Pacemaker: maak eenvoudig eigen Spotify-mixes met gratis iPad-app

Pacemaker is de eerste DJ-app voor de iPad met Spotify-koppeling die je ook zonder DJ-ervaring kunt gebruiken. Maar je hebt wel een betaald Premium-account nodig.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Pacemaker voor iPadAls je in de App Store zoekt naar DJ-applicaties voor de iPad, dan vind je een groot aanbod van allerlei apps die min of meer hetzelfde doen, de een weliswaar wat uitgebreider dan de ander. De nieuwe iPad-applicatie Pacemaker kiest een eigen insteek: eenvoud én een uitgebreide bibliotheek waar je uit kunt putten. Het is namelijk de eerste en enige DJ-applicatie voor de iPad die je rechtstreeks met je Spotify-account kunt koppelen.


Pacemaker DevicePacemaker is geen onbekende in het DJ-circuit. In 2005 zag Jonas Norberg een gat in de markt voor een alternatief om geen zware koffers met apparatuur en vinyl-platen mee te hoeven nemen. Dit werd Pacemaker Device, een DJ-apparaat dat je eenvoudig meeneemt. Het apparaat is in 2006 op de markt gebracht, in een tijd dat digitale muziek aan een opmars bezig was. De Pacemaker Device won verschillende ontwerpprijzen, maar een echt succes is het nooit geworden. Naar schatting zijn er zo’n 50.000 exemplaren van verkocht.

Let op: om Pacemaker te kunnen gebruiken, heb je een Premium-account (€9,99 per maand) van Spotify nodig. Het werkt niet met de gratis streaming-varianten, die Spotify onlangs introduceerde.

De Pacemaker-app heeft een eenvoudige maar intuïtieve gebruikersinterface waar je ook zonder voorkennis van DJ’en prima mee uit de voeten kunt. Leuk voor een feestje bijvoorbeeld. De interface bestaat uit twee zogenoemde decks waar je de nummers inlaadt die je wilt mixen. Deze decks dienen ook als je volledige controlepaneel voor het aanpassen van bijvoorbeeld het tempo of het toevoegen van effecten. Zodra je een nummer selecteert, zijn ze te herkennen aan hun eigen kleur: blauw en rood. Als je een nummer selecteert, worden de frequenties geanalyseerd en zie je bovenin het scherm wat de snelheid van het nummer is, aangegeven in beats per minute.

Pacemaker voor iPad

Pacemaker biedt alle functionaliteit die je van een DJ-app mag verwachten. Je kunt traditioneel scratchen door je vinger over de deck te bewegen, net zoals je dat doet op een echt DJ-deck. Ook kun je je mixen van allerlei effecten voorzien, zoals meer of minder gain, of het opvoeren van bepaalde frequentiegebieden. Twee verschillende nummers kun je met de sync-knop eenvoudig synchroniseren, oftewel de snelheid van twee nummers op hetzelfde niveau brengen. Met de crossfader onderin laat je eenvoudig twee nummers in elkaar overlopen.

Pacemaker voor iPad

Mocht je nou geen inspiratie hebben, dan kun je zodra je je Spotify-account gekoppeld hebt, gebruikmaken van een van de twee afspeellijsten die Pacemaker automatisch voor je aanmaakt. Maar ook zonder Spotify-account is Pacemaker bruikbaar. De app kan dan ook gewoon je iTunes-bibliotheek uitlezen en je kunt zelfs mixen opnemen. Met Spotify-muziek kan dat niet, vermoedelijk vanwege de rechten. De app zelf is gratis, maar wie echt alles eruit wil halen heeft nog de mogelijkheid om extra effecten aan te schaffen, die €1,99 per stuk kosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit extra loopjes, een echo of een hoog-laagfilter. Voor €8,99 is het gehele pakket te verkrijgen.

Downloaden: Pacemaker (gratis, iPad, iOS 7.0+)

Afbeelding Pacemaker Device via pacemakerdevice.org

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2014, 12:43
Categorie Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.