Google News-app

Review: vernieuwde Google News-app kan mij nog niet boeien

Google heeft een vernieuwde Google News-app uitgebracht, die met kunstmatige intelligentie bepaalt over welke onderwerpen jij wilt lezen. De app is ook in Nederland te gebruiken. Wij hebben de app de afgelopen uren getest en zijn nog niet helemaal overtuigd.

Werd jij vanochtend wakker met een papieren krantje of greepje naar Blendle Audio? Of bladerde je naar de website van je favoriete krant? Er is nu nog een extra optie, namelijk kijken wat de Google News-app je vandaag te bieden heeft. Het begint veelbelovend bij het openen van de app: ‘Het overzicht van Gonny’. Maar daarna kreeg ik vooral dingen te zien die ándere mensen leuk vinden en die niet echt aansluiten op mijn interesses. Gedoe over een onwel geworden Transavia-passagier, de tennisprestaties van Kiki Bertens, ongelukjes met auto’s, vliegtuigen en veerponten, de eerste e-sportbar, een PSV-masseur en ‘nieuws’ over het tv-landschap. Gelukkig geen steekpartijen en ranzige verhalen waar de Apple’s nieuwswidget ons aanvankelijk mee bestookte, maar wat Google News voorschotelt zijn óók allemaal onderwerpen waar ik niet over wil lezen.

Nou kan het in het huidige fake news-tijdperk best verfrissend zijn om eens een ander geluid te horen dan je normaal gewend bent, maar ik heb niet het idee dat ik mijn blik op de wereld verbreed wordt door te lezen over een piloot van Sichuan Airlines die deels uit een vliegtuig is gezogen, een discussie of de talkshow M wel of niet op DWDD lijkt en wat Marcel van Roosmalen van RTL Late Night vindt. Gaap! Ik dacht dat Google me kende.

Vernieuwde Google News-app

De vernieuwde Google News-app werd al aangekondigd op Google’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie en was één van de vijf belangrijke ontwikkelingen die ook voor iPhone-gebruikers interessant kan zijn. Het positieve is dat Google z’n belofte meteen waarmaakt: de app komt al binnen een paar dagen beschikbaar en het gaat niet zoals bij Apple, waar we drie jaar na de aankondiging nog steeds op Apple News zitten te wachten.

Google News artikel lezen

Het is volgens Google de grootste update sinds de app beschikbaar kwam. De app toont inhoud gebaseerd jouw interesses en leeshistorie. Het kan dus elk moment van de dag anders zijn, al zag ik weinig verschil tussen de inhoud gisteravond en vanochtend. Nog steeds die Marcel van Roosmalen en talkshow M. Deze keer aangevuld met een politiek Geen Stijl-bericht dat ik nooit zou lezen. Onder het knopje Nieuwskoppen vind je algemeen nieuws, met aparte secties voor Nederland, Wereld, Zakelijk en meer. Het zou handig zijn als je dat kunt aanpassen, want misschien wil ik helemaal geen zakelijk nieuws lezen.

Google News iCulture

Je kunt een artikel lezen in de app en vervolgens delen met anderen. Heb je de bijbehorende app geïnstalleerd (zoals die van iCulture), dan kun je het artikel verder lezen in de betreffende app. Op de pagina Favorieten kun je kiezen welke onderwerpen je interessant vindt. Het onderdeel Nieuwsbronnen leek me interessant, waarbij NRC, Computer Idee (huh?), Autoweek (huh?), BNR (huh?), NU.nl en Styletoday (huh?) voor mij al waren aangevinkt. Op NRC en NU.nl na zijn het websites die ik nooit bezoek en waar ik ook niets te zoeken heb. Op het tabblad Kiosk kun je bladeren naar onderwerpen op basis van bron of onderwerp. Ook nu weer kreeg ik NRC en Computer Idee voorgeschoteld, nu aangevuld met Androidworld BE, Sporza.be en Flair België. Intelligent nieuws? Ik heb nog moeite om mijn weg te vinden in deze app.

Google News onderwerpen

Score

6.5

Google News

Google News

Voordelen +

  • Verbetering ten opzichte van eerdere app

Nadelen

  • Weinig aanpassingsmogelijkheden
  • Nieuws sluit niet aan op interesses

Conclusie Google News

De vernieuwde Google News-app is een goed idee om het nieuws wat meer aan te passen aan je persoonlijke interesses en voorkeuren. Ik merkte voor mezelf nog niet dat het echt werkte: de onderwerpen sluiten niet aan bij mijn interesses en het zijn ook geen items waar ik iets nieuws van opsteek. Mijn eerste bezwaar is dat er te weinig mogelijkheden zijn om de app aan te passen aan je interesses: je kunt wel een onderwerp of bron invoeren, maar dan komt de app met een lijstje waar je uit mag kiezen. Bij iCulture kan ik bijvoorbeeld ervoor kiezen om ‘iPad 3′, ‘Facebook’ en ‘Pac-Man’ te volgen qua onderwerpen, maar dat is niet wat ik zoek.

Mijn tweede bezwaar is dat de app niet aansluit bij mijn interesses en ook geen moeite doet om ook maar een beetje interessant te zijn. Ik luister dagelijks naar Blendle Audio en kijk elke dag weer uit naar de nieuwe aflevering die om 7:00 uur ‘s ochtends voor me klaarstaat. De ene keer gaat het om Kim Jong-il-imitatoren, de andere keer over het lastige werk van Facebook-moderators. Allemaal onderwerpen die ik op voorhand niet zo snel zou lezen, maar waar ik wel iets van opsteek. Misschien omdat echte mensen de selectie maken. Bij Google News heb ik die neiging niet. Vervelend dat een passagier onwel werd in een Transavia-vliegtuig, maar ik hoef niet zo nodig te weten hoe het zit. Misschien deel ik nog niet genoeg met Google en heeft Google News wat tijd nodig om mij beter te leren kennen…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2018, 8:21
Categorie Nieuws
Onderwerpen google, nieuws
Software iOS
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.