Review: Is Paper de valkuil of toekomst van Facebook?

Paper van Facebook voor iPhone is een prachtige nieuwsapp. Daarnaast is het echter ook een soort uitzending gemist van het sociale netwerk.

Facebook Paper iPhone bewerkenFacebook heeft een huzarenstukje afgeleverd met Paper. Het sociale netwerk dat jaren geleden nog zo fel werd bekritiseerd om haar eigen iPhone-app, heeft nu een applicatie uitgebracht die vanaf het begin overtuigt. Paper wordt gepositioneerd als nieuwsapp, maar kan wel eens bepalend zijn voor de toekomst van heel Facebook. Want het is niet álleen een nieuwsapp. Het is ook een ideale manier om het sociale netwerk te volgen op een uitzending gemist-achtige manier. Is dat de killer feature van Paper, in een tijd dat tieners Facebook de rug toekeren in het buitenland?

Paper downloaden in Nederland en België
Paper is op dit moment niet te downloaden in de Nederlandse en Belgische App Store. Wel kan je de applicatie downloaden in de Amerikaanse App Store. Lees hier hoe je een Amerikaans iTunes-account aanmaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=IhrbT9O6kW8

Flipboard in het vizier

De introductie van Paper doet meteen denken aan de populaire nieuwsapp Flipboard. Door een heldere damesstem op weg geholpen, selecteer je de categorieën waarin je berichten wilt zien. Met een eenvoudige sleepbeweging voeg je categorieën toe die je niet meteen aan het sociale netwerk koppelt. De headlines van het nieuws, sportnieuws, tech, ideeën, kunst, maar ook Cute en humoristische berichten in LOL. Niet allemaal categorieën waar je Facebook snel mee zou associëren. Jij kiest de rubrieken en Facebook kiest de belangrijkste berichten erin. Aan de hand van een nu nog louter Amerikaanse redactie, maar Facebook heeft de omvang Paper wereldwijd aan te pakken. Daarmee kan Paper wel eens een dreun verkopen aan Flipboard, dat een fancy uiterlijk ook combineert met nieuws binnen je eigen favoriete categorieën. Die app teert vooral op algoritmes om je nieuws te presenteren. Niet een door een redactie geselecteerd verhaal over een onderwerp, maar vier keer een soortgelijk populair verhaal van verschillende sites.

Paper Facebook secties toevoegen Paper nieuws hoofdpagina iPhone

Op moment van schrijven is de nieuwsselectie zeker op het gebied van algemeen nieuws en sport eigenlijk te Amerikaans voor Nederlands of Belgisch gebruik. Dat is niet zo raar: de applicatie is momenteel alleen in de Verenigde Staten te downloaden. De hoeveelheid nieuwe berichten die je treft per categorie lijkt af te hangen van de grootte van het nieuws. De app zet de artikelen in ieder geval in volgorde van de redactie. Niet het nieuwste artikel vooraan, maar het artikel dat als laatst door die redactie is opgepikt. Dat geeft kansen voor langere artikelen, waar bijvoorbeeld Flipboard is geneigd de eerste populaire verhalen over een kwestie te kiezen. Paper is daardoor op dit moment ongeschikt om het allerlaatste nieuws te volgen, maar juist een goede app om in bij te lezen.

Betwistbare indeling

De gesproken instructies opvolgen is geen verplicht nummer om de applicatie te leren kennen. De horizontale oriëntatie van categorieën is uniek, maar werkt voortreffelijk om snel bij je favoriete categorieën te komen en tóch even snel het andere nieuws mee te pakken.

Er valt best bezwaar tegen de interface in te brengen. De onderkant van het beeld wordt ingenomen door berichten die je maar lastig koppensnelt. De letters zijn klein en het logo van de nieuwsbron is het voornaamste dat opvalt. Inhoudelijk is de berichtgeving ook die van Facebook in plaats die van het artikel zelf. Op Facebook zelf voelt een aankondiging voor een bericht logisch omdat je nog eens door moet drukken. Hier voelt het met de kop en foto van het bericht er direct onder als overbodig. Het ook zonder de aankondiging gekund.

Paper Facebook sociale timeline Facebook sociale timeline uitrekken

De interface is inhoudelijk sterk…

Maar nog meer dan wat de interface fout doet, doet de interface goed. Mike Matas – met een toch al niet te krappe portefeuille met de originele Google Maps voor iOS en de Nest-thermostaat, heeft een meesterwerk afgeleverd. Door horizontaal naar andere categorieën en oudere berichten te scrollen, krijg je een groot scala artikelen mee – of je nou wilt of niet. En je kan net zo lang doorscrollen binnen een categorie als je zelf wilt, maar hebt niet het idee dat je alleen nog maar oud nieuws oprakelt. Dat is een prestatie: scroll maar eens door in een NOS of NU. Je hebt altijd het gevoel in irrelevant ouder nieuws terecht te komen. Niet in Paper. Het nieuws verder naar achteren ís minder actueel en op het moment van testen soms zelfs al dagen oud. Maar het voelt veel minder zo. De gelijkwaardige presentatie van nieuwe en oude berichten maken het prettiger om even bij te lezen.

Paper link uitvouwen Paper reacties nieuwsbericht

… en speels

Dan zijn de animaties nog onbeschreven: het omhoog vegen van berichten om ze in volledig scherm te zien, het naar beneden vegen om een geopende link of een geopend bericht te sluiten. Paper is één van die zeldzame apps die écht leuk is om te bedienen. Dat was alweer even geleden: de laatste was Path. Waar je zelfs even mee blijft spelen als je niks te doen hebt in de app. Het vastpakken van de artikelen aan de onderkant en ze alle kanten op bewegen, vergroten en verkleinen omdat het simpelweg kan. Het openen van een artikel vanuit een link in een bericht, dat met een vouwanimatie gepaard gaat die je eveneens kan ‘vastpakken’. En dan is er de gimmick van het ‘rondkijken’ op foto’s in volledig scherm door de iPhone te kantelen. Tijd verdoen in Paper is leuk. De interface net zo speels als intuïtief. Het beste van twee werelden.

Paper Facebook bewerkingspagina Paper eigen profielpagina iPhone

De perfecte Facebook-app, maar wat is de toekomst?

Facebook Paper chatten chatheadPaper lijkt een nieuwe doelgroep aan te boren voor Facebook. De applicatie is niet alleen een nieuwsapp met ook goed scorende luchtige content, maar selecteert ook de belangrijkste berichten in je sociale netwerk. Nog voordat de nieuwssecties beginnen. De app biedt zelfs de basismogelijkheden als chatten (inclusief terugkeer van de chatheads), meldingen en nieuwe berichten schrijven. Paper is geen pure nieuwsapp, maar een ‘uitzending gemist’ voor als je niet meermaals per dag op Facebook kijkt. Maar worden daarmee alleen afvallige en minder fanatieke gebruikers aangetrokken tot de app?

Facebook moet ervoor waken dat Paper niet zó interessant is, dat het ook de standaard uitvalsbasis wordt van personen die nu nog veel actiever zijn op het sociale netwerk. Want hoewel Paper veel nieuws doet voor Facebook, minimaliseert de app de sociale berichtgeving. De app laadt nieuwe berichten bij als je de belangrijkste berichten uit je nieuwsfeed hebt gelezen, maar toont nog niet de veelzijdigheid aan berichten die in je normale nieuwsfeed staat. En zijn die sociale berichten niet hetgeen waar Facebook op leunt?

De komende updates van Paper moeten aanwijzen wat Facebooks richting is. Is het een gevaarlijk experiment om minder betrokken gebruikers (terug) te trekken naar het netwerk, maar waardoor je ook makkelijker afstand kan doen van de originele Facebook-nieuwsfeed? Of worden Facebook Pagina’s en Groepen toegevoegd en wordt dit de nieuwe totaalapp? Paper kan beide kanten op. De toekomst zal het uitwijzen.

Downloaden: Paper (gratis, alleen in Verenigde Staten, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2014, 14:13
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.