Review: Bamboo Stylus van Wacom, schrijfpen voor je iPad

Review van de Bamboo Stylus van Wacom, een schrijfpen voor je iPad. Deze pen heeft een rubber punt, waarmee je iPad-apps kunt bedienen, zonder dat het scherm vies wordt.

bamboo-ipad-1Wacom is bekend van de tekentablets. De iPad lijkt dan ook een gemene bedreiging voor deze fabrikant: er zijn al apps waarmee je je iPhone of iPad kunt gebruiken als uitbreiding van Photoshop of als tekentablet. Toch ziet Wacom wel business in de iPad: ze hebben een speciale stift uitgebracht waarmee je het touchscreen van de iPad kunt bedienen. De Bamboo Stylus hebben we eerder op iPadclub ook al eens aangekondigd, maar nu is het zover dat we er eentje konden testen.


Deze Bamboo Stylus is trouwens een mooie aanvulling op Bamboo Paper, een app die we gisteren bespraken.

De Bamboo Stylus is gemaakt van zilver- en zwartgekleurd metaal, met een clip aan de bovenzijde en een rubberen schrijfpunt aan de andere kant. In de verpakking vind je alleen de pen en een nogal uitgebreide handleiding in meerdere talen. Daarin staat onder andere dat je de pen bij een relatieve luchtvochtigheid van 30 tot 80 procent moet gebruiken en allerlei andere ‘leuke’ wetenswaardigheden. Je moet bijvoorbeeld niet met het metalen gedeelte van de pen op het iPad-scherm slaan, want dan kan het scherm kapotgaan. Logisch.

bamboo stylusDe pen heeft een diameter van 9 mm en een lengte van 120,8 mm. Hij ligt lekker in de hand, zoals een normale metalen ballpen. Met de clip kun je de pen vastmaken aan je borstzakje of een vakje in je tas, maar niet aan de iPad zelf. Vandaar dat ik wel iets zag in de Magnus, een nieuw type stylus die magnetisch en aan één kant is afgeplat, zodat je deze aan de iPad kunt kleven. Helaas heeft dat project nog steeds niet genoeg geld om in productie te gaan, dus zullen we het voorlopig zonder vergelijkingsmateriaal moeten doen. De Wacom-stylus heeft een penpunt die vergelijkbaar is met de Just Mobile AluPen, die iets goedkoper is om aan te schaffen en er door zijn potlooduiterlijk iets grappiger uitziet. Bij de Bamboo Stylus gaat het om een serieus en zakelijk uitziende pen, met een rubber dopje om mee te schrijven.

bamboo-ipad-2

De penpunt is niet hard, maar bestaat eigenlijk uit een rubber vliesje, die je platdrukt wanneer je de stylus harder op het scherm drukt. Daardoor is de Bamboo Stylus minder geschikt voor het subtiele werk: je kunt wel apps bedienen, het toetsenbord aantikken of grove schetsen maken, maar zoek je een pen waarmee je fijn handschrift of tekenwerk kunt maken, dan is deze stylus iets te grof. Wat de duurzaamheid betreft hoef je je om de pen zelf niet veel zorgen te maken. De penpunt is iets anders: dit is geen onverslijtbare rubberbol, maar een dun laagje materiaal dat na langdurig gebruik misschien niet meer zo soepel is. Helaas vermeldt de handleiding wel allerlei voorzorgen en andere nuttige info, maar over de garantie lees je niets. Op de website van Wacom is te lezen, dat deze stylus behalve voor de iPhone 4 en ipad ook voor de Samsung Galaxy Tab geschikt is – maar alleen voor navigatiedoeleinden. Voor de Motorola Xoom is ‘ie niet geschikt. Je zou denken dat een dergelijke stylus op alle capacitieve touchscreens werkt.

bamboo-verpakking

Conclusie

De Bamboo Stylus is een zakelijk uitgevoerde stylus waarmee je je iPad makkelijker kunt bedienen. De stylus is vooral handig voor mensen die dikke vingers hebben en daardoor moeite hebben om de juiste iconen en toetsenbordknoppen te raken. Voor het schrijven met je eigen handschrift en het maken van tekeningen is de Bamboo Stylus ook geschikt, met als voordeel dat het natuurlijker en minder vermoeiend is dan met je vingertoppen tekenen. Bovendien blijft je scherm beter schoon, als je een dergelijke stylus gebruikt. Minpunt van deze uitvoering, is dat de penpunt nogal dik is (en dikker wordt wanneer je harder drukt). Voor het fijnere werk is de Bamboo Stylus daarom niet geschikt. Zoek je alternatieven, dan kun je terecht bij de al genoemde Just Mobile AluPen (€25) of de styluspennen van Ten One (€20).

Info: Bamboo Stylus

  • Fabrikant: Wacom
  • Product: Bamboo Stylus
  • Te koop via: Diverse winkels
  • Prijs: €29,90
  • Lengte: 120,8 mm
  • Diameter: 9 mm
  • Gewicht: 18,9 gram
  • Cijfer: 7,5

Lees de 11 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »