Notenlezen en pagina’s omslaan: met unrealBook iPad-app voor muzikanten kan het

Met unrealBook kun je muziekbladen, partituren en bladmuziek opslaan in PDF-formaat op de iPad en met je voet pagina's omslaan.

irig-blueboardStel je bent muzikant en je wilt de bladmuziek graag op je iPad bekijken. Papier is immers zo 2009. Als je speelt, wil je handsfree de bladzijden omslaan, zonder dat je op het scherm hoeft te swipen. Dat kan! De app unrealBook heeft vanaf nu ondersteuning voor voetbediening met de iRig BlueBoard. Het is voorzover bekend de eerste keer dat de iRig BlueBoard wordt gebruikt voor het omslaan van pagina’s bladmuziek. De voetpedalen zijn normaal vooral bedoeld om instellingen van muziekapps aan te passen, zonder door de instellingen te hoeven bladeren. Daar heb je immers geen tijd voor als je een instrument bespeelt..

unrealbook-2Muzikant Aron Nelson maakte de app unrealBook al in 2010, het jaar waarin de iPad werd geïntroduceerd. Zijn idee was om een app te maken, waarmee je je hele collectie muzieknummers en bladmuziek in PDF-formaat kunt meenemen. Dat is handig: nooit meer een pagina kwijt en je hebt ook geen lampje nodig om de pagina’s te kunnen lezen. Het scherm van de iPad zelf geeft immers voldoende licht. Ondertussen is unrealBook uitgegroeid tot een goed gewaardeerde app met een waardering van 4,5 sterren in de App Store.

Eigenlijk is unrealBook een PDF-lezer, maar er zitten specifieke functies in die het makkelijk maken voor muzikanten. Je kunt de nummers in alfabetische volgorde zetten of op een eigen manier sorteren, zodat je ze sneller terug kunt vinden. Je kunt bookmarks instellen om snel een PDF terug te vinden. Ook kun je overzichtelijke setlijsten maken, zodat je tijdens een optreden niet hoeft te bladeren. Ook handig: je kunt een ‘hotspot’ op een pagina zetten. Dit is een markering op een pagina waarmee je snel naar een andere pagina kunt springen. Dat is handig als je bijvoorbeeld moet terugspringen naar een refrein. Ondersteuning voor Dropbox zorgt ervoor dat je alle bladmuziek makkelijk kunt importeren. En er zit een tekenfunctie in, zodat je met verschillend gekleurde pennen notities kunt maken op de bladmuziek, zonder de partituur zelf te bekladden.

unrealbook-1Nelson heeft nog meer handigheden bedacht. Zo kun je één tablet aanwijzen als hoofd-iPad en koppel je er andere iPads aan via Bluetooth of Wi-Fi. Sla je een bladzijde om op de hoofd-iPad, dan gebeurt dat ook op alle gekoppelde iPads. De dirigent zou op die manier de bladmuziek voor het hele orkest of de hele band kunnen regelen (als ze dat willen). Je kunt natuurlijk ook repetities opnemen en snel extra muziek toevoegen door een foto te maken van bladmuziek.

Wil je de app handsfree bedienen, dan kan dat nu dus met de iRig BlueBoard van IK Multimedia (momenteel afgeprijsd naar €78). De AirTurn (ook een draadloos voetpedaal) werd al langer ondersteund.

Downloaden: unrealBook (€5,49, iPad, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 maart 2014, 16:40
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.