storm-weather-underground-icoon-groot

Review: Storm by Weather Underground, nieuwe app voor extreme weerssituaties

Storm by Weather Underground is een nieuwe Buienradar-achtige app, die je met notificaties waarschuwt voor regen, storm, hagel en ander noodweer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

storm-weather-underground-icoon-grootWeather Underground is een van de populairste apps voor het weerbericht. Het is bovendien een van de beste. Niet voor niets riepen we Weather Underground uit tot de beste weerapp in de iCulture Awards 2014. Ben vooral geïnteresseerd in storm en onweer, dan is er nu een gespecialiseerde app met de naam Storm by Weather Underground. Die bevat radarbeelden, waarmee je storm, onweer en ander extreem weer in de gaten kunt houden. De gratis app heeft maar één in-app aankoop: voor €1,99 krijg je een jaar lang geen reclamebanners te zien.

Storm: komt er een hoosbui aan?

Storm is vooral bedoeld voor extreme weerssituaties, waarbij je een notificatie krijgt als het weer omslaat of als er noodweer op komst is. In de app zie je vooral de huidige weersomstandigheden, met dagelijkse en wekelijkse weersvoorspellingen. Zodra je Storm hebt geïnstalleerd is het aan te raden om eerst de instellingen aan te passen, want alle eenheden staan standaard ‘fout’ ingesteld op graden Fahrenheit, mijlen en inches. Eén knopje ‘Metrisch’ was daarbij handiger geweest dan het omzetten van zeven schakelaars. Vervolgens stel je in wanneer je waarschuwingen wilt ontvangen, want dat is een van de belangrijkste functies van de app. Geef aan hoe groot de afstand moet zijn om een waarschuwing te ontvangen (bijvoorbeeld met een straal van 5, 10, 20, 30 of 40 km). Er zijn daarbij aparte instellingen voor neerslag (inclusief regen, hagel, sneeuw) en onweer.

storm-weather-underground-3 storm-weather-underground-4

Storm toont informatie per weerstation

Als je wilt kun je een specifieke locatie kiezen (bijvoorbeeld je woonplaats), maar de app kan je ook volgen. Dus ben je iemand die dagelijks heel Nederland doorkruist om klanten te bezoeken, dan kan het handig zijn om de ‘Follow Me Location’ in te schakelen. Vervolgens kun je gaan zitten wachten. Zeker op een dag als vandaag, als het op de meeste plaatsen zonnig en redelijk onbewolkt is, is er in Storm by Weather Underground niet zoveel te zien. Als je uitzoomt, zie je wel wat hevige regenval rondom Schotland. Zoom erop in of tik op de linkjes Past, Future en Single Site om gedetailleerdere info te zien. Het wachten is op een flinke storm.

Gelukkig bleek er in de Verenigde Staten wel wat meer onweer te vinden. Via Single Site kun je de radar opvragen van een bepaald weerstation. Op de kaart draait de lichtbundel rond, terwijl de informatie meteen wordt bijgewerkt. Best leuk, maar de echte verrassing bevindt zich rechtsonder op het scherm, onder een icoontje dat eruit ziet als een stapeltje papieren. Je komt terecht op een scherm waar je de kaartinstellingen kunt aanpassen: oftewel de verschillende lagen op de kaart. Wil je overstromingswaarschuwingen, tropische stormen, windstromen, weersfronten en aardbevingen zien, dan kun je die activeren op de kaart. Best leuk om mee te experimenteren, totdat je een kaart hebt die precies díe informatie biedt, die jij zoekt. Al moet je er wel een behoorlijke weerfanaat voor zijn.

storm-weather-underground-1 storm-weather-underground-1

Het sterke punt van Storm by Weather Underground is niet eens zozeer hoe de app eruit ziet (hoewel het qua bediening en overzichtelijkheid), maar het zijn vooral de geavanceerde weeralgoritmes waar Weather Underground mee wil gaan uitblinken. Ze berekenen bijvoorbeeld de sterkte van een storm en de potentiële onderdelen van de storm (zoals wind, hagel, lichtflitsen en tornado’s). Ook de richting en de snelheid en de steden die mogelijk op de route liggen, kan deze dienst berekenen en vervolgens bijna realtime tonen in de app.

Storm by Weather Underground beschikt ook over een widget voor het berichtencentrum, waarin je meteen de regen- en onweerwaarschuwingen kan zien. Vanuit de app deel je meteen alle waarnemingen met vrienden en familie, die mogelijk worden getroffen door het slechte weer. Dat kan via e-mail, sms, Facebook of Twitter.

Verschil met Weather Underground

Het grote verschil met de normale Weather Underground-app is dat die zich vooral richt op het bieden van een duidelijk dashboard met weerinformatie. Dat vind je in Storm by Weather Underground veel minder. In de Storm-app staan de kaartjes centraal, waardoor de app veel meer een alternatief voor Buienradar en de vele andere regenapps is.

Conclusie Storm by Weather Underground review

Storm by Weather Underground is een mooie aanvulling op de gewone Weather Underground-app.

Pluspunten

  • Mooie aanvulling op de beste weerapp van 2014
  • Widget voor snelle blik op dreigend noodweer
  • Notificaties en kaarten op diverse manieren instelbaar (met kaartlagen)

Minpunten

  • Extra app nodig, hadden ze dit niet in de normale Weather Underground-app kunnen stoppen?

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 februari 2015 om 12:09
Onderwerp
Categorie
Het weer

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.