Google brengt aparte iOS-apps uit voor documenten en spreadsheets

Google Documenten is er nu als aparte app voor Google Docs op iPhone en iPad. De applicatie is merkwaardig genoeg hetzelfde als Google Drive.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Google Documenten iPhone iPadGoogle verstevigt de concurrentie met Apple iWork en Microsoft Office. In de applicatie voor cloudopslag Google Drive was het al langer mogelijk documenten te bewerken op de iPhone en iPad, maar nu heeft Google ook aparte apps uitgebracht voor schrijven en spreadsheets. Google Documenten is het antwoord op Microsoft Word en Pages, Google Spreadsheets neemt het op tegen Microsoft Excel en Numbers. Je kan je wel afvragen wat de reden achter de releases is.

Uitgeklede versies

Google Spreadsheets iPad screenshotBeide applicaties zijn namelijk uitgekleide versies van Google Drive op iPhone en iPad. De menustructuur is hetzelfde: je ziet de documenten in je Google Drive cloudopslag onder elkaar staan of bekijkt ze in een postzegelweergave waarin je al een voorproefje van het document krijgt. Met de plus maak je een nieuw document aan, maar waar je in de Google Drive app zelf kan kiezen voor een nieuw document of spreadsheet, kan je in de nieuwe applicaties alleen het document uit de titel van de app beginnen. Geen spreadsheets dus in Google Documenten, geen tekstbestanden in Google Spreadsheets.

De apps hebben dezelfde eigenschappen als Google Drive. Je kan met meerdere personen tegelijk werken aan hetzelfde document, notities maken bij andermans werk en documenten meteen opslaan in Google Drive. Er is één toevoeging: voortaan kan je ook documenten zonder internetverbinding maken. Qua functionaliteit laten de apps concurrenten voor zich: iWork en Microsoft Office zijn veelzijdiger met het invoegen en bewerken van elementen en bieden ook qua tekstopmaak meer opties dan het standaardarsenaal bewerkingen (lettergrootte, lettertype, kleur en achtergrondkleur) van Googles apps. Documenten die je op de desktop hebt gemaakt en vol zitten met vormen en zijn voorzien van complexe tekstuitlijning, laten zich over het algemeen wel makkelijk bedienen en bijgewerkt worden op de iPhone en iPad.

Vindbaarheid in de App Store

Google Documenten bewerkenDe apps lijken dus vooral in het leven geroepen voor de zichtbaarheid in de App Store. De applicaties zullen wellicht beter zichtbaar worden voor mensen die zoeken op documenten, spreadsheets, docs of Excel dan Google Drive tot nu toe doet. Als je die applicatie al hebt, lijkt er vooralsnog geen reden om de nieuwe apps te downloaden.

Google’s aanpak omtrent documentenapps op de iPhone en iPad wordt niet duidelijker door de toevoeging van de twee nieuwe apps. Naast cloudopslag Google Drive kan je óók nog teksten en spreadsheets maken en bewerken in QuickOffice, dat eerder al door de zoekgigant werd overgenomen.

Downloaden: Google Documenten (gratis, universeel, iOS 7.0+)
Downloaden: Google Spreadsheets (gratis, universeel, iOS 7.0+)
Eerder al verkrijgbaar: Google Drive (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2014, 15:50
Categorie Productiviteit
Onderwerpen google, google documenten, google drive, iwork, office

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.