 24, Politiek 24 en Sport 24. Deze livestreams zijn om technische redenen alleen te zien op je smartphone, maar (nog) niet af te spelen op je smart-tv.

Als je uitzendingen via de tv wilt afspelen, dan heb je keuze uit afleveringen van het NOS Journaal, NOS Studio Sport en NOS op 3. Technisch gezien scant de app welke geschikte DLNA-apparaten met tv-functie er op het netwerk zijn aangesloten, dus eigenlijk is er nauwelijks sprake van magie. Maar als je afspelen met AirPlay via je Apple TV gewend bent, denk je misschien wel even: huh, leuk dat het werkt!

Downloaden: NOS Journaal (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 augustus 2013, 11:31
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp journaal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.