ChatON: WhatsApp-alternatief van Samsung voor de iPhone nu te downloaden

ChatON is een nieuwe instant-messaging dienst voor de iPhone waarmee je net als WhatsApp gratis sms'jes kan versturen naar anderen. Behalve chatten kun je ook tekeningen maken en naar elkaar sturen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

ChatON WhatsApp alternatief van Samsung iPhoneHoe lang blijven gebruikers trouw aan WhatsApp, als sommige beveilingsproblemen niet worden opgelost? Een nieuw mogelijk alternatief voor de iPhone is ChatON. Dat is de gratis berichtendienst van Samsung, momenteel de grootste fabrikant van smartphones wereldwijd. De instant messaging-service is eerder al uitgebracht op Android, Samsungs eigen Bada en zal binnenkort ook verschijnen op Windows Phone, BlackBerry en in een mobiele webvariant. Inhoudelijk lijkt de app op WhatsApp, maar ChatON is gratis en heeft een paar extra trucjes.

Als je begint met ChatON, voer je je telefoonnummer in en krijg je een bevestigingscode per SMS. Met die code log je in en kan je de dienst gebruiken. De indeling van de app zal je meteen bekend voorkomen als je eerdere berichtendiensten hebt gebruikt. Links staat een tabblad met vrienden die de app gebruiken, daarnaast huist een tabblad met chats die je met anderen voert en daarnaast staan tabbladen voor je persoonlijke pagina en de instellingen. Die laatste twee hebben iets meer aandacht gekregen dan in bijvoorbeeld WhatsApp.

ChatON staat onder versie 1.5.2 in de App Store, maar is toch echt pas deze week verschenen. Het versienummer is vermoedelijk gebaseerd op ChatON op andere platformen.

Op ‘Mijn pagina’ kan je behalve een profielinstelling, je status in maximaal 40 tekens aangeven. Ook kan je je verjaardag doorgeven die mensen uit je vriendenlijst gepusht krijgen als ze dat willen. Je kan je ChatON eveneens verbinden met Facebook – al blijken de voordelen daar niet meteen uit – en daaronder zie je in een apart vak wat vrienden over je zeggen. Reacties waar je niks mee kan, kun je weer verwijderen. Het is in zekere mate allemaal zinvol, omdat alle ChatON-gebruikers een benaderbare profielpagina hebben. Als je op ‘Rangorde interacties’ drukt op je eigen pagina, kan je een vriend meteen bellen en mailen, kan je een bericht schrijven over diegene en zie je hoeveel berichten je hem hebt gestuurd en hoeveel hij jou. Met het sterretje voeg je iemand als favoriet toe.

Ook de pagina met Instellingen is wat uitgebreider dan bij vergelijkbare apps (zoals naast WhatsApp ook het Nederlandse eBuddy XMS en het uit de gratie geraakte Touch/ Pingchat). Je kan er het uiterlijk van de achtergrond en de tekstballonnen veranderen, de tekstgrootte aanpassen, aangeven of je pushberichten wil met de verjaardagen van anderen en aangeven of je telefoonnummer zichtbaar is voor alle ChatON-gebruikers die je aan de hand van hun contactenlijst willen toevoegen.

Wat betreft chatten zelf doet de dienst een paar dingen goed en een paar dingen fout. Met een pijltje naast de gebruikersnaam van de ander, kan je extra vrienden uitnodigen in een gesprek en meteen naar diens chatprofiel gaan. Met het koffertje er rechts van, bekijk je eenvoudig alle uitgewisselde media tussen elkaar. Je kan elkaar namelijk bestoken met heel wat soorten media: foto’s, video’s, spraakopnames, contacten, agenda-items, je locatie en zelfs ter plekke in de app gemaakte tekeningen. Helaas is het een ongelooflijk knullig standaardpunt waar ChatON op fout gaat. De app houdt namelijk geen rekening met de Nederlandse taal en breekt woorden daardoor erg bijzonder af. In het woord bijzonder, kan het maar zo zijn dat in de eerste zin ‘bijzo’ en in de tweede ‘nder’ staat. Dat is slordigheid die eenvoudig maar snel verholpen moet worden. Het zorgt er in ieder geval voor dat ChatON momenteel nog niet klaar is om het stokje van WhatsApp over te nemen – als dat al ooit zou gebeuren.

Downloaden: ChatON (gratis)

Omdat ChatON gebruik maakt van je telefoonnummer, is de dienst niet te gebruiken op de iPod touch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 januari 2012, 14:37
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen chatten, gratis sms'en, instant messaging, samsung, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.