De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van hoofdredacteur Gonny

Hoeveel apps er in 2011 aan me voorbij zijn gegaan, weet ik niet maar het moeten er duizenden zijn geweest. Op mijn iPhone heb ik nog 20 mapjes staan met apps die ik nog moet uitzoeken. Mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Mensen vragen wel eens: “Gebruik je die apps nou allemaal?” Nee, natuurlijk niet. […]

Best of 2011Hoeveel apps er in 2011 aan me voorbij zijn gegaan, weet ik niet maar het moeten er duizenden zijn geweest. Op mijn iPhone heb ik nog 20 mapjes staan met apps die ik nog moet uitzoeken. Mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Mensen vragen wel eens: “Gebruik je die apps nou allemaal?” Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel handig als iemand me vraagt “wat dat Path nou eigenlijk voorstelt”, dat ik het even kan laten zien. Hoort bij mijn rol. Uiteindelijk zijn er maar een stuk of 10 tot 15 apps die ik meermaals per dag opstart. Naast de hieronder genoemde zijn dat Muziek, Skype, Yammer, iPc, Foursquare, Up, WhatsApp en natuurlijk de standaardapps Mail, Safari, Klok enzovoort. Maar het ging bij dit lijstje om mijn favorieten: apps die in 2011 nieuw zijn of een grote update hebben gekregen én die ik graag gebruik. Dan blijven er maar 5 (of eigenlijk 6) over. Je leest ze hieronder.

Evernote

Takenlijstjes zijn leuk, maar er zijn honderden dingen die je wilt onthouden waar niet direct een taak aan vastzit. Evernote is gewoon ideaal: je maakt een foto, zet er een tekstje bij en hebt daarna overal, vanaf elk platform toegang tot je informatie. Door met mappen en tags te werken kun je later weer alles snel terugvinden. Ik maak overal foto’s van, bijvoorbeeld als ik in een café door een tijdschrift blader en iets zie waar ik later thuis nog eens naar wil kijken. Alles synchroniseert automatisch, het is een van de meest nuttige apps die ik me kan voorstellen. Dit was voor mij dé reden om ooit een smartphone te kopen: een apparaat waarmee je alles bij de hand hebt, alles kunt vastleggen en alles weer snel kunt terugvinden. De nieuwe apps die Evernote laatst heeft uitgebracht, zoals Evernote Food en Skitch, vind ik ook leuk maar het zijn geen apps die ik dagelijks opstart. Evernote zelf wel. De app is natuurlijk niet uit 2011, maar kreeg in 2011 wel een volledige make-over en later kwamen er ook nog extra functies bij zoals gedeelde notebooks en rich text-ondersteuning.

EvernoteEvernote
Categorie: Productiviteit
Prijs: Gratis

Spotify/Sonos

Ik weet niet goed welke van de twee ik hier moet kiezen: Spotify of Sonos. Ik gebruik beide apps namelijk intensief en ze zijn nauw met elkaar verbonden. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik een ramp met muziek ben. Ik heb geen nette muziekcollectie die in de loop van de jaren met zorg is samengesteld. In plaats daarvan is mijn iTunes-muziekbibliotheek een chaos, met audioboeken, albums zonder hoezen, artiestennamen met spelfouten en verzamelelpees waarvan ik geen idee heb waar ze ooit vandaan kwamen (“Best of Salsa”, really?). De lancering van Spotify was daarom een uitkomst: weg met die troep! Als ik hoor of lees over een nieuwe band die het helemaal gaat maken, dan heb ik die binnen een paar seconden opgezocht op Spotify, waar alle eventuele eerdere albums ook te vinden zijn. De Sonos-app is daarbij een onmisbaar tweede hulpmiddel voor als ik thuis of op kantoor ben, want de muziek moet natuurlijk ook nog ergens op worden afgespeeld. De Sonos-app heeft integratie met Spotify: je kunt een album opzoeken en vanaf je iPhone of iPad meteen opdracht geven om af te spelen op één van de Sonos-spelers.

SpotifySpotify
Categorie: Muziek
Prijs: Gratis

sonos icoonSonos Controller
Categorie: Muziek
Prijs: Gratis

Tweetbot

Toen ik het laatst waagde om over een app te zeggen, dat het design bijna net zo mooi was als Tweetbot, kwamen de fans in opstand. Tweetbot was zó verfijnd, met die geluidjes en animaties, daar kon geen andere app aan tippen. Ik ben inmiddels vergeten om welke app het ging, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Tegelijk zijn er ook mensen die je met een mogelijkheid aan het verstand kan brengen, wat er nou zo bijzonder is aan het design. “Het ziet er toch eigenlijk best saai en grijs uit?” Wat anderen ook denken, ik vind Tweetbot de beste Twitter-client die er momenteel te krijgen is. Toen de app in april 2011 verscheen was er nog veel te wensen. Geen push notificaties, thema’s of andere leuke functies. Veel foutjes en kinderziektes zijn er het afgelopen jaar in ruim 20 (!) updates uitgehaald, er zijn nieuwe functies bijgekomen en er kwam ondersteuning voor meer diensten bij. Zeker na de niet zo goed ontvangen update van de officiële Twitter-app is Tweetbot nu mijn eerste keuze.

TweetbotTweetbot
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: €2,39

Reeder

Sommige apps hebben geen kleurrijk uiterlijk nodig, maar moeten gewoon hun werk doen. Reeder is zo’n app. Ik heb een paar honderd rss-feeds die ik regelmatig volg en gebruikte tot voor kort de mobiele website van Google Reader. Het lukte maar niet om een app te vinden die snel genoeg was, veel feeds aankon en voor de verandering eens NIET crashte. Reeder bestaat al sinds 2009 maar de app werd pas in 2011 echt belangrijk voor me. Ik zette het webclip-icoontje van Google Reader aan de kant en ben Reeder gaan gebruiken. Dat het zo lang duurde heeft te maken met (onterechte) zuinigheid. Ik had al zo vaak €0,79 of €1,59 uitgegeven aan een rss-app en telkens opnieuw bleek het niet te bevallen. Ik hikte aan tegen de prijs van €2,39 die ontwikkelaar Silvio Rizzi voor zijn app vraagt. Dat Reeder continu in de top 10 van meest populaire betaalde nieuwsapps staat, zegt wel wat. Dat de app een gemiddelde waardering van 4,5 sterren heeft, maakt ook wel duidelijk dat dit gewoon een erg goede app is. De app synchroniseert alles met Google Reader, die ik op de desktop nog wel gewoon in de browser gebruik. Ik kan, weg van mijn computer, op de meest vreemde momenten even door de lijst gaan om interessante artikelen te voorzien van een sterretje. De rest van de redactie kan zien welke artikelen ik zo’n sterretje heb gegeven, zodat ze in één oogopslag kunnen zien of er nog wat belangrijks is gebeurd, wat de moeite waard is voor een artikel. Handig hoor.

reeder iconReeder
Categorie: Nieuws
Prijs: €2,39

Kindle

Het was lastig kiezen tussen iBooks en Kindle. De iBooks-app van Apple gebruik ik veel om boeken in PDF- en ePub-formaat te lezen. Als je al een grote collectie DRM-vrije boeken had, kon je iBooks eigenlijk meteen gaan gebruiken, ook op momenten dat Apple nog nauwelijks aanbod in de Nederlandse iBookstore had. De Kindle-app kwam eigenlijk niet in aanmerking om hier te bespreken, want de app dateert al uit maart 2009 en er is eigenlijk niet zoveel spannends gebeurd… Totdat er in januari opeens de mogelijkheid kwam om externe boeken te importeren en in december nog een andere belangrijke update verscheen met magazines, een nieuw design voor de iPad, de mogelijkheid om boeken via e-mail naar jezelf te sturen en PDF-bestanden rechtstreeks vanuit Mail of Safari te openen. De Kindle-app was al mijn favoriet en door deze update heb ik de iBooks-app eigenlijk nauwelijks meer nodig.
Grote voordeel van Kindle ten opzichte van iBooks is namelijk dat de boeken veel betaalbaarder zijn. Je wilt bijvoorbeeld een boek over hamsterverzorging lezen (ik noem maar iets). De kans is groot dat Apple daar nog geen boeken over heeft en als ze er wel zijn betaal je makkelijk €13 tot €15 voor een boek. Bij Amazon betaal je $8,99 voor veel bestsellers en dat betekent in feite dat je maar €7 afrekent. Voor een aankoop die net zo legaal is als wanneer je bij Apple had gekocht. E-books zijn door het hoge BTW-tarief van 19% onnodig duur in Nederland.
Ik ben fan van Kindle. Alleen niet van het gelijknamige e-readerapparaat, want ik lees mijn boeken net zo lief op de iPhone.

kindle icoonKindle
Categorie: Boeken
Prijs: Gratis

Eerdere artikelen in deze serie: De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2011, 20:22
Categorie Uncategorized
Onderwerpen evernote, kindle, reeder, sonos, spotify, top 50, tweetbot

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. Hier vind je alle belangrijke artikelen over Sonos.

Sonos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.