Bobbies Bioscoop: filmpjes voor de allerkleinsten in veilige iPad-app

Bobbies Bioscoop is een kinderapp met kinderseries. Met een abonnement kunnen de kids kijken naar series als Nijntje, Kikker, de Snorkels, Boes en Hello Kitty.

bobbies-bioscoopOuders die hun kind een tijdje bezig willen houden, hebben er sinds een paar jaar een vriendje bij: de iPad. Geef kinderen een iPad en ze zijn een paar uur stil. Maar ja, dan moeten ze niet via YouTube bij filmpjes van enge mannen terechtkomen. Twee moeders hebben daarom vanuit hun bedrijf BRAAFmedia de app Bobbies Bioscoop ontwikkeld, bedoeld voor kinderen van 1 tot 5 jaar oud. De app belooft dat de kids kunnen kijken naar mooie kinderseries in een veilige omgeving. Geen willekeurig bij elkaar geraapte verzameling YouTube-video’s, maar een selectie van hoogwaardige en originele series, van Nijntje, Kikker, de Snorkels, Boes, Hello Kitty, Seabert en Alfred J. Kwak tot Dibo de Wensdraak.


Kinderen krijgen in de app geen reclame te zien en krijgen geen toegang tot internet (tenminste, zolang ze de homeknop niet kunnen vinden). Maar er zit wel iets anders in, waar ouders nogal zenuwachtig van worden: in-app aankopen. Een bioscoopkaart kost €0,89 of een veelvoud daarvan, waarbij je een week-, maand- of kwartaalabonnement afsluit. De makers beloven dat een extra aankoopbeveiliging ervoor zorgt dat kinderen geen onverwachte aankopen kunnen doen (en anders schakel je het gewoon uit, net zo makkelijk). Die aankoopbeveiliging bestaat uit een rekensom die alleen de ouders snappen.

bobbies-foyerKinderen weten zelf hun weg wel in de app: door te swipen bladeren ze naar hun favoriete kinderserie, waarbij er altijd minimaal 10 verschillende series met 10 afleveringen aanwezig zijn. En omdat kinderen van herhaling houden, worden er geen oude afleveringen weggehaald uit de app. Wel moet je even opletten dat het abonnement automatisch wordt verlengd, zodat je tijdig opzegt als je kind uitgekeken of te oud geworden is om de series nog leuk te vinden.

Wat we niet konden controleren zonder meteen een abonnement te nemen, is of je de filmpjes ook offline kunt bekijken. De omschrijving in de App Store noemt alleen het streamen van filmpjes en dat kan nadelig zijn. Bovenop de abonnementskosten kunnen dan nog behoorlijke kosten voor dataverkeer erbij komen. Dat de app abonnementskosten rekent, vind ik trouwens volkomen normaal: het gaat hier om gelicenseerde content waarbij de makers (zoals het hoort) worden betaald. Wel vind ik dat je bij het opstarten van de app wel erg snel naar de kassa wordt geleid. De beloofde minigames waarmee kinderen zich in de foyer bezig kunnen houden, bestaan eigenlijk alleen uit een paar trailers van YouTube. En dat is precies de aanpak van concurrent Koekoek TV, waar Bobbies Bioscoop zich tegen wil afzetten. Geen “bijeengeraapte YouTube-content”, maar officiële afspraken met de makers.

Downloaden: Bobbies Bioscoop (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.