Camera Noir: iPhone-app voor krachtige zwart-wit foto’s

Camera Noir is een nieuwe iPhone-app speciaal voor krachtige zwart-wit foto's... en die kan je ermee maken! Er zijn wel minpunten.

Camera Noir iPhoneZwart-wit fotografie is een bijzondere tak van sport. Een kleurloze foto komt vaak pas tot zijn recht met een veel zwaarder contrast dan kleurenfoto’s en daarom volstaat een zwart-wit filter op een kleurenfoto achteraf ook vaak niet. Analog Camera van Realmac Software bracht onlangs met ‘Inky’ nog een bijzonder goed filter, maar wie écht gericht zwart-wit foto’s wil maken, mag een blik werpen op Camera Noir. Een app die zich specifiek richt op kleurloze fotografie.

Foto’s importeren

De applicatie van ontwikkelaar Pacific Helm kan zwart-wit foto’s maken op twee manieren: door ter plekke een foto te schieten en door een kleurenfoto uit je album(s) van kleur te onttrekken. De kracht van de applicatie ligt duidelijk niet bij de laatste manier. Bij het achteraf toepassen van het filter, komt de foto waarschijnlijk niet zo naar voren als je eigenlijk zou willen. En dat is niet raar: als je een kleurenfoto schiet, let je nou eenmaal op andere dingen dan bij grijstinten. Indien het resultaat je wel bevalt, kan je hem op alle mogelijke manieren delen en opslaan op de iPhone. Je kan een foto toevoegen aan een contact, delen via sociale netwerken, opslaan in je fotoalbum en openen in elke iPhone-app die met foto’s overweg kan. De maximumresolutie waarin je in ieder geval een nieuwe foto opslaat is 3264 bij 2448 pixels.

Camera Noir voorbeeldfoto water Camera Noir voorbeeldfoto Londen

Handigheidjes

Camera Noir is dus vooral een app om foto’s mee te maken. Dat kan zowel in de liggende als staande houding van de iPhone en kan dat desgewenst met enorm hoge snelheid doen. Hij schiet foto’s ongelooflijk rap. De app heeft daarnaast drie hulpmiddelen tijdens het nemen van foto’s. Een gekleurde lijn in het midden helpt je de horizon recht in beeld te vangen en daar omheen zie je hoeken die een vierkant vormen. Het zijn hulplijnen om meteen te weten hoe een foto er bijvoorbeeld in Instagram uitziet. De app neemt gelukkig wel de volledige foto. Als laatst kan je in beeld drukken voor de scherpstelling en belichting.

Licht en donker

In de hoek staat altijd een optieknop die belangrijk is voor het resultaat van de foto. Je kan ermee schakelen tussen licht, medium of donker. Welke je wilt gebruiken ligt natuurlijk aan de hoeveelheid licht op een foto, maar in een test lijken medium en donker toch vooral instellingen voor buiten. Binnen doe je al snel een beroep op licht, om überhaupt nog iets te zien op de foto. Zie bijvoorbeeld de testfoto hieronder. Noir (je weet wel – Frans voor zwart) neemt niet de lichtste foto’s. Maar des te krachtiger kan het resultaat zijn. Het contrast tussen licht en donker op foto’s is enorm, en dat levert al snel een ‘spannende’ foto op. Als je graag speelt met licht, is Camera Noir echt van toegevoegde waarde op kleurenfilters in andere apps.

Camera Noir iPhone voorbeeld

Minpunten

Helaas valt er nog wel wat op Camera Noir aan te merken. Zo loopt de applicatie na elke gemaakte foto vast als je GPS-gegevens uit hebt gezet voor foto’s. Je moét dus foto’s maken in Noir waarvan anderen in de EXIF-data van de foto, je locatie kunnen aflezen. Dat moet je maar willen. Als je het niet doet, wordt er geen enkele foto opgeslagen. Daarnaast draaide de shutter bij tijdens de testsessie eens in de soep, na vrij lang in het album een foto te hebben uitgezocht. We konden daarna de camera van de app niet meer gebruiken. Pas de applicatie via de multitask-bar afsluiten en weer herstarten, loste dat probleem op. Kan je met die verbeterpunten leven, dan is Camera Noir een dijk van een camera-app voor zwart-wit fotografie.

Downloaden: Camera Noir (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.