De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van redacteur Elger van der Wel

Redacteur Elger van der Wel kiest zijn favoriete iPhone-apps van 2011. Met daarin niet alleen populaire apps als Tweetbot en Instagram, maar ook de gimmick van het jaar, volgens hem.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Best of 2011Tijdens de feestdagen blikken we op iPhoneclub terug op de beste apps van het afgelopen jaar. Onze redacteuren en moderators vertellen welke apps favoriet zijn en welke apps ze dagelijks gebruiken. Vandaag het lijstje van Elger van der Wel. Hij schrijft sinds het voorjaar van 2010 als freelancer bij iPhoneclub.

Het was lastig om niet met hetzelfde lijstje aan te komen als veel collega’s of met vijf apps de proppen te komen die toch iedereen al gebruikte. Dus ik heb een aantal classics afgewisseld met de app die in mijn ogen de gimmick van het jaar is en een dienst waar ik al maanden aan verslaafd ben. Al met al is het een gevarieerd lijstje geworden, al zeg ik het zelf.

Songify

De leukste gimmick voor de iPhone van dit jaar was in mijn ogen Songify. De app waarbij je een tekst inspreekt en er vervolgens een liedje van wordt gemaakt met behulp van autotune, een beat naar keuze en een algoritme dat zinnen probeert los te koppelen. Het is geen app die ik nog vaak gebruik, maar toen hij uit kwam was ik lyrisch. Zo slim bedacht en goed uitgevoerd, dat ik hem wilde opnemen in dit jaarlijstje. Al blijft het natuurlijk een heerlijk nutteloze app.

SongifySongify
Categorie: Muziek
Prijs: gratis

Roamler

Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn: ik ben fan van Roamler. Met deze app krijg je opdrachten die je uit moet voeren voor geld en/of xp (punten). Deze opdrachten zijn soms gebonden aan een locatie, soms moet je op zoek naar iets en soms moet je gewoon thuis iets doen. Deels zijn ze uitgezet in opdracht van bedrijven, waardoor je bijvoorbeeld naar een winkel moet om iets te controleren, maar ook regelmatig krijg je de opdracht om iets creatiefs te doen of om iets op te zoeken, waardoor je plots met een andere blik over straat loopt. De combinatie van de verschillende opdrachten en het spelelement (er zijn ranglijsten op basis van xp en je kunt in hogere levels komen als je veel xp hebt) zijn verslavend. En dan is dat geld vooral leuk meegenomen. Eén kritiekpuntje is er wel: Roamler werkt al sinds de lancering dit voorjaar met invites. Er komen wel steeds meer gebruikers, maar nog steeds is de app niet opengegooid. Aan de andere kant zou een hele grote gebruiksgroep er voor zorgen dat opdrachten wel erg snel weg zijn en dat is ook weer jammer. Dat punt blijft lastig, maar ondanks dat is Roamler één van favoriete apps van het jaar.

RoamlerRoamler
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Instagram

De grote classic in mijn lijst. Vorig jaar al een groot succes, maar dit jaar is er weer veel aan veranderd. De combinatie van de filters, de deelmogelijkheden op sociale netwerken en de interne community zorgen ervoor dat ik geen andere foto-app meer wil. Niet alle veranderingen dit jaar waren positief; zo is de tilt-shift functie wat beperkt en zijn sommige filters wat minder extreem geworden. Overall heeft de app een hele goede interface gekregen (met live filtermogelijkheid tijdens het fotograferen!) en een paar hele goede nieuwe filters. Hij mocht gewoon niet ontbreken op mijn lijst.

InstagramInstagram
Categorie: Foto & video
Prijs: gratis

Facebook

Eindelijk heeft Facebook zijn oude iPhone-app dit jaar eens een update gegeven. De nieuwe interface is makkelijker en biedt eindelijk een complete gebruikservaring zoals je die ook in de browser op je computer hebt. Zelfs de nieuwe profielpagina, de timeline, is zichtbaar in de app. Ik heb veel bewondering voor hoe al die functionaliteit op een slimme manier in de interface is gestopt, zodat je vrij snel door hebt hoe je overal bij komt en alle acties kunt uitvoeren. Een klein kritiekpuntje: eigenlijk had dit stukje al in 2010 in een lijstje moeten staan, want Facebook was – op zijn zachtst gezegd – rijkelijk laat met zijn vernieuwing.

FacebookFacebook
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Tweetbot

Tot de laatste update van de officiële Twitter-app een paar weken geleden, gebruikte ik Tweetbot nog niet. De Twitter-app werkte zoals ik wilde en ik miste niets, dus ik zag geen reden om Tweetbot te kopen. Toen ik na de laatste update van Twitter for iPhone bepaalde functies en oplossingen binnen de app erg storend vond, stapte ik over op Tweetbot. En daar heb ik geen moment spijt van. Er past nog meer op mijn scherm, kan meer instellen naar mijn eigen wens en dankzij een paar handige gestures is hij ook nog eens heel snel te bedienen. Het wordt lastig voor andere ontwikkelaars om met een nog beter Twitter-app op de proppen te komen.

TweetbotTweetbot
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: €2,39

Eerdere artikelen in deze serie vind je hier: De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2011, 18:39
Categorie Uncategorized
Onderwerpen apps, facebook, instagram, muziek, roaming, top 50, tweetbot

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.