E-Nummers: iPhone-app toont ongezonde voedingsadditieven

De iPhone-app E-Nummers laat zien welke voedingsadditieven gezond of ongezond zijn. Je krijgt gratis informatie over alle kleurstoffen.

E-Nummers nieuwe iPhone-app headerTussen de bekende ingrediënten van een product staan er haast onvermijdelijk enkele die je níet begrijpt: e-nummers. E-Nummers is alweer de vijfde iPhone-app die zich speciaal toelegt op het verstrekken van informatie over deze nummers. Je kan hem gratis downloaden, maar dan laat hij enkel de e-nummers van kleurstoffen zien. Voor 1,79 euro krijg je een overzicht van alle nummers. Daarmee is E-Nummers op de iPhone concurrerend geprijsd.

De hooggewaardeerde en door ons gerecenseerde app E-nummers (zonder grote N!) kost 2,69 euro, E-nummers (Levensmiddelenadditieven) krijgt eveneens hoge waarderingen en kost 1,79 euro. Er zijn ook twee gratis varianten, maar die worden beticht van wel heel weinig resultaten (E-Lite) of ronduit onjuiste informatie weergeven (ENummers). Het nieuwe E-Nummers laat zonder betaling meer nummers zien dan E-Lite: het zet in ieder geval alle kleurstoffen op een rij. Als je meer wilt zien, kan je daarna nog besluiten de volledige database te kopen.

E-Nummers gebruikt een lijst waarin je de nummers onder elkaar ziet. Aan de kleur van de balk erachter zie je of het nummer ‘goed ‘ of ‘slecht’ is. Een groen nummer is gezond, oranje geeft aan dat je de stof in matige (maar verder niet uitgelegde) hoeveelheden kan nuttigen en rood geeft aan dat een stof ongezond is. Grijs geeft nummers te zien die niet meer toegestaan zijn. Bij elk nummer lees je over de herkomst, eigenschappen en gebruik. Met een balk bovenin kan je meteen zoeken. Dat gaat standaard handig met het numerieke toetsenbord van de iPhone, maar je kan eventueel kiezen voor een toetsenbord om op naam te zoeken.

E-Nummers iPhone overzicht E-Nummers E102 beschrijving

De informatie in E-Nummers staat beknopt opgeschreven – in hooguit vier zinnen onder de kopjes herkomst, eigenschappen en gebruik. De informatie is afkomstig van food-info.nl, Wikipedia en Medica Natura. Ontwikkelaar Van Stam ICT belooft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en de database regelmatig bij te werken.

De nieuweling in het genre is meteen de beste gratis app die je voor E-Nummers kan downloaden. Voordat je echter 1,79 euro in de app uitgeeft aan de volledige versie, raden we je aan ook te kijken naar E-nummers (Levensmiddelenadditieven). Die applicatie geeft ook nog cijfergradaties aan de kleuren groen, oranje en zwart en laat daarmee nog gedetailleerder zien of je een stof moet willen nemen. Bovendien oogt de app moderner en kan je verschillende indicatoren inschakelen voor allergieën en geloofsovertuiging.

Downloaden: E-Nummers (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Ook genoemd: E-nummers (levensmiddelenadditieven)
(€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 januari 2013, 20:30
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerpen e-nummers, gezondheid, planeten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.