De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van uitgever Jean-Paul

In de serie 'De favoriete iPhone-apps van 2011 van...' is deze keer het woord aan Jean-Paul (@JeanPaulH). Hij heeft gekozen voor Air Video, NU, Football Meister, Wordfeud en Where's My Water.

best-of-2011Tijdens de feestdagen blikken we op iPhoneclub terug op de beste apps van afgelopen jaar. Onze redacteuren en moderators vertellen welke apps favoriet zijn en welke apps ze dagelijks gebruiken. Als uitgever en technisch verantwoordelijke ben ik vooral op de achtergrond actief, maar net als de meeste iPhone-liefhebbers probeer ik natuurlijk ook een hoop apps en games uit. Al was het alleen maar omdat ik meteen nieuwe apps wil proberen wanneer de redactie weer eens iets leuks heeft ontdekt. In mijn lijstje staat nieuws en ontspanning voorop. Dit zijn niet noodzakelijk apps die ik dagelijks gebruik, maar wel degenen die echt mijn favorieten van dit jaar zijn.

Air Video

We hebben een flinke collectie films en tv-series lokaal op onze NAS en op mijn eigen iMac staan. De meeste daarvan zijn in een ongeschikt formaat voor iPhone of iPad en dat is onhandig: eerst converteren duurt vaak veel te lang en uiteindelijk blijf je met twee versies van dezelfde film zitten, want je wilt later misschien nog een keer kijken in hogere kwaliteit. Air Video is voor mij een uitkomst. Het stelt me in staat om heel veel films gewoon op de iPhone of iPad te bekijken. Het geniale daarbij is dat het gratis desktopprogramma Air Video Server (Windows/Mac OS X) voor het zware werk op de achtergrond zorgt, namelijk de live conversie naar een iOS-compatibel videoformaat. Dankzij Air Video Server kun je overal op de wereld waar een goede internetverbinding voorhanden is naar je filmcollectie kijken. Ideaal als je op vakantie bent en niet je complete collectie wilt meezeulen. Er is ook een gratis versie, Air Video Free. Deze heeft als beperking dat je niet de complete inhoud van (sub)folders kunt benaderen. Hooggewaardeerd collega David Lemeiris van Bright legt in de video hieronder het concept van Air Video uit in zijn kenmerkende stijl.

Air VideoAir Video (universeel)
Categorie: Diensten
Prijs: €2,39

NU

NU gebruik ik om de hele dag op de hoogte te blijven van het belangrijke nationale en internationale nieuws. De app is voor mij onmisbaar en is met de toevoeging van het filter- en notificatiesysteem in versie 4 voor mij nog waardevoller geworden. Ik ben nu meteen op de hoogte als er een artikel op NU.nl verschijnt over één van de onderwerpen die ik interessant vind. Het onhandige daarbij is wel, dat de redactie de tags bepaalt en dat niet altijd even consistent doet. Verder kun je pas een tag als favoriet voor de push notificaties toevoegen op het moment dat er een artikel over dat onderwerp is verschenen. Een voorbeeldje: het artikel ‘Chinese fabrikanten vormen alliantie tegen Microsoft, Apple‘ dat vandaag op de site verscheen had ik liever met de tag ‘Apple’ gezien. Ik kreeg nu geen push notificatie, omdat de auteur van het artikel de tag ‘patenten’ wel goed genoeg vond.
In de NU-app Ik lees vooral de rubrieken tech, economie en sport. Een groot pluspunt van de app is de mogelijkheid om online artikelen op te halen en deze daarna offline te lezen. Ideaal tijdens de vakantie en iets wat we ook in onze eigen iPc-app gaan toevoegen.

NUappNU
Categorie: Nieuws
Prijs: Gratis

Football Meister

Wat mij betreft een van de pareltjes van 2011. Er waren al heel wat voetbalapps verkrijgbaar in de App Store, maar die bieden vaak niet meer dan nieuws, wedstrijden en standen. Een app met een competitie-element was er nog niet, terwijl voetbal wel een goed onderwerp is dat zich ervoor leent. Ik vind Football Meister een heel gave app. Je kunt zien dat er aan het design veel aandacht is besteed, van het programma-icoontje tot de manier waarop je standen moet invoeren.
Aanvankelijk had ik nog wat op- en aanmerkingen over de puntentelling, omdat mensen die in alle competities meededen veel sneller punten konden verzamelen, terwijl ik alleen in de Eredivisie meespeelde en daardoor werd verbannen naar een plekje onderaan de ranglijst. Sinds de update is er een eerlijker puntentelling: je kunt nu per competitie zien wie het beste z’n wedstrijden heeft voorspelt, waardoor ik in de Eredivisie nu een plek heb waar ik me niet voor hoef te schamen. Wel zijn er nog wat wensen, die de app nog beter kunnen maken. Ik zou graag push notificaties willen hebben, waarbij de app je waarschuwt wanneer de wedstrijden bijna beginnen, zodat je nog een paar minuten hebt om te stemmen. Nu vergeet ik wel eens een wedstrijd te voorspellen. De ontwikkelaars zijn volgens eigen zeggen al met die push notificaties bezig, dus hopelijk zien we dat snel terug in een update in 2012.
Kort samengevat: goed bedacht, mooi vormgegeven.

Football MeisterFootball Meister
Categorie: Sport
Prijs: Gratis

https://www.youtube.com/watch?v=5jBY2xlIZi0

Wordfeud

Net als bij vele anderen was dit een van mijn verslavingen van 2011. De verslaving werd op een gegeven moment zelfs zo erg dat ik vanaf november even compleet ben gestopt met Wordfeud, omdat er bijna niets meer uit mijn handen kwam en omdat ik met zoveel potjes tegelijk bezig was, dat ik ‘s avonds knallende koppijn kreeg van het zoeken naar de ultieme woordcombinaties. De kracht van Wordfeud is voor mij de manier waarop ze de multiplayer-functie hebben uitgevoerd. Je kunt tegen elkaar spelen, maar het is niet noodzakelijk dat het realtime gebeurt. Daardoor voel je je niet opgejaagd en kun je zelf bepalen wanneer het voor jou het beste uitkomt om een nieuw woordje te leggen. De tijdslimiet van 72 uur zorgt ervoor dat het toch nog enigszins spannend blijft en dat je tegenstander niet eindeloos tijd kan rekken.
Het is jammer dat door de vele helperapps je inmiddels compleet paranoia aan het worden bent, omdat je tegenstander opeens wel érg eloquent in woordkeuze geworden is. De bizarre woordenlijst, waar al heel veel over is geschreven, was natuurlijk ook de kracht van het spel. Je wist nooit of een woord werd goedgekeurd. Dat erover werd geklaagd zorgde er voor een groot deel voor dat er buzz ontstond rondom het spel. Ik heb erg lang gedacht dat het de ontwikkelaar niet zo heel slecht uitkwam dat die woordenlijst niet zo fantastisch was. En eerlijk gezegd: stiekem maakte die bizarre woordenlijst de uitdaging ook wel een stuk leuker.

Wordfeud icoonWordfeud
Categorie: Games
Prijs: Gratis (ad-supported)

Where’s My Water

Ik heb te weinig geduld (en tijd) voor het spelen van games, maar als ik dan toch een spelletje speel zijn het meestal pick-up-and-play-games. Wordfeud is daar een voorbeeld van, maar mijn meest recente verslaving Where’s My Water valt voor mij ook prima in dat genre. Where’s My Water, die eerder van Bart ook een (mijns inziens terechte) Top 10 2011 waardering kreeg, is een ideaal spel om even tussendoor te spelen of – zoals vaak bij mij – om mee in slaap te vallen. De puzzels zijn uitdagend genoeg, maar ook weer niet zo lastig dat ze totaal onspeelbaar worden (wat ik bijvoorbeeld wel heb met Cut The Rope Experiments).

Where's My WaterWhere’s My Water
Categorie: Games
Prijs: €0,79

https://www.youtube.com/watch?v=rgv18mHmGQE

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.