Met Prism voor iPhone maak je eigen fotofilters

Prism voor iPhone laat je zelf fotofilters maken door aan een wiel met allerlei kleuren te draaien. Zo bewerk je foto's op je eigen manier.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

prismFilter-apps zijn er genoeg, maar echt onderscheidend zijn er maar een paar. Het relatief nieuwe Prism kan zich bij dat laatste rijtje voegen, want de applicatie pakt het bewerken van foto’s op een originele manier aan. Door fotografen met een kleurenwiel zelf filters te laten ontwerpen geeft de app gebruikers de macht in eigen handen. Door aan het wiel met kleuren te draaien kun je allerlei tinten uitproberen, om zo te kiezen welke filter het beste bij je foto past. Hierdoor kunnen gebruikers nooit zomaar gedachteloos een kant-en-klare laag over hun foto’s leggen, maar worden ze gedwongen om na te denken over het effect en de sfeer die ze met hun foto’s willen oproepen.


Het prismawiel in de app functioneert ook als methode om een foto uit te kiezen. Door er rustig met je vinger aan te draaien blader je door de foto’s in je filmrol. Als je de juiste foto hebt gevonden tik je tweemaal op de foto om het wiel met kleuren op te vragen. Dit wiel bestaat uit twee onderdelen, kleurvlakken en een van kleur verlopende ring daar omheen. Door op verschillende plaatsen in de twee ringen te tikken combineer je filters met bepaalde kleurtinten. Aangezien het kleurverloop op het eerste gezicht niet zo gedetailleerd is kun je ook op de buitenste ring tikken. Daarna wordt de ring groter en zie je de verschillen een stuk beter.

wiel prism 2wiel prism detail 2

Uiteindelijk kun je door intuïtief tikken een heleboel verschillende filters tevoorschijn toveren, volgens de ontwikkelaars zelfs zo’n 128. Er zijn geen aparte knoppen voor het aanpassen van de belichting of het contrast, maar je kunt die resultaten wel bereiken door met de twee wielen aan de gang te gaan. Klinkt omslachtig misschien, maar op de een of andere manier lijkt het wel te werken. Met simpelweg uitproberen weet je vaak toch de juiste nuances te vinden. Erg handig: door op het buitenste pijltje te tikken krijg je de originele foto en jouw bewerkte versie onder elkaar te zien. Zo kun je makkelijk bepalen of je klaar bent, weer iets terug wil naar het origineel, of juist wat meer risico moet nemen met de kleurstellingen.

Toch zijn er ook wat dingen op Prism aan te merken. Zo is het natuurlijk altijd prettig als een app wat nieuws doet, maar was enige hulp of een tutorial voor gebruikers wel op zijn plaats geweest. Nu worden mensen die veelal gewend zijn om hun filters voorgekauwd te krijgen nog een beetje in het diepe gegooid. Ook het delen naar Facebook of Twitter verloopt niet altijd even soepel. Zo af en toe verschijnt er een letter T of F in de prisma in het midden, die gebruikers uitnodigt om creaties te delen. Een deelfunctie op die manier verstoppen is op zichzelf al onhandig, maar dan werkt het het delen ook nog eens niet goed. Hopelijk kijken de ontwikkelaars hier nog eens kritisch naar en voegen ze binnenkort een tutorial toe. Dan zou het zomaar eens kunnen dat Prism in het rijtje van onderscheidende filter-apps een blijvertje is.

Downloaden: Prism (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.